Cresterea beneficiilor extrasalariale de paste - o analiza a tendintelor in companiile romanesti

Cresterea beneficiilor extrasalariale de paste - o analiza a tendintelor in companiile romanesti
sâmbătă, 27 aprilie 2024 Diverse

Recent, Veronica Dutu, expert fiscal si CEO la UnionContExpert, a oferit perspective valoroase intr-o interventie la B1TV despre dinamica beneficiilor extrasalariale de Paste in cadrul companiilor din Romania. Conform unui sondaj e-jobs, tendintele acestui an indica o generozitate crescuta din partea angajatorilor in oferirea de beneficii angajatilor lor cu ocazia sarbatorilor pascale.


Mai multe beneficii, mai multa bucurie

"Din sondajul realizat de e-jobs, observam ca sapte din zece companii au ales sa ofere beneficii extrasalariale cu ocazia sarbatorilor pascale, un semn clar al recunoasterii importantei bunastarii angajatilor," a mentionat Dutu. Beneficiile includ de la vouchere si tichete cadou, reprezentand 50% din optiunile alese de companii, la cosuri cu produse specifice de sarbatori (40,5%), zile libere suplimentare (6,7%), pana la tombole cu premii (2,4%).

Bugetele alocate

Interesant este bugetul alocat pentru aceste beneficii: "33,3% din companii au un buget intre 201 lei si 400 lei pe angajat, iar un procent semnificativ de 33% aloca intre 800 de lei si 1000 de lei," explica Dutu. Comparativ cu anul trecut, 40,5% dintre angajatori afirma ca au crescut valoarea beneficiilor oferite.

Preferintele angajatilor

Cand vine vorba de preferintele angajatilor, 69% prefera primele in bani, in timp ce 25% ar opta pentru o zi libera pe 2 mai. "Este interesant de observat dinamica preferintelor angajatilor si modul in care acestea se reflecta in politicile companiilor," adauga Dutu.

Implicatii fiscale ale beneficiilor

Veronica Dutu a subliniat si aspectele fiscale ale acestor beneficii: "Valoarea primelor de Paste nu se impoziteaza pentru suma de pana in 300 de lei de angajat. Primele care depasesc aceasta valoare sunt considerate venit de natura salariala si se impoziteaza ca atare." Aceasta structura fiscala ofera o fereastra pentru optimizarea fiscala, combinand primele de Paste cu decontarea serviciilor turistice, intr-un buget maxim netaxabil de 7.567 lei pe angajat anual.

Cresterea beneficiilor extrasalariale in jurul sarbatorilor pascale reflecta nu doar o incercare de a stimula moralul angajatilor, ci si un mecanism de optimizare fiscala, prin care companiile pot gestiona mai eficient costurile asociate cu aceste beneficii. In contextul actual, in care echilibrul dintre viata profesionala si cea personala devine din ce in ce mai valorizat, aceste beneficii pot juca un rol crucial in atragerea si retentia talentelor in companii.

Cu strategii bine gandite, companiile pot transforma aceste beneficii in unelte de crestere a satisfactiei angajatilor, contribuind in acelasi timp la o gestionare fiscala prudenta.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.