Alesii au votat ca absolut toate pensiile sa fie scutite de plata unui impozit. Propunerea pentru o astfel de masura a venit din partea senatorului ALDE, Cristiana Anghel si a starnit dispute intre social democrati si liberali. Ultimii au votat impotriva unei asemenea legi considerandu-o populista, in vreme ce senatorii PSD sustin ca pensia este un drept castigat, care nu trebuie dijmuit de stat.
„Batranii nostri au mancat salam cu soia, au primit paine, zahar, ulei si faina cu portia, pe cartela, au stat in frig punandu-si o haina in plus pe ei, in multe localitati distributia energiei electrice fiind doar patru ore dintr-o zi, ani la rand si au achitat intreaga datorie la FMI de peste 10 miliarde de dolari. Batranii nostri nu ne-au lasat datorii. Din contra. Au cotizat si pentru pensiile decente la care sperau si nu s-au plans", sustine initiatoarea legii, Cristiana Anghel.
In opinia senatoarei ALDE, „batranii nostri" care au construit "tunelul Bumbesti-Livezeni, autostrada Bucuresti - Pitesti, Casa Poporului, centrala atomoelectrica" dar si multe alte obiective industriale realizate pana in 1990 si enumerate pe larg de ea. Cristiana Anghel crede ca pensionarii au ajuns bataia de joc a guvernantilor ce sufera de „gerontofobie".
Alaturi de senator si-au pus semnaturile pe aceasta initiativa alti 100 de senatori, membri ai ALDE, PSD, UNPR, LC. Propunerea isi doreste abrogarea articolului din Codul Fiscal conform caruia pensionarii platesc un impozit de 16% pentru suma de bani ce depaseste 1.050 de lei, diminuata cu contributia la asigurari de sanatate. Potrivit actualului Cod Fiscal pensiile mai mici de 1.050 lei nu se impoziteaza. In plus legea prevede ca suma neimpozabila lunara de 1.050 lei se majoreaza cu 50 de lei in fiecare an fiscal, pana ce plafonul neimpozabil ar ajunge la 1.200 lei.
Masura legislativa adoptata marti ar intra in vigoare la 1 ianuarie 2017 daca va fi adoptata si de deputati.
Proiectul modifica si baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorate de persoanele fizice cu venituri din pensii si de cele care primesc indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, ca urmare a unui accident de munca. Astfel, potrivit modificarilor aduse in comisia de buget-finante, plata contributiei de asigurari de sanatate la pensii se va face de la bugetul de stat, nu din venitul persoanei.
Adrian Vaduva
Foto: pixabay.com