Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a fost cea a anuntat adoptarea Ordonantei de urgenta. Demnitatul a subliniat ca scutirea de impozit se aplica pentru o singura operatiune de dare in plata.
"Chiar daca include mai mult de o proprietate, se aplica pentru tot creditul", a subliniat ministrul Finantelor.
De asemenea, Dragu a anuntat infiintarea unui registru pentru darea in plata, care va fi operat de notari, astfel ca se va verifica foarte usor daca o persoana care solicita darea in plata a mai recurs la aceasta procedura fara a plati impozitul.
"Aceeasi regula se aplica si pentru executarile silite", a adaugat ministrul Finantelor.
Ce prevede actul normativ
Orice persoana fizica, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit, care apeleaza pentru prima data la darea in plata poate beneficia de aceasta masura adoptata de Guvernul Romaniei. Daca aceeasi persoana vine cu o noua solicitare de dare in plata se plateste impozitul pe transferul proprietatii imobiliare.
Pentru identificarea primei operatiuni de dare in plata se infiinteaza la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata. In acest registru se inscriu actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata emise conform Legii 77/2016.
Totodata, persoanele care au fost deja executate silit si care apeleaza la articolul 8(5) din Legea darii in plata pentru a li se anula datoriile neachitate la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, nu vor mai trebui sa achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice forma, dupa intrarea in vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia.
In prezent, persoanele fizice care au fost supuse executarii silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligatia platii impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
Sursa digi24.ro