Ministerul Finantelor a publicat pentru dezbatere un proiect de Ordonanta de Urgenta care vizeaza modificari legislative in domeniile e-Transport, e-TVA, si e-Factura, alaturi de alte masuri fiscal-bugetare. Documentul prevede extinderea termenului pentru transmiterea decontului precompletat de TVA, propunand ca acesta sa fie pana la data de 5 a lunii urmatoare termenului legal de depunere, care este stabilit pentru data de 25 a lunii ce urmeaza perioadei fiscale respective.
Mai mult, in cazul in care se identifica diferente semnificative, acestea trebuie transmise pana la aceeasi data, adica 5 a lunii urmatoare, printr-o notificare de conformare. De asemenea, proiectul propune un termen de 20 de zile pentru transmiterea raspunsului la aceasta notificare de conformare, calculat de la data primirii notificarii. Aceste schimbari sunt menite sa eficientizeze procesul de conformare fiscala si sa simplifice interactiunea contribuabililor cu autoritatile fiscale.
"In situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala notifica persoana impozabila prin mijloace electronice. Prin diferente semnificative se inteleg valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA. (...) In situatia in care se identifica diferente sub pragul de semnificatie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in baza analizei de risc, poate transmite 'Notificarea de conformare RO e-TVA'. (...) 'Notificarea de conformare RO e-TVA' nu se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, pana la data de 1 ianuarie 2025", se mentioneaza in proiect.
In document este mentionata si ajustarea nivelului amenzilor, in functie de categoriile de persoane impozabile. Aceasta masura are scopul de a asigura respectarea principiului proportionalitatii, adaptand sanctiunile in concordanta cu capacitatea financiara si specificul fiecarei categorii de contribuabili.
"Constituie contraventie, daca, potrivit legii, nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, neindeplinirea obligatiilor persoanei impozabile (...) si se
sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice', scrie in proiectul de OUG.
Proiectul de lege recent propus introduce amanarea aplicarii unor prevederi din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 70/2024, specific articolelor 5 alin. (8) - (10), 7 si 8, pana la data de 1 ianuarie 2025. Aceasta decizie vizeaza oferirea unui interval suplimentar pentru ca toate categoriile de persoane impozabile sa se adapteze corespunzator la noile cerinte impuse de proiectele de digitalizare implementate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
In plus, avand in vedere ca sistemul informatic national RO e-SAF-T nu este complet implementat, si, prin urmare, nu sunt disponibile suficiente date pentru precompletarea decontului e-TVA pentru persoanele care aplica sistemul TVA la incasare, proiectul clarifica faptul ca utilizarea decontului precompletat RO e-TVA pentru aceste persoane va incepe doar de la 1 august 2025.
Proiectul include, de asemenea, ajustari in ceea ce priveste metodele de comunicare cu persoanele impozabile, cu scopul de a eficientiza procesul de conformare fiscala, conform Notelor de fundamentare ale proiectului. Aceste masuri sunt menite sa faciliteze tranzitia catre digitalizare si sa sprijine contribuabilii in procesul de conformare la noile cerinte fiscale.
Proiectul de lege propune o perioada de tranzitie de un an, pana la 1 iulie 2025, in care utilizarea sistemului national RO e-Factura nu va fi obligatorie pentru institutele si centrele culturale ale altor state care opereaza in Romania sub egida acordurilor interguvernamentale, precum si pentru furnizorii sau prestatorii acestora. Aceasta masura este luata in considerare datorita unor restrictii tehnice existente in cadrul actual al sistemului.
De asemenea, proiectul introduce o modificare privind facilitatile fiscale legate de neimpozitarea si neincluderea in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei pe luna. Se sugereaza ajustarea plafonului lunar de 4.000 lei, reprezentand venitul brut obtinut din salarii si venituri asimilate salariilor, prin excluderea din acest calcul a contravalorii tichetelor de masa si a indemnizatiei de hrana, acordate legal, pentru perioada iulie - decembrie 2024. Aceasta ajustare este destinata sa ofere claritate si sa faciliteze aplicarea corecta a facilitatilor fiscale.
Foto: poxabay.com
Adriana Vaduva