Bugetul 2025: Cresteri de taxe, incertitudine economica si deficit major

Bugetul 2025: Cresteri de taxe, incertitudine economica si deficit major
joi, 6 februarie 2025 Diverse

Bugetul pentru anul 2025 a fost adoptat tarziu, iar realitatea economica ridica mari semne de intrebare privind sustenabilitatea acestuia. Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO al UnionContExpert, a analizat implicatiile acestui buget asupra economiei, antreprenorilor si populatiei.


Un buget al austeritatii cu cheltuieli in crestere

„Acest buget este un buget al austeritatii din cauza acelei ordonante trenulet data in decembrie, inainte de 1 ianuarie. Este un buget in care, intr-adevar, scad cheltuielile cu salariile cu aproximativ 5%, avand in vedere ca anul trecut au crescut cheltuielile salariale cu 20%", a explicat Veronica Dutu.

Totusi, nu toate domeniile vor suferi restrictii. „Vedem si o initiativa a domnului Bolojan pentru ocuparea 200 de posturi desfiintate. Sa speram ca aceste posturi vor fi ocupate prin concurs de oameni competenti."

Previziuni economice prea optimiste?

Bugetul este construit pe o crestere economica estimata la 2,5%, insa Veronica Dutu este sceptica: „Romania anul acesta nu va avea o crestere economica de 2,5%. Anul trecut am avut o crestere economica de sub 1%, iar taxele nu erau atat de mari ca acum. In plus, economia europeana este intr-un moment dificil, iar industria auto din Germania, unul dintre principalii parteneri ai Romaniei, traverseaza o criza majora."

In plus, deficitul bugetar ramane o problema majora:

„Este estimat la 7%, dar anul trecut bugetul a fost construit pe 5%, iar la final s-a ajuns la aproape 9% - 10%. Indicatorii nu sunt realisti, iar in a doua parte a anului ne putem astepta la o rectificare bugetara negativa."

Cine primeste mai multi bani in 2025?

In ciuda austeritatii generale, unele ministere primesc mai multe fonduri:

  • Ministerul Transporturilor – investitii in autostrazi si infrastructura.
  • Ministerul Sanatatii – sustinerea sistemului medical.
  • Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene – atragerea de fonduri UE.
  • Ministerul Educatiei – o directie necesara pentru dezvoltarea pe termen lung.

„Este bine ca guvernul si parlamentul aloca mai multe resurse pentru educatie si sanatate. Un popor educat astazi inseamna un popor mai prosper si mai sanatos in viitor", a subliniat Veronica Dutu.

Val de concedieri in Romania: Industria auto si alte sectoare, grav afectate

Anul 2025 incepe cu semnale ingrijoratoare din economie. Mai multe companii din Romania pregatesc concedieri masive, in special in industria auto, iar efectele ar putea avea un impact in lant asupra economiei.

Industria auto, in declin – mii de locuri de munca in pericol

„Da, pentru ca aceste companii din industria auto colaboreaza cu alti parteneri pe orizontala care depind direct de ele. In felul acesta, cred ca anul acesta vom asista la o crestere a numarului de oameni care vor ramane fara loc de munca."

Unde se vor reorienta angajatii?

Totusi, expertul fiscal vede si posibilitati de redresare in alte domenii.

„Se vede o oarecare crestere in industria apararii. Chiar si in vestul Europei exista o preocupare pentru acest sector. Este posibil ca oamenii care lucreaza in industria auto sa se indrepte spre aceasta industrie, dar cu conditia sa fie specializati in domeniul respectiv."

Cauzele concedierilor: Fiscul si lipsa predictibilitatii

In afara de scaderea comenzilor si problemele din industria auto la nivel global, un factor major care determina aceasta criza este modificarea fiscala brusca din Romania.

„Aceasta crestere a somajului este cauzata si de schimbarile fiscale. Industria IT, constructiile si agricultura sunt afectate din cauza eliminarii facilitatilor fiscale. In plus, companiile nu au reusit sa-si faca bugete realiste pentru 2025, deoarece ordonanta fiscala a fost publicata in ultimul moment."

Expertul fiscal atrage atentia asupra unei probleme recurente: lipsa predictibilitatii fiscale.

„Eu astept ziua in care modificarea Codului Fiscal sa se aplice dupa cel putin 6 luni sau 12 luni, conform legii. Aceste schimbari afecteaza sute de mii de companii si milioane de romani, iar implementarea lor peste noapte nu face decat sa destabilizeze economia."

Criptomonedele si fiscalitatea in Romania: Scutirea de impozit pana la 31 iulie 2025 – Ce trebuie sa stie investitorii?

Romania a decis sa ofere o scutire de impozit pentru cei care obtin venituri din tranzactii cu criptomonede, dar doar pana la 31 iulie 2025. Aceasta masura vine pe fondul incercarii statului de a atrage mai multi bani din aceasta piata si de a creste nivelul de conformare fiscala.

Veronica Dutu, expert fiscal si CEO al UnionContExpert, a explicat in cadrul unei emisiuni la B1TV motivele acestei scutiri si ce se pregateste pentru viitor in domeniul reglementarii criptomonedelor.

De ce este scutit impozitul pe criptomonede?

„Piata de criptomonede intr-adevar este scutita, persoanele fizice sunt scutite de acel impozit de 10% pana la 31 iulie 2025. Ideea a fost pentru a atrage bani mai multi din aceasta piata, pentru ca stim ca acesti bani din criptomonede nu prea se impoziteaza pentru ca nu ii declara oamenii. Si cumva s-a urmarit o transparentizare a banilor castigati din criptomonede", a explicat Veronica Dutu.

In esenta, aceasta amanare a impozitarii este menita sa stimuleze conformarea voluntara a celor care fac tranzactii cu criptomonede si sa ofere Ministerului de Finante timp pentru a implementa un cadru de reglementare mai strict.

Ce planuri are statul pentru reglementarea criptomonedelor?

In prezent, piata criptomonedelor din Romania este intr-un proces accelerat de dezvoltare, dar legislatia fiscala nu a reusit sa tina pasul cu aceste schimbari.

„Ministerul de Finante intr-adevar vrea sa faca o comisie care sa reglementeze piata criptomonedelor si in special companiile care fac tranzactii cu criptomonede. Pentru ca la noi in Romania, aceasta piata, care este intr-o super dezvoltare, este inaintea legislatiei. Inca in Romania aceasta piata nu este reglementata suficient de mult, si atata timp cat nu este reglementata, exista diverse metode de a nu plati acest impozit", a explicat expertul fiscal.

Ce taxe vor trebui platite dupa 31 iulie 2025?

Dupa expirarea perioadei de scutire, cei care castiga bani din criptomonede vor trebui sa plateasca:

✔️ Impozitul pe venit de 10%

✔️ Contributia la sanatate (CASS) – daca veniturile depasesc anumite plafoane.

„Mai mult decat atat, pe aceste venituri trebuie sa se plateasca si sanatatea daca se depasesc anumite plafoane. Deci nu e vorba doar de 10% impozitul.", a subliniat Veronica Dutu.

ANAF pregateste controale drastice: Companiile cu risc fiscal ridicat pot afecta si firmele corecte

Autoritatile fiscale din Romania intensifica verificarile in zona companiilor, in special acolo unde exista suspiciuni de risc fiscal ridicat. Recent, s-a discutat despre cazul Nordis, dar fenomenul este mult mai amplu si poate avea efecte asupra firmelor care isi platesc taxele la timp.

Ce inseamna "risc fiscal ridicat" si cum afecteaza companiile corecte?

„Companiile care au un risc fiscal ridicat si intra in relatii comerciale cu alte companii vor influenta negativ firmele care sunt bune platnice si respecta legislatia in Romania. De ce? Pentru ca aceste companii cu risc fiscal ridicat sunt considerate companii care nu-si platesc taxele la timp, care au discrepante intre declaratii si bilanturi, intre depunerea la timp a declaratiilor fiscale. Exista activitati cu risc fiscal ridicat, iar acestea sunt specificate clar in Codul Fiscal.", a explicat Veronica Dutu.

Astfel, daca o firma colaboreaza cu un partener care este investigat pentru practici fiscale neconforme, exista riscul ca si ea sa fie verificata chiar daca isi desfasoara activitatea in mod corect.

Cum isi pot proteja antreprenorii afacerea?

Unul dintre aspectele esentiale pentru companii este selectia partenerilor de business.

„Noi trebuie sa ne alegem partenerii de business cu care dezvoltam compania si firmele de la care cumparam bunuri si servicii. Chiar am avut o discutie cu un inspector ANAF, in urma cu cativa ani de zile, si mi-a spus ca, intr-adevar, toate companiile trebuie sa se intereseze de partenerii lor de afaceri.", a precizat Veronica Dutu.

Aceasta a adaugat ca, desi este o provocare pentru antreprenori sa verifice daca un partener comercial are probleme fiscale, autoritatile trebuie sa isi asume responsabilitatea principala:

„Este putin dificil ca eu, in calitate de antreprenor, sa ma documentez si sa vad daca partenerul meu de business este corect fata de ANAF. Este treaba ANAF-ului sa demonstreze ca o companie se incadreaza in categoria companiilor cu risc fiscal ridicat."

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.