Cresterea restantelor la credite – un fenomen in expansiune in Romania

Cresterea restantelor la credite – un fenomen in expansiune in Romania
duminică, 6 octombrie 2024 Diverse

Intr-o interventie recenta la postul B1TV, Veronica Dutu, expert fiscal si CEO la UnionContExpert, a discutat despre provocarile financiare cu care se confrunta tot mai multi romani care nu isi mai pot achita creditele. Conform rapoartelor oficiale, acest fenomen este in crestere, fiind prezis de multi analisti economici si consultanti fiscali, inclusiv de Dutu.


"Aceasta rata a creditelor neperformante este cauzata de cresterea preturilor. Ne uitam la... au crescut preturile la alimente, iar in curand, preturile la energie vor creste si ele, datorita liberalizarii pietei energiei. Aceasta este asteptata sa se intample in primavara anului viitor," a explicat Veronica Dutu.

Cresterea costurilor – un obstacol major

Cresterea generalizata a costurilor afecteaza bugetele romanilor si, implicit, capacitatea lor de a-si plati datoriile la banci. „Banii pe care ii faci acum teoretic ar trebui sa-ti permita sa-ti platesti ratele viitoare. Daca nu sunt luate masuri acum, restantele se vor amplifica pe masura ce costurile cresc," avertizeaza Dutu.

Impactul liberalizarii pietei de energie

Un alt factor care va agrava situatia este liberalizarea pietei de energie, care va duce la cresteri de preturi, afectand si mai mult bugetele gospodariilor. „Aceasta liberalizare va avea loc in primavara anului viitor, dar masurile pentru a preveni impactul trebuie luate acum," a subliniat expertul fiscal.

Expertul fiscal a analizat situatia economica actuala a romanilor, punand accent pe impactul cresterii preturilor, imprumuturilor si politicilor guvernamentale. Un subiect important a fost definirea consumatorului vulnerabil, un demers legislativ inca in lucru, desi modificarile trebuie sa intre in vigoare in mai putin de sase luni.

Plafonarea preturilor la energie – o promisiune a guvernului

Guvernul a promis ca va sustine plafonarea preturilor la energia electrica si in 2025, insa Veronica Dutu atrage atentia ca aceasta masura, desi benefica, nu compenseaza impactul major al inflatiei asupra veniturilor si cheltuielilor romanilor. „Guvernul a promis in continuare ca plafonarea energiei electrice va fi sustinuta incepand cu anul viitor. Totusi, cu toate aceste masuri, romanii se confrunta cu preturi ridicate si inflatie," a declarat Dutu.

Cresterea salariilor si realitatea economica

Cu toate ca salariile au crescut semnificativ in 2024, in special in sectorul public, acest lucru nu a dus la o imbunatatire semnificativa a nivelului de trai al romanilor. „Anul acesta salariile au crescut in jur de 20%, iar salariul minim pe economie a fost majorat. Cu toate acestea, cresterea salariilor nu i-a ajutat foarte mult pe romani, deoarece inflatia este mare, iar preturile au crescut," a subliniat Veronica Dutu.

Imprumuturile si gradul de indatorare

Un alt aspect discutat de expertul fiscal a fost legat de imprumuturile romanilor, in special pentru achizitionarea de locuinte. „Preturile la case au crescut cu pana la 15%, ceea ce face ca multi romani sa fie nevoiti sa se imprumute pentru a-si asigura viitorul. Insa, trebuie sa fim atenti la gradul de indatorare al familiilor. Daca acesta depaseste 25-30%, apar probleme serioase, deoarece salariile din Romania nu sunt la nivel european," a avertizat Dutu.

Diferenta intre nevoi si realitate

In cadrul discutiei, Veronica Dutu a subliniat faptul ca nevoile financiare ale unei familii romanesti sunt mari, insa veniturile nu reusesc sa acopere aceste necesitati. „Un studiu recent arata ca o familie ar trebui sa aiba venituri de 2-3 mii de euro pentru a duce o viata decenta. Din pacate, realitatea este cu totul alta," a concluzionat Dutu.

CEO UnionCont a subliniat faptul ca inflatia si cresterea preturilor pot duce la o amplificare a fenomenului de credite neperformante in perioada urmatoare, ceea ce ar putea genera presiuni asupra guvernului de a introduce noi masuri de amanare a platilor, similare celor din timpul pandemiei.

Cresterea creditelor neperformante in 2025

Veronica Dutu a prognozat o posibila crestere a creditelor neperformante in primul trimestru al anului 2025, pe fondul inflatiei si al cresterii generale a preturilor. „Din punctul meu de vedere, daca ma uit la inflatie si la cresterea preturilor, cred ca spre primul trimestru al anului 2025 aceste credite neperformante vor creste," a declarat Dutu.

Acest scenariu vine pe fondul unui context economic instabil si al unui an electoral care adauga o presiune suplimentara asupra deciziilor guvernamentale. „Daca ne uitam ca este un an electoral, este posibil sa se intample asa ceva. Deci sa gasim asta in programele de guvernare," a adaugat expertul fiscal.

Masuri guvernamentale similare cu cele din pandemie?

O posibila solutie, in viziunea multora, ar fi o reeditare a masurilor adoptate in timpul pandemiei, cand multi romani au beneficiat de amanari la plata ratelor pentru a face fata dificultatilor financiare. Insa Dutu considera ca, desi un astfel de scenariu ar putea fi inclus in programul de guvernare al unui nou executiv, din punct de vedere economic nu ar fi cea mai buna solutie.

„Din punct de vedere economic nu ar trebui sa se intample asa ceva," a precizat Veronica Dutu, subliniind ca masuri de acest tip ar putea afecta stabilitatea economica pe termen lung.

In contextul negocierilor cu Comisia Europeana, Dutu a subliniat provocarile economice si politice ale tarii, mai ales in perspectiva schimbarilor guvernamentale si a instabilitatii globale.

Deficitul bugetar si negocierile cu Comisia Europeana

Marcel Ciolacu a anuntat ca deficitul bugetar asumat pentru acest an este de 6,9%, insa guvernul actual nu a reusit sa reduca cheltuielile sau sa creasca semnificativ incasarile la buget. In aceasta situatie, Veronica Dutu a subliniat ca viitorul fiscal al Romaniei depinde foarte mult de masurile luate de urmatorul guvern, care va fi format dupa alegeri.

„In primul rand trebuie sa vedem care va fi politica fiscala a urmatorului guvern, pentru ca noi vorbim de acest guvern care va mai sta inca trei luni de zile la guvernare. Vin alegerile, se vor schimba intr-adevar partidele politice," a declarat Dutu.

Un aspect important in aceste negocieri este propunerea facuta de Romania catre Comisia Europeana pentru a prelungi termenul de reducere a deficitului bugetar pe o perioada de sapte ani. „Ei s-au dus la Comisia Europeana sa prelungeasca pe sapte ani de zile reducerea deficitului bugetar in sensul ca pe fiecare an se reduce deficitul bugetar cu 0,7%," a explicat Dutu.

Un plan realist in contextul crizelor globale

In ciuda acestor eforturi, Dutu avertizeaza ca planul Romaniei de reducere a deficitului trebuie sa fie realist, mai ales avand in vedere contextul instabilitatii politice si economice la nivel mondial. „Sa ne mai ingaduie Comisia, dar sa fie in acelasi timp un plan real," a subliniat ea.

Dutu a evidentiat si influenta factorilor externi asupra economiei Romaniei: „Daca va mai veni o criza, daca... Ne uitam la instabilitatea politica care exista in jurul nostru – razboi in Ucraina, razboi in Orientul Mijlociu – si aceasta instabilitate, la nivel mondial, cu siguranta influenteaza si Romania si economia Romaniei."

Dobanzile raman neschimbate: Ce inseamna decizia BNR pentru economia Romaniei?

Veronica Dutu, expert fiscal si CEO al UnionContExpert, a abordat recent la postul B1TV decizia Bancii Nationale a Romaniei de a mentine dobanda de politica monetara la 6,4%, o hotarare care a surprins analistii economici care se asteptau la o reducere. Dutu a explicat impactul acestei decizii asupra economiei Romaniei si a perspectivelor de dezvoltare.

Decizia BNR: Un semnal mixt pentru economie

Banca Nationala a decis sa nu mai creasca, dar nici sa nu scada dobanzile, un gest care, din perspectiva Veronicai Dutu, nu este neaparat un semnal pozitiv. "In ultima sedinta de politica monetara, dobanda cheie de referinta este de 6,4%. A mentinut-o si in aceasta sedinta. Desi multi analisti economiti asteptau sa scada. Din punctul meu de vedere, nu este un semnal bun," a declarat ea.

Mentinerea ratei dobanzii la acest nivel ridicat sugereaza ca economia Romaniei nu primeste in prezent stimulul necesar pentru a accelera dezvoltarea, iar antreprenorii pot intampina dificultati in obtinerea de credite la costuri accesibile. „Asta inseamna practic o frana in dezvoltarea economiei nationale," a explicat Dutu.

Impactul asupra investitiilor si dezvoltarii economice

Un element cheie pe care Dutu l-a subliniat este impactul acestei decizii asupra antreprenorilor. „Daca intr-adevar dobanzile ar fi scazut, aceasta ar fi incurajat cumva dezvoltarea economica a Romaniei. De ce? Pentru ca ar fi incurajat ca antreprenorii sa se duca la banci, sa imprumute si sa-si dezvolte companiile," a afirmat expertul fiscal.

In acest context, Dutu a sugerat o abordare precauta pentru companii in perioada imediat urmatoare, mai ales pana cand se va clarifica politica fiscala a noului guvern care va fi instalat dupa alegeri. „Trebuie sa fim putin precauti si sa inchidem putin usa la bani, sa-i tinem in companie," a recomandat ea.

Perspectiva fiscala: Ce urmeaza?

O alta preocupare majora este politica fiscala viitoare, mai ales in contextul alegerilor si al schimbarii guvernului. Dutu a subliniat importanta precautiei pana cand vom cunoaste detaliile noilor masuri fiscale. „Trebuie sa fim destul de echilibrati in ceea ce priveste cheltuirea banilor si ai nostri personali si cei care sunt imprumutati," a spus ea, referindu-se la costurile ridicate ale creditelor.

Startup Nation 2024 este o initiativa importanta pentru sustinerea tinerilor antreprenori din Romania. Acest program ofera acces la fonduri semnificative pentru cei care vor sa-si infiinteze o companie si sa contribuie la cresterea economica a tarii.

Un semnal pozitiv pentru economia Romaniei

Dutu a subliniat impactul pozitiv pe care acest program il poate avea asupra economiei nationale: „Este vorba de programul Startup Nation. Este un semnal foarte bun pentru dezvoltarea economica a Romaniei. De ce? Pentru ca cu cat se infiinteaza mai multe firme, cu atat probabilitatea ca economia Romaniei sa creasca."

Bugetul total al programului este de 480 de milioane de euro, dintre care 80% provin din fonduri europene, iar 20% din fonduri guvernamentale. „Ministerul impreuna cu Ministerul de Finante au promis ca vor debloca aproape toata suma, 448 de milioane de euro, in asa fel incat acesti bani sa ajunga la antreprenori," a explicat Dutu.

Cine poate accesa fondurile?

Programul se adreseaza in special tinerilor antreprenori, insa exista conditii importante pentru a putea accesa fondurile. Veronica Dutu a precizat ca unul dintre criteriile principale este educatia antreprenoriala: „Pot sa ia bani pe acest program antreprenorii sau tinerii, viitorii antreprenori care au facut acele 40 de ore de cursuri pentru dezvoltare antreprenoriala."

Acest aspect este esential, deoarece educatia financiara si antreprenoriala este cruciala pentru succesul unui startup. „Este foarte bine ca s-a impus inainte de a avea acces la bani sa faca cursuri de antreprenoriat, pentru ca nu cred ca exista aceasta capacitate de a dezvolta o companie si de a gestiona banii unei companii daca nu ai educatia antreprenoriala, daca nu ai educatie financiara, daca nu ai acces la informatii care intr-adevar sa te duca sa poti sa dezvolti compania," a adaugat Dutu.

Programul are un buget total de 480 de milioane de euro, iar fiecare antreprenor poate beneficia de o suma maxima de 50.000 de euro.

Oportunitate de finantare pentru tinerii antreprenori

„Maxim 50.000 de euro pentru deschiderea unei companii. Este un lucru bun din punctul meu de vedere, ca primesti cadou 50.000 de euro," a subliniat Veronica Dutu, evidentiind ca acest program este o oportunitate excelenta pentru tinerii care doresc sa intre in lumea afacerilor.

Cine se califica pentru finantare?

Accesul la fonduri prin programul Startup Nation 2024 vine insa cu anumite criterii. „Pot sa ia bani doar persoanele care sunt pana in 35 de ani," a explicat Dutu, adaugand ca nu este necesara experienta anterioara in afaceri pentru a beneficia de aceste fonduri. Insa, pentru a se califica, solicitantii trebuie sa participe la cursuri de antreprenoriat: „Trebuie sa ai si acele cursuri de antreprenoriat, ca altfel nu ai acces la acesti bani."

Un sprijin concret pentru economia Romaniei

Acest program ofera tinerilor antreprenori nu doar finantare, ci si un cadru educational necesar pentru a-si dezvolta competentele de business, un aspect esential pentru succesul unei afaceri. Initiativa Startup Nation reprezinta un pas important in sprijinirea noii generatii de antreprenori si contribuie la dezvoltarea economica a Romaniei.

„Pot sa ia bani doar persoanele care sunt pana in 35 de ani. Adica este si o limita de varsta si, asa cum am spus, trebuie sa ai si acele cursuri de antreprenoriat, ca altfel nu ai acces la acesti bani," a mentionat Veronica Dutu, subliniind deschiderea acestui program pentru toti tinerii care doresc sa inceapa o afacere.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.