Preturile vor creste pana in 2026, conform estimarilor BNR

Preturile vor creste pana in 2026, conform estimarilor BNR
Friday, 8 November 2024 economie

Banca Nationala a Romaniei estimeaza o usoara crestere a ratei anuale a inflatiei in ultimele luni ale acestui an, urmata de cresteri semnificative in primul semestru din 2025. Inflatia este prognozata sa ramana peste intervalul tintit si peste valorile anticipate anterior, urmand sa scada abia la inceputul anului 2026.

Conform BNR, „Rata anuala a inflatiei va creste usor in ultimele luni ale anului curent si va cunoaste o fluctuatie pronuntata in semestrul I 2025, ramanand deasupra intervalului tintei si peste valorile anticipate anterior, pe fondul efectelor de baza in dublu sens ce se vor manifesta pe orizontul scurt de timp, dar si al secetei severe din 2024 si al majorarii cotatiilor unor marfuri, de natura sa afecteze in continuare dinamicile preturilor alimentelor si energiei. Totodata, rata anuala a inflatiei isi va relua ulterior descresterea pe o traiectorie mai ridicata decat cea din proiectia precedenta, coborand abia in debutul anului 2026 sub limita de sus a intervalului tintei si ramanand in proximitatea acesteia pana la finele orizontului prognozei".

Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, scaderea inflatiei va fi sustinuta in continuare de efectele de baza dezinflationiste, alaturi de influentele generate de incetinirea cresterii preturilor importurilor si de ajustarea descendenta a asteptarilor inflationiste pe termen scurt. Totusi, aceasta traiectorie se mentine mai ridicata fata de proiectiile anterioare, fiind influentata si de o restrangere mai rapida a excedentului de cerere agregata decat era prevazut initial.

BNR subliniaza ca incertitudinile si riscurile raman semnificative, in special in ceea ce priveste politica fiscala si politica veniturilor, avand in vedere potentialele masuri fiscal-bugetare planificate pentru 2025, in scopul consolidarii bugetare. Alte surse de incertitudine includ conditiile de pe piata muncii si dinamica salariilor, precum si evolutia preturilor la energie si alimente. De asemenea, traiectoria viitoare a cotatiei titeiului ramane imprevizibila, pe fondul tensiunilor geopolitice.

Perspectivele economice pe termen mediu si evolutia inflatiei sunt afectate de incertitudini si riscuri majore generate de razboiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu si dinamica economica din Europa si la nivel global, pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai accentuate. De asemenea, absorbtia si utilizarea fondurilor europene, in special cele din programul Next Generation EU, sunt strans legate de atingerea unor tinte si jaloane stricte. Aceste fonduri sunt esentiale pentru implementarea reformelor structurale necesare, tranzitia energetica si atenuarea, macar partiala, a efectelor negative generate de instabilitatea geopolitica.

Banca Nationala a Romaniei subliniaza, de asemenea, importanta deciziilor de politica monetara ale Bancii Centrale Europene (BCE) si ale Rezervei Federale a SUA (Fed), precum si ale bancilor centrale din regiune, care pot influenta semnificativ contextul economic global.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.