Alegerile prezidentiale si parlamentare si efectele lor asupra economiei si pietelor financiare

Alegerile prezidentiale si parlamentare si efectele lor asupra economiei si pietelor financiare
miercuri, 27 noiembrie 2024 Diverse

Romania se afla intr-un moment delicat din punct de vedere economic si politic, iar primele semnale negative au inceput deja sa apara pe pietele financiare. Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, a analizat pentru PS News impactul alegerilor prezidentiale si provocarile financiare pentru 2025.


Instabilitatea politica si efectele asupra pietelor financiare

„Vedeti dumneavoastra cat de frageda si cat de fragila este democratia in Romania. Avem democratie doar de aproape 35 de ani, iar alegerile de duminica ne-au demonstrat ca oricand aceasta poate fi in mare pericol," a declarat Dutu. Rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale a avut un efect destabilizator pe pietele financiare interne si internationale.

„Duminica, a iesit pe primul loc un candidat care este orientat spre Rusia, impotriva NATO si a Uniunii Europene. Aceasta situatie a creat un cutremur pe pietele financiare. Bursa din Romania a inchis pe rosu luni, iar abia marti s-a redresat usor," a explicat expertul fiscal.

Cresterea ROBOR si blocajele pe piata creditarii

Instabilitatea politica a avut efecte imediate asupra indicatorilor financiari. „ROBOR-ul la trei luni a crescut de la 5,87% la 5,91%, ceea ce indica o presiune in crestere asupra dobanzilor. Orice crestere a ROBOR-ului inseamna automat dobanzi mai mari pentru creditele contractate de companii si persoane fizice," a subliniat Dutu.

Aceasta tendinta negativa a fost vizibila si in incercarile Ministerului de Finante de a obtine finantare. „Ieri, Ministerul de Finante a incercat sa se imprumute cu 600 de milioane de lei, dar a refuzat toate ofertele bancilor din cauza dobanzilor crescute. Practic, acest imprumut nu s-a mai realizat," a adaugat ea.

Politicul dicteaza economia

Veronica Dutu a evidentiat conexiunea directa dintre instabilitatea politica si sanatatea economica a Romaniei. „Politicul in acest moment in Romania dicteaza piata economica si financiara. In loc sa ne concentram pe strategii pe termen lung, ne confruntam cu fluctuatii care descurajeaza atat investitorii locali, cat si pe cei internationali."

Expertul financiar a analizat riscurile economice majore cu care Romania se confrunta in contextul actual al instabilitatii politice si al incertitudinilor fiscale.

Costurile imprumuturilor: o problema in crestere

„Unul dintre cele mai mari riscuri este sa ne imprumutam la dobanzi foarte mari. Costurile imprumuturilor pentru Romania ar putea creste semnificativ din cauza pierderii credibilitatii pe pietele internationale," a declarat Dutu. Ea a subliniat ca increderea investitorilor este esentiala pentru mentinerea unei economii stabile si competitive.

„Daca Romania nu mai este perceputa ca o tara democratica, investitorii straini vor evita sa vina aici, iar cei deja prezenti ar putea decide sa plece," a avertizat expertul fiscal.

Planul fiscal avizat de Comisia Europeana: fara detalii clare

Astazi, Comisia Europeana a avizat planul fiscal al Romaniei, care prevede reducerea deficitului bugetar pe o perioada de sapte ani, de la 8% in prezent la 2,4% in 2031. Totusi, Veronica Dutu atrage atentia asupra lipsei unor detalii esentiale.

„In acest plan fiscal nu avem procente clare despre taxele pe care le vor plati romanii in 2025 sau in anii urmatori. S-a avizat doar faptul ca deficitul bugetar va fi redus treptat, dar lipsa de predictibilitate creeaza mari probleme pentru companii si pentru economie in ansamblu," a explicat Dutu.

Gradul de indatorare si investitiile viitoare

Planul fiscal aprobat prevede, de asemenea, un plafon al datoriei publice de 60% din PIB pana in 2031, dar si investitii semnificative in urmatorii ani. „Conform planului, investitiile vor atinge 7,9% din PIB in 2025 si 7,7% in 2026, insa aceste procente vor scadea treptat la 5% in anii urmatori," a detaliat Dutu.

Lipsa unui plan fiscal clar si a unui guvern functional creeaza dificultati majore, iar Dutu subliniaza necesitatea prudentei in luarea deciziilor financiare.

Recomandarea principala: Amanarea investitiilor

„Recomandarea mea este ca investitiile pe care vor sa le faca sa le amane pana in a doua parte a anului 2025. De ce? Pentru ca aceasta reforma fiscala va fi facuta in al doilea trimestru al anului 2025, la recomandarile Bancii Mondiale si dupa discutii cu antreprenorii din Romania," a explicat Dutu.

Ea a subliniat ca lipsa unui cadru fiscal clar face dificila planificarea si poate duce la decizii financiare riscante. „Aceste discutii trebuiau purtate anul acesta, chiar daca este un an electoral. Daca erau intr-adevar transparenti si tineau la poporul roman, ar fi trebuit sa vina cu o lista clara: astea sunt taxele, astea veti plati," a adaugat expertul fiscal.

Deficitul bugetar: Solutia nu este doar cresterea taxelor

Dutu atrage atentia asupra faptului ca reducerea deficitului bugetar nu poate fi realizata exclusiv prin majorarea taxelor. „Deficitul bugetar nu-l reduci doar din taxe. Trebuie sa te uiti la evaziunea fiscala si sa o reduci. In Romania, evaziunea fiscala este de 10% din PIB, ceea ce reprezinta 9 miliarde de lei. Acesta este un punct critic care trebuie abordat," a afirmat ea.

Reducerea cheltuielilor bugetare: O necesitate urgenta

Potrivit expertului fiscal, reducerea cheltuielilor bugetare este o alta solutie esentiala pentru echilibrarea bugetului. „Avem foarte multe agentii guvernamentale unde sunt foarte multi salariati. Acei salariati ar trebui sa se indrepte spre mediul privat, iar statul sa reduca numarul acestor agentii guvernamentale, care, cum se spune la romani, nu aduc plus valoare in economia nationala," a explicat Dutu.

Aceasta masura ar putea elibera resurse importante care sa fie redirectionate catre investitii strategice si catre reducerea presiunii fiscale asupra contribuabililor.

Mesaj pentru antreprenori: Prudenta si planificare

Pentru antreprenori, Dutu recomanda sa isi construiasca bugetele pentru 2025 cu mare atentie si sa astepte pana cand vor avea claritate asupra masurilor fiscale care vor fi adoptate. „Aceasta incertitudine este periculoasa pentru mediul de afaceri, iar companiile ar trebui sa fie extrem de prudente in deciziile lor pana cand se va clarifica cadrul fiscal," a concluzionat ea.

Dutu a subliniat importanta prudentei si a responsabilitatii civice in aceasta perioada critica pentru Romania.

Expectativa, cheia pentru deciziile financiare

„In acest moment, recomandarea este sa stea in expectativa, sa vedem ce se va intampla duminica la alegerile parlamentare, sa vedem ce se va intampla saptamana viitoare la alegerile prezidentiale," a explicat Veronica Dutu.

Instabilitatea politica influenteaza in mod direct pietele financiare, dobanzile si credibilitatea economica a tarii, ceea ce face ca deciziile financiare majore sa fie riscante.

Miza alegerilor: Democratia si viitorul economic al Romaniei

Dutu a subliniat ca votul este esential pentru viitorul economic si social al Romaniei. „Recomand din tot sufletul si din toata inima: romani, mergeti la vot, alegeti calea spre Europa, alegeti democratia si asigurati-va ca, copiii vostri vor trai intr-o Romanie libera si democratica," a declarat expertul fiscal.

Aceasta a subliniat ca alegerile din aceste saptamani au implicatii majore asupra stabilitatii economice si asupra perceptiei Romaniei pe pietele financiare internationale.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.