Impotriva Romaniei a fost declansata procedura de infringement de catre Comisia Europeana din cauza legii care obliga supermarket-urile sa comercializeze minimum 51% produse romanesti, stabilind lantul scurt in aprovizionare. In opinia oficialilor europeni actul normativ contravine legislatiei UE referitoare la libera circulatie a bunurilor.
Potrivit legii adoptate in iunie 2016 de catre Parlament supermarketurile sunt obligate sa achizitioneze cel putin 51% din produse alimentare si agricole de la producatorii locali, insa aceasta impunere ingradeste libera circulatie a marfurilor. In acelasi timp, actul normativ sustine ca produsele romanesti trebuie promovate intens, ceea ce limiteaza decizia de natura comerciala privind alegerea produselor pe care le ofera, ceea ce contravine libertatii de stabilire.
In conformitate cu dreptul UE, restrictionarea acestor libertati este permisa numai in cazul in care exista o nevoie justificata pentru a proteja un interes public major, precum sanatatea publica, iar masurile adoptate nu trebuie sa fie mai putin restrictive.
Fostul ministru al Agriculturii Achim Irimescu avertiza in 2016 ca Romania risca sa intre in infrigement deoarece Comisia Europeana nu a acceptat defintia lantului scurt agreata de legea romaneasca.
Astfel, lantul de aprovizionare este alcatuit din producator, procesator, comerciant si consumator, iar potrivit legislatiei europene, lantul scurt inseamna eliminarea unei verigi dintre producator si consumator.
Daca Bruxellesul nu primeste raspunsuri convingatoare, poate trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE, caz in care tara noastra poate fi amendata.
Foto: pixabay.com
Adrian Vaduva