Ministerul Finantelor vrea ca retinerea si neplata impozitelor si contributiilor sa fie considerate fapte de evaziune fiscala. Astfel, potrivit unui proiect de Ordonanta de urgenta publicat de Ministerul Finantelor daca nu se vireaza banii la bugetul de stat dupa o perioada de 60 de zile persoanele responsabile sa fie pedepsite cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
"Se reincrimineaza fapta de retinere si neplata, respectiv se incrimineaza fapta de incasare si neplata, ori, dupa caz, de neretinere sau neincasare, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in Anexa. Astfel, pentru a asigura predictibilitatea normei de incriminare, s-au prevazut expres, in Anexa la proiectul de act normativ, categoriile de impozite si contributii, supuse regimului de retinere sau incasare si plata sau virare, cu precizarea actului normativ si a articolelor care le reglementeaza. Limitele pedepsei prevazute sunt inchisoarea de la 1 an la 5 ani", conform notei de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.
Propunerea face referire la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale - Reincriminarea unor fapte de evaziune fiscala.
Potrivit proiectului, necesitatea unei astfel de propuneri legislative se canalizeaza pe aspectul reincriminarii faptei constand in retinerea si neplata si incriminarea faptelor de incasare si neplata ori, dupa caz, neretinerea sau neincasarea impozitelor si/sau a contributiilor cu retinere la sursa, cu consecinta unei mai bune colectari a acestor sume la bugetul de stat, in conditiile in care astfel de pedepse descurajeaza savarsirea de noi infractiuni.
"In ceea ce priveste termenul de 60 de zile prevazut in cuprinsul prevederilor art.6^1, mentionam ca acesta a fost stabilit tinand cont de urmatoarele: drepturile salariale, cat si impozitele si contributiile cu retinere la sursa sunt platite de catre contribuabili in functie de disponibilitatile banesti detinute de acestia, la termenul de scadenta reglementat de lege", se precizeaza in document.
Din practica organelor fiscale s-a constatat faptul ca o parte dintre debitori isi efectueaza plata obligatiilor fiscale cu o intarziere fata de termenul de scadenta, motivat de lipsa de lichiditati existenta la acel moment. Asadar, din punct de vedere al recuperarii creantelor, riscul fiscal de incasare este ridicat atunci cand contribuabilii achita cu intarziere intr-un termen mai mare de 60 de zile, intrucat dupa acest termen exista posibilitatea sa intre in incapacitate de plata.
Pe de alta parte, prin prevederile Codului de procedura fiscala, statul roman a acceptat ca, prin procedura de mediere, organele fiscale sa identifice solutia optima de stingere a obligatiilor fiscale, inclusiv a celor cu stopaj la sursa, precum si termenele la care acestea se vor achita.
Perioada in care se realizeaza aceasta procedura de mediere este de cel ptin 45 de zile de la termenul de scadenta, astfel ca riscul fiscal la recuperare devine ridicat dupa o perioada de 60 de zile de la data scadentei acestor obligatii.
In ceea ce priveste modificarea art.10, autoritatile precizeaza ca aceasta se justifica prin necesitatea aplicarii intr-un mod unitar a prevederilor Legii nr. 241/2005 si stimularea recuperarii la bugetul de stat a sumelor provenite din infractiuni.
Adrian Vaduva