In cadrul unei interventii la TVR+, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO al UnionCont Expert, a discutat despre capacitatea bugetului de stat de a sustine diverse cheltuieli guvernamentale, inclusiv plafonarea preturilor la energie, subventiile pentru diverse sectoare economice si investitiile in infrastructura.
"Eu presupun ca sunt acesti bani atata timp cat guvernul are de unde sa dea si promite acesti bani. Sau se imprumuta, da," a declarat Dutu. Ea a subliniat ca mentinerea plafonarii preturilor la energie este esentiala pentru romanii vulnerabili, dar ca trebuie luate in considerare si companiile afectate sever de cresterea preturilor la energie.
"Plafonarea privind energia este necesara pentru romanii care sunt intr-o situatie de vulnerabilitate. Dar trebuie sa ne gandim si la companiile care au fost afectate foarte tare de acea scumpire a energiei electrice si a gazelor. Au fost societati de productie care au dat faliment din acest motiv," a adaugat ea.
Veronica Dutu a atras atentia si asupra provocarilor financiare cu care se confrunta statul in contextul cheltuielilor bugetare ridicate si imprumuturilor semnificative efectuate de guvern in 2024: "Banii se aduna de unde? Se aduna prin acele incasari de la bugetul statului, de la companii, se aduna datorita imprumuturilor. Stim ca Romania s-a imprumutat anul acesta cu niste sume uriase pentru a sustine acele cheltuieli bugetare."
In contextul alegerilor care urmeaza, Dutu a avertizat asupra impactului electoral asupra politicilor economice: "Cheltuielile bugetare au fost foarte mari anul acesta si datorita faptului ca este un an electoral. Acusi ne alegem presedintele tarii si nu numai. Si probabil partidele politice au nevoie de bani pentru a face rost."
CEO la UnionContExpert a abordat tema sensibila a plafonarii preturilor la energie si impactul alegerilor asupra bugetului de stat. Intr-un context electoral delicat, Dutu a subliniat riscurile si necesitatea unei planificari responsabile pentru a asigura protectia celor vulnerabili, fara a sacrifica viitorul economic al tarii.
Bugetul sub presiune inainte de alegeri
„Da, aceste propuneri privind plafonarile ar trebui sa fie foarte bine gandite si romanii sa nu fie mintiti din punctul asta de vedere," a declarat Dutu, evidentiind faptul ca promisiunile electorale risca sa puna o presiune si mai mare pe bugetul de stat. In conditiile in care urmeaza alegeri si nu se stie cine va forma viitorul guvern, exista riscul ca actualul guvern sa „amane" solutiile dificile pentru anul viitor, intr-un efort de a multumi pe toata lumea acum.
Plafonarile energetice pentru familiile vulnerabile
Un alt punct esential ridicat de Veronica Dutu este necesitatea unei tintiri precise a acestor plafonari si subventii. „Chiar banii astia trebuie sa ajunga la oamenii care chiar au nevoie de aceasta plafonare. Stim foarte bine ca sunt familii cu foarte multi copii, sunt familii care traiesc cu un venit care este sub pragul saraciei si subzistentei si da, aceste familii trebuie sa fie ajutate."
Aceasta interventie vine in contextul in care, odata cu cresterea facturilor la energie si gaze, multe familii se confrunta cu o povara financiara coplesitoare. Insa riscul real este ca aceste masuri de plafonare sa devina instrumente politice, care ar putea intarzia aplicarea unor reforme necesare.
Viitor incert pentru masurile economice
Dutu a atras atentia asupra pericolului pe care il reprezinta incertitudinea legata de viitorul guvern. Cu alegerile din toamna, coalitia actuala ar putea sa nu mai fie la guvernare anul viitor, iar promisiunile facute acum s-ar putea sa fie reconfigurate sau chiar anulate. „Una se anunta inainte de alegeri, iar la anul martie mai vedem," a adaugat Dutu, punctand ca masurile trebuie sa fie realiste si bine planificate pentru a nu pune si mai multa presiune pe buget.
Intr-un context economic tot mai dificil, Dutu subliniaza nevoia de reforme si de o strategie fiscala clara pentru a stabiliza economia.
Strategia de reducere a deficitului bugetar pe urmatorii sapte ani
„Dupa cum stiti, exista deja o strategie guvernamentala privind acest deficit bugetar, micsorarea deficitului bugetar pe urmatorii sapte ani de zile. Adica in fiecare an scade deficitul bugetar cu 0,7%," a explicat Dutu. Aceasta strategie presupune o scadere graduala a deficitului, dar problema este ca planul inca nu a fost discutat in mod oficial cu Comisia Europeana. Aceasta intarziere in discutii ridica semne de intrebare cu privire la viitorul fiscal al Romaniei, mai ales ca termenul initial pentru prezentarea unui plan era 15 octombrie.
Imprumuturile si amanarea cheltuielilor
Una dintre solutiile temporare utilizate de guvern este amanarea unor cheltuieli pentru anul urmator, insa aceasta practica doar escaladeaza problema deficitului. „Am vazut ca in urma cu cateva zile agentia Moody's a crescut prognoza pentru deficit a Romaniei spre 8%, 7% si ceva la suta," a mentionat Dutu. Este o situatie riscanta, care poate agrava relatiile cu Uniunea Europeana si poate duce la masuri de austeritate, in cazul in care Romania nu reuseste sa implementeze masuri reale de reducere a deficitului.
Posibilitatea unei amanari pana in 2025
Din punctul de vedere al Veronicai Dutu, exista o anumita oportunitate in amanarea discutiilor cu Uniunea Europeana pana in ianuarie 2025. „Din punctul meu de vedere, este bine ca e posibil sa se amane pentru ianuarie 2025 aceasta discutie. De ce? Pentru ca in ianuarie vom avea un alt guvern, vom avea o alta coalitie," a explicat Dutu. Aceasta amanare ar putea oferi noului guvern timp sa negocieze in conditii mai favorabile, dar incertitudinea politica face ca viitorul fiscal al Romaniei sa fie inca nesigur.
Expertul financiar a comentat revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica a Romaniei de catre agentia Moody's si impactul acestei situatii asupra economiei nationale. Revizuirea prognozei si indicatorii slabi economici sunt semnale de alarma care afecteaza perceptia Romaniei pe pietele internationale si capacitatea tarii de a atrage noi investitii.
Prognoza de crestere economica revizuita de Moody's
„Daca ne uitam, economia Romaniei nu a crescut decat foarte putin anul acesta, cu 0,1%. O crestere prognozata era undeva intre 2,8%, acum s-a redus la 2% de catre agentia Moody's," a explicat Dutu, subliniind astfel decalajul major fata de asteptarile initiale ale autoritatilor. Aceasta scadere a prognozei economice subliniaza vulnerabilitatea Romaniei in fata contextului economic global, dar si al problemelor interne, precum deficitul bugetar in crestere.
Impactul indatorarii si atractivitatea scazuta pentru investitori
Dutu atrage atentia asupra efectelor negative ale scaderii prognozei economice. „Acesti indicatori slabi economici ai Romaniei nu fac decat sa ne mareasca gradul de indatorare al tarii, noi sa platim dobanzi mai mari la imprumuturi si sa nu mai fim interesanti pentru investitorii straini," a explicat ea. Cu alte cuvinte, pe masura ce economia Romaniei isi incetineste cresterea, credibilitatea tarii pe pietele financiare se erodeaza, iar costurile de finantare devin tot mai mari.
Rolul investitiilor straine si fondurilor europene
Veronica Dutu a subliniat ca mare parte din cresterea economica si dezvoltarea infrastructurii din Romania din acest an s-au bazat pe investitii externe si fonduri europene. „Banii care vin in tara vin in primul rand de la investitii straine, vin de la Uniunea Europeana, acele fonduri care intr-adevar s-au vazut anul acesta in economia romaneasca pe marile santiere ale tarii," a adaugat Dutu. Aceasta subliniaza dependenta Romaniei de capitalul strain si necesitatea de a mentine un cadru economic atractiv pentru investitori.
CEO al UnionContExpert analizat riscurile fiscale si pe masurile ce ar putea fi luate in anii urmatori, in special in contextul schimbarilor politice si economice care urmeaza. In cadrul acestei interventii, Dutu a evidentiat preocuparile legate de bugetarea companiilor pentru anul 2025 si 2026, subliniind ca, in ciuda mesajelor oficiale care promit stabilitatea taxelor, exista motive de ingrijorare.
Riscuri de crestere a taxelor
Veronica Dutu a punctat faptul ca firmele trebuie sa fie precaute si sa isi planifice bugetele pentru anul viitor luand in calcul o eventuala crestere a taxelor. "Companiile, toti sunt acum in perioada de bugetare pentru anul 2025, ar trebui sa prinda in bugetul lor bani pentru taxe mai mari, pentru anul 2025 si eventual pentru anul 2026," a explicat Dutu. In mod special, a atras atentia ca, desi guvernul sustine ca nu vor exista majorari de taxe, istoria recenta ne arata ca surprizele pot aparea la sfarsit de an. "Stim foarte bine ca aproape la fiecare sfarsit de an, de Craciun, noi am primit diverse ordonante privind mariri de taxe," a adaugat ea.
Schimbari posibile in 2025 si 2026
In contextul unei noi coalitii guvernamentale care ar putea prelua conducerea dupa alegerile din decembrie, Dutu a sugerat ca masurile fiscale majore ar putea fi amanate pana in 2026 sau cel putin pana in a doua jumatate a anului 2025. "Atat companiile cat si persoanele fizice ar trebui sa aiba in vedere ca, daca nu din anul 2025, cu siguranta din anul 2026 sau din a doua jumatate a anului 2025, Romania va fi nevoita sa creasca taxele," a avertizat expertul fiscal.
Impactul cheltuielilor bugetare
Un alt aspect important discutat de Dutu este cresterea semnificativa a cheltuielilor bugetare in 2024, in special la capitolul salarii. "Cheltuielile bugetare au crescut cu 20% la salarii anul acesta fata de anul anterior," a spus Dutu, subliniind ca aceasta crestere a contribuit la o revizuire in scadere a prognozei de crestere economica a Romaniei de catre agentia de rating Moody's. Aceasta crestere a cheltuielilor si scaderea prognozei economice sugereaza ca guvernul va fi nevoit sa ia masuri pentru a reduce deficitul bugetar, inclusiv prin cresterea taxelor sau reducerea cheltuielilor.
Dutu atras atentia asupra cauzelor economice si sociale care au condus la ascensiunea partidelor extremiste in Europa. Intr-o analiza cuprinzatoare, Dutu a subliniat importanta protectiei sociale si a politicilor economice echilibrate pentru a reduce nemultumirile populatiei si a preveni cresterea influentei partidelor de extrema dreapta.
Nemultumirile economice alimenteaza extremismul
"Cred ca ar trebui sa avem o protectie sociala mult mai mare pentru cetatenii fiecarei tari, pentru ca aceste partide extremiste, in special extrema dreapta, castiga pe planul nemultumirii oamenilor care, practic, nu pot sa traiasca de la o luna la alta," a declarat Veronica Dutu. Ea a explicat ca ascensiunea extremistilor in Austria, Franta si Germania este rezultatul direct al tensiunilor economice resimtite de o mare parte din populatie.
Dutu a atras atentia ca, in Romania, situatia nu este diferita, iar foarte multi oameni traiesc de pe o luna pe alta, adesea prin imprumuturi sau sacrificii financiare. "La noi, in Romania, este un procent foarte mare de oameni care nu pot sa... de fapt, pana la sfarsitul lunii, ei isi cheltuie deja salariul si traiesc prin imprumuturi sau fac eforturi foarte mari financiare ca sa poata sa o duca de pe luna pe alta," a adaugat ea.
Politicile sociale si economice trebuie revizuite
Pentru a preveni astfel de situatii, Dutu considera ca Uniunea Europeana si guvernele nationale trebuie sa-si reevalueze politicile economice si sociale, acordand o atentie deosebita celor mai vulnerabile categorii de cetateni. "Ar trebui, intr-adevar, politica sociala la nivel de guverne si de state sa fie mai aplicata asupra oamenilor si sa avem mai multa grija de oamenii care, intr-adevar, nu au cum sa se descurce din punct de vedere al banilor," a sugerat Dutu.
Aceasta subliniaza ca simpla crestere economica sau stabilizarea indicatorilor financiari nu este suficienta pentru a reduce nemultumirea generala. Daca protectia sociala nu este implementata si aplicata corespunzator, mai multe segmente ale populatiei vor continua sa fie vulnerabile, ceea ce poate alimenta ascensiunea miscarilor extremiste.
Un alt subiect abordat a fost necesitatea investitiilor majore in Europa, in contextul competitiei economice globale cu Statele Unite si China. Asa cum a subliniat si Mario Draghi, pentru ca Europa sa poata tine pasul cu aceste mari economii, ar trebui sa investeasca 800 de miliarde de euro anual. Dutu a analizat aceasta provocare prin prisma economiei Romaniei si a nevoilor sale urgente de productie interna.
Nevoia de investitii masive in Europa si Romania
"Intr-adevar trebuie sa se faca foarte mari investitii," a declarat Dutu, confirmand opinia generala conform careia Europa trebuie sa depuna eforturi pentru a ramane competitiva. Totusi, ea a pus accent pe importanta concentrarii asupra economiei romanesti. "Daca ma uit la Romania, ca ma intereseaza de poporul meu si de tara mea, noi ar trebui sa aducem la suprafata, de fapt, productia. La noi in tara exista foarte putine fabrici care produc pentru romani, pentru nevoile din interiorul tarii," a explicat aceasta.
Problema exportului de materie prima si importul de produse finite
Un aspect important al discutiei a fost legat de exportul de materie prima din Romania si importul de produse finite, un proces care nu aduce beneficii semnificative economiei interne. "Noi in momentul acesta exportam materie prima si importam produse finite. De fapt, plus valoarea acelor produse nu ramane la noi in tara, plus valoarea de fapt pleaca in afara," a subliniat Dutu. Acest dezechilibru economic are un impact negativ asupra dezvoltarii Romaniei, lasand tara dependenta de importuri si limitand oportunitatile de crestere economica pe termen lung.
Solutia: Dezvoltarea productiei locale
Pentru a contracara acest fenomen, Dutu pledeaza pentru dezvoltarea sectorului de productie intern. Ea considera ca un plan de investitii masiv si bine directionat ar trebui sa fie implementat pentru a aduce plus valoare economiei romanesti. "Ar trebui cu adevarat sa producem si plus valoarea sa ramana la noi in tara," a conchis aceasta.
CEO UnionCont a explicat cum lipsa productiei de produse finite in Romania face tara vulnerabila pe piata internationala, in timp ce fondurile europene, precum cele din PNRR, au adus beneficii reale economiei si nivelului de trai al romanilor.
Dependenta Romaniei de pietele externe
"Da, este perfect adevarat. Daca ne uitam la Romania de astazi si Romania de acum 10 ani sau 20 de ani sau 30 de ani, intr-adevar, o parte din populatie o duce mult mai bine, este mult mai educata, are acces la mult mai multa informatie, la educatie," a declarat Dutu. Aceasta a subliniat ca, desi Romania a facut progrese vizibile, dezvoltarea sa ramane dependenta de pietele externe. "Noi nu avem produsul finit care sa fie facut la noi, doar componente. Noi depindem de piata externa, de alte companii din strainatate," a adaugat ea, explicand cum aceasta lipsa de productie locala face economia vulnerabila.
Fondurile europene – Un sprijin esential
In acelasi timp, Dutu a evidentiat si beneficiile pe care Romania le-a primit din partea Uniunii Europene, in special prin fondurile venite prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). "Sunt foarte multi bani care vin la noi in tara si care au ridicat nivelul de trai al romanilor in ultima vreme," a afirmat aceasta. Desi cresterea este vizibila, Dutu a sugerat ca Romania are potentialul de a creste mult mai mult, daca ar exista o schimbare de mentalitate si o mai buna gestionare a resurselor interne.
Importanta educatiei si conducerii patriotice
Pentru a asigura o crestere economica sustinuta, Dutu a subliniat necesitatea investitiilor in educatie si a unei conduceri mai dedicate interesului national. "Romania, din punctul meu de vedere, este pe un trend crescator, dar crestem foarte putin. Am putea sa crestem mult mai mult daca ne motivam, daca suntem mai buni la locul de munca, daca am avea niste conducatori, nu stiu, din punctul meu de vedere, un pic mai patrioti sa tina cu tara lor," a adaugat ea. Dutu a subliniat si rolul educatiei in aceasta dezvoltare, considerand-o un pilon esential pentru viitorul tarii: "Trebuie sa ne educam, sa avem un popor educat, un popor cinstit, un popor care sa-si faca treaba de nota 10 acolo unde este pus."