In 2019, programul „Investeste in tine" va avea un plafon de un miliard de lei garantii, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor.
„Alocam si anul acesta o suma importanta pentru ca romanii care doresc sa investeasca atat pentru dezvoltarea personala, cat si profesionala, sa o poata face. Programul s-a bucurat de un interes crescut astfel, in doar trei luni de la lansare, s-au aprobat peste 1350 de credite in valoare totala de 47 de milioane de lei", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.
Programul „Investeste in tine" are ca scop facilitatea accesului la finantare pentru tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani, precum si pentru persoanele cu varste cuprinse intre 26 si 55 de ani care sunt cuprinsi in sistemul de invatamant sau care efectueaza cursuri de specializare, respectiv cursuri de reconversie si/sau specializare profesionala autorizate de catre Ministerul Educatiei Nationale, si dupa caz, de catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
„Tinerii, pana la implinirea varstei de 26 de ani, pot apela la credite fara dobanda, garantate in proportie de 80% de catre stat, de maxim 40.000 lei, pentru plata cursurilor, cartilor, rechizitelor, revistelor de specialitate, plata cursurilor de specializare/calificare, de pregatire profesionala, taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA, plata chiriei si a utilitatilor, plata locurilor de cazare in caminele studentesti, a unei parti din constructia unei locuinte sau achizitia unei locuinte, achizitionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate. In cazul in care beneficiarul se angajeaza sau este angajat pe perioada derularii creditului, creditul acordat initial poate fi suplimentat o singura data cu o suma cu pana la 20.000 lei, cu respectarea scadentei finale prevazute in contractul de credit", conform sursei citate.
Persoanele cu varsta cuprinsa intre 26 si 55 de ani pot accesa un credit de pana la 35.000 de lei, creditul acordat initial putand fi suplimentat si in cazul acestei categorii de beneficiari cu pana la 20.000 lei in cazul in care beneficiarul este angajat sau se angajeaza pe perioada derularii creditului.
Imprumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe transe, in functie de facturile prezentate la decontare sau plata directa a furnizorului pe baza facturii proforme, pentru o perioada maxima de 10 ani, inclusiv perioada de gratie. Finantatorului ii revine obligatia de a asigura o perioada de gratie cel putin egala cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani, incepand de la data acordarii creditului.
Adrian Vaduva