Care sunt planurile Guvernului roman pentru a reduce deficitul bugetar

Care sunt planurile Guvernului roman pentru a reduce deficitul bugetar
vineri, 16 august 2024 Diverse

Veronica Dutu, expert fiscal si CEO la UnionContExpert, a abordat recent pe B1TV tematica reducerii cheltuielilor guvernamentale, subliniind presiunea crescuta asupra bugetului statului si necesitatea de a ajusta deficitul bugetar.


Conform declaratiilor Ministerului de Finante, se planifica o reducere a cheltuielilor cu 5 miliarde de lei, o miscare care necesita o strategie bine definita pentru a nu perturba serviciile publice esentiale. Veronica Dutu a explicat importanta si contextul acestui obiectiv: "Da, guvernul trebuie sa faca rost saptamana, anul acesta, de venituri mai mari la bugetul statului. De ce? Pentru ca trebuie sa reducem deficitul bugetar, care este destul de mare. In acest moment este peste 4% deficitul bugetar."

"Guvernul s-a angajat sa reduca cheltuielile cu bunuri si servicii cu 5 miliarde de lei," continua Dutu. Acest plan, care trebuie prezentat la Bruxelles in doar doua saptamani, subliniaza efortul Romaniei de a se alinia standardelor fiscale europene.".

"Au promis ca vor aduce bani la bugetul statului pana la sfarsitul anului, mai mult cu 5 miliarde de lei fata de cel prognozat. In acest fel, s-ar aduna cumva 10 miliarde de lei," subliniaza Dutu, indicand strategia guvernamentala de a echilibra veniturile si cheltuielile.

Cu toate acestea, Dutu exprima scepticism fata de realizarea acestor obiective: "In momentul acesta sunt doar pe hartie, ca pana la sfarsitul anului, deficitul bugetar sa fie in jur de 5%. Cred ca o sa fie in jur de 7%, dupa parerea mea."

Totusi, Guvernul roman inca nu a specificat detaliat sursele taierilor de cheltuieli, pastrandu-se focalizat pe reducerea costurilor pentru bunuri si servicii. Detaliind strategia executivului, Dutu explica impactul pe care il pot avea investitiile in infrastructura asupra veniturilor bugetare.

"Acei 5 miliarde de lei care se preconizeaza a fi economisiti din cheltuielile pentru bunuri si servicii sunt vazuti ca o sursa potentiala de venit pentru stat," afirma Dutu. "Domnul Marcel Bolos, Ministrul de Finante, a mentionat ca aceasta economie este rezultatul unui efect al multiplicatorului de investitii."

Dutu adauga o perspectiva mai ampla asupra modului in care investitiile pot stimula economia: "La nivel european se observa ca un leu cheltuit in constructii poate genera intre 1,5 si 2,5 euro prin intermediul multiplicatorului de investitii. Avand in vedere investitiile substantiale facute si planificate in infrastructura, este de asteptat ca acestea sa contribuie semnificativ la bugetul de stat prin taxe, impozite si salarii."

CEO la UnionContExperta vorbit si despre declaratia unica inteligenta, care ar urma sa devina mai accesibila pentru contribuabili incepand cu 1 ianuarie 2026. Ministrul de Finante, Marcel Bolos, a promis o versiune imbunatatita a acestui instrument fiscal, menita sa simplifice procesul de raportare pentru cetateni.

"Din 2026, declaratia unica va suferi transformari semnificative, devenind ceea ce Ministrul Finantelor a numit o 'declaratie unica inteligenta', precompletata de ANAF," explica Dutu. "Aceasta initiativa va folosi datele adunate prin intermediul instrumentelor digitale precum e-factura, e-TVA, e-transport si, un nou venit in acest arsenal digital, e-proprietatea. Practic, ANAF-ul va precompleta aceasta declaratie unica pentru persoanele fizice. Noi stim ca in acest moment fiecare persoana fizica isi completeaza declaratia unica. Sunt si niste sume estimate care se completeaza pana pe 25 mai, pentru anul in curs, acele estimari nu vor mai fi in declaratia unica inteligenta. Acum sa vedem cum isi ia ANAF-ul datele din toate acele euri care au fost implementate anul acesta si care se vor implementa si la anul viitor. Stim ca de la 1 ianuarie 2025, e-factura va fi obligatorie pentru toata lumea pentru toata lumea si in relatia B2C. In acest moment, e-factura este obligatorie in relatia B2B si in relatia B2G. Adica business to business. Da, si business to government."

Dutu a confirmat ca nu vor exista cresteri ale impozitelor pe proprietate si nici ale TVA-ului, reiterand promisiunile anterioare ale premierului Marcel Ciolacu. "Aceste decizii ofera o usurare pentru populatia si mediul de afaceri, insa, pe de alta parte, subliniaza provocarile semnificative in ceea ce priveste finantele statului," a explicat Dutu.

Cu toate acestea, Dutu a semnalat ca sunt anticipate ajustari ale altor taxe pentru a compensa deficitul bugetar: "Se discuta despre o posibila crestere a impozitului pe dividende de la 8% la 10%, despre impozitarea progresiva a salariilor si despre eliminarea facilitatilor fiscale pentru sectorul IT si agricultura. Aceste masuri, desi pot aduce venituri suplimentare pe termen scurt, pot crea incertitudine pentru antreprenori si investitori."

Dutu a subliniat ca astfel de schimbari impun o gandire atenta si planificare din partea guvernului pentru a nu destabiliza economia: "Este esential ca orice ajustare fiscala sa fie predictibila si sa nu puna presiune excesiva asupra companiilor si cetatenilor, mentinand in acelasi timp echilibrul necesar pentru sustenabilitatea financiara a statului."

Un alt subiect fierbinte pe agenda fiscala a Romaniei este tratamentul cheltuielilor de management intragrup de catre multinationale.

Expertul fiscal a explicat ca, potrivit discutiilor curente, se intentioneaza ca aceste cheltuieli de management intragrup sa devina nedeductibile fiscal. "Aceasta masura va restrictiona capacitatea multinationalelor de a transfera profiturile in afara tarii, intensificand astfel impozitul pe profit platit in Romania," a subliniat Dutu.

Acest pas este parte a unui efort mai larg de aliniere a legislatiei fiscale romanesti cu normele europene. "Este esential sa intelegem ca aceste reglementari nu sunt izolate, ci se incadreaza intr-un cadru fiscal european unitar, care vizeaza echitatea si transparenta fiscala la nivelul intregii Uniuni," a adaugat ea.

Aceasta initiativa reflecta angajamentul Romaniei de a combate evaziunea fiscala si de a asigura ca toate entitatile economice contribuie echitabil la bugetul de stat. Aceasta ar putea reprezenta un punct de cotitura in modul in care multinationalele opereaza in Romania, avand potentialul de a consolida baza fiscala a tarii si de a imbunatati echitatea fiscala.

Intr-o alta ordine de idei, expertul fiscal si-a impartasit entuziasmul pentru initiativa Via Transilvanica, un proiect ce reuneste comunitatea de antreprenori intr-un demers de reconectare cu natura si promovare a turismului autohton.

"Da, din fericire, noi antreprenorii mai iesim si in natura sa ne relaxam, sa ne refacem, sa venim cu noi forte la birou si cu noi idei. Este un proiect care tine de pe 12 august pana pe 12 septembrie. Vom participa in jur de 130 de antreprenori, suntem impartiti in peste 20 de grupe. Si ne propunem ca in aceasta vara sa parcurgem acest traseu minunat Via Transilvanica. Daca dumneavoastra nu stiti, Via Transilvanica este similar cu El Camino, deci se numeste practic El Camino de Romania. Acesti peste 1400 de kilometri vor fi parcurs de antreprenori pe jos, evident. Eu sunt implicata in acest weekend, sambata, duminica si luni, pe un traseu de in jur de 60 de kilometri. Am cu mine un grup foarte fain de oameni si de antreprenori. Marea majoritate suntem oameni de birou si vrem sa contribuim ca acest maret traseu Via Transilvanica, care leaga sudul de nord, sa fie cunoscut de cat mai multi romani," a explicat Dutu.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.