O parte dintre tichetele cadou acordate persoanelor fizice de catre angajatori vor fi incluse in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii, prevede un proiect de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor.
Exceptie vor face bonusurile de acest fel acordate cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, in limita plafonului de 150 lei pe eveniment pe persoana.
Masura este determinata de faptul ca regimul actual al exceptarii acestora de la plata contributiilor sociale obligatorii poate conduce la plata unor venituri salariale sub forma tichetelor cadou.
"Modificarea tratamentului fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate persoanelor fizice, de catre angajatori/platitori, in sensul eliminarii exceptarii de la plata contributiilor sociale obligatorii si includerea in baza de calcul a acestora a valorii nominale a tichetelor cadou acordate de catre angajatori/platitori, potrivit legii, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in alte situatii decat cele in care se acorda cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, in limita plafonului de 150 lei pe eveniment pe persoana. Nepromovarea masurii poate conduce la plata unor venituri salariale sub forma tichetelor cadou avand in vedere regimul actual al exceptarii acestora de la plata contributiilor sociale obligatorii", se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.
Potrivit prevederilor actuale, valoarea nominala a tichetelor cadou acordate de catre angajatori/platitori, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
Proiectul de ordonanta publicat joi aduce o serie de clarificari cu privire la modul de determinare a ponderii cifrei de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii in cifra de afaceri totala, in cazul entitatilor care desfasoara activitate in domeniul constructiilor atat pe teritoriul Romaniei cat si in strainatate. Astfel, se aduc lamuriri asupra modului de stabilire a indicatorului cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii care cuprinde numai veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, precum si a indicatorului cifra de afaceri totala care cuprinde atat veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, cat si in afara Romaniei.
Foto: pixabay.com