Analiza de Expert: impactul potential al modificarii dobanzii cheie de catre BNR

Analiza de Expert: impactul potential al modificarii dobanzii cheie de catre BNR
duminică, 11 august 2024 Diverse

Intr-o recenta interventie la B1TV, Veronica Dutu, expert fiscal si CEO la UnionContExpert, a discutat despre posibilitatea unei noi ajustari a dobanzii cheie de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), anticipand posibilele directii pe care le-ar putea urma banca centrala in contextul economic curent.


Decizia BNR intre scadere si stabilitate

Veronica Dutu a explicat ca BNR se afla intr-o pozitie delicata, osciland intre necesitatea de a ajusta rata dobanzii de referinta pentru a stimula economia si presiunea de a mentine stabilitatea in fata inflatiei persistente. "Avem cateva motive pentru scaderea dobanzii cheie, dar avem si cateva motive ca dobanda cheie sa nu scada," a afirmat Dutu.

Argumente pentru scaderea dobanzii cheie:

1. Activitatea economica moderata: Activitatea economica nu a aratat semne de accelerare semnificativa, crescand cu pana la 2% pana acum.

2. Inflatie Stabilizata: Inflatia este prognozata sa ajunga la 4-4.2% la sfarsitul anului, o cifra relativ controlabila in contextul actual.

3. Riscuri de recesiune globala: Cresterea riscului de recesiune in economii cheie precum SUA si Germania.

Argumente pentru mentinerea dobanzii:

1. Inflatia in Servicii: Inflatia in sectorul serviciilor ramane ridicata, ceea ce poate contracara efectele unei reduceri de dobanda.

2. Dinamica Salariilor: Cresterea continua a salariilor indica o presiune inflationista interna.

3. Politica Bancara Regionala: Referinta la politica Bancii Centrale a Poloniei, care a indicat o probabilitate scazuta pentru noi taieri de dobanzi.

4. Deficit Bugetar si Politica Fiscala: Tinta de deficit bugetar este in crestere, iar impredictibilitatea politicii fiscale mentine incertitudinea.

Prognoze si impactul potential

Dutu speculeaza ca BNR ar putea reduce dobanda de la 6,75% la 6,5%, desi aceasta ramane incerta. "Aceasta scadere a dobanzii, sa vedem daca se va intampla sau nu. Sunt foarte multi factori care duc la o crestere, la o stagnare a ratei dobanzii si alti factori care ar putea sa determine o scadere a ratei dobanzii," a explicat ea.

CEO UnionContExpert a discutat si de situatia curenta a pietelor de capital globale, subliniind o saptamana neagra pentru bursele internationale.

Impactul global pe pietele de capital

Veronica Dutu a descris recentele evenimente de pe bursa ca fiind deosebit de turbulente, cu pierderi semnificative inregistrate de investitori. "Da, din pacate, saptamana trecuta am asistat la prabusirea burselor din intreaga lume. Marii miliardari ai lumii au pierdut in jurul de 134 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg," a declarat Dutu, evidentiind amploarea socului financiar.

O privire asupra pietelor specifice

Analiza ei a continuat cu detalii despre piata specifica in Japonia, unde "actiunile japoneze au inregistrat cea mai mare scadere dintr-o zi de peste 12%." Aceasta indica o volatilitate extrema, care raspunde nu doar la indicatorii economici interni, ci si la conditiile globale de piata.

Starea actuala a bursei

Situatia pe Wall Street a fost descrisa printr-o metafora relevanta care reflecta starea de spirit a investitorilor: "Bursa de pe Wall Street a registrat acel indice fix al turburentelor care masoara indicile fricii." Acest 'indice al fricii' sugereaza o perioada de incertitudine si anxietate in randul investitorilor, cu potentiale repercusiuni pe termen lung asupra strategiilor de investitii si a comportamentului pe piata.

Perspective si rezilienta

"Din pacate, bursa nu si-a revenit, inca este o stare de confuzie si incertitudine," a concluzionat Dutu. Acest comentariu lasa sa se inteleaga ca, desi pietele sunt notoriu reziliente, perioadele de instabilitate pot avea efecte durabile.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.