Promisiuni de aur sau iluzii fiscale? Planul economic al guvernului, intre vis si realitate

Promisiuni de aur sau iluzii fiscale? Planul economic al guvernului, intre vis si realitate
duminică, 3 noiembrie 2024 Diverse

Intr-o interventie recenta la B1TV, Veronica Dutu, expert fiscal si CEO la UnionContExpert, a analizat promisiunile economice din programul de guvernare al PSD, ridicand semne de intrebare asupra fezabilitatii acestora. Conform declaratiilor PSD, pana in 2029 Romania ar trebui sa ajunga la un salariu mediu brut de 2.600 de euro si o pensie medie de 810 euro, alaturi de alte masuri de sprijin pentru tineri si familii. Insa, Dutu avertizeaza ca indeplinirea acestor promisiuni necesita o crestere economica consistenta, dificil de realizat in contextul actual.


„Aceste promisiuni electorale sunt foarte bune, dar ca Romania sa le indeplineasca, ar trebui sa aiba o crestere economica de 5-6% sau chiar mai mult. Cine asigura acest salariu mediu brut pe economie? In primul rand, intreprinderile private," a subliniat Dutu. Ea a explicat ca, pentru a sustine salarii mari, Romania ar avea nevoie de o economie puternica si competitiva, lucru greu de atins doar prin masuri fiscale.

In acelasi timp, expertul fiscal a subliniat ca programul de guvernare nu este aliniat cu planul fiscal trimis recent la Bruxelles, care nu prevede scaderi de taxe, ci revizuiri. „In acel plan fiscal nu am vazut nici o scadere de taxe. Din contra, daca va uitati la incasarile pe TVA, se prevad cresteri pentru 2025-2026 fata de 2024," a explicat ea. Dutu sugereaza ca o crestere a incasarilor din TVA ar putea veni doar prin majorarea cotei, observand ca in Europa, cota medie este peste 20%, in timp ce in Romania maximul actual este de 19%.

Dutu a abordat si comparatiile cu promisiunile anterioare ale PSD, exprimandu-si indoielile cu privire la sustenabilitatea pe termen lung a acestor masuri: „Daca ne uitam in spate, cum venea domnul Dragnea la televizor si ne prezenta cum o sa o duca romanii foarte bine, din pacate, acest plan de guvernare, pe termen lung, nu cred ca este sustenabil."

Experta sugereaza ca o abordare realista ar implica alinierea politicilor de crestere economica cu masuri fiscale fezabile, care sa sustina in mod real dezvoltarea economiei si sa nu impovareze mediul privat.

Expertul fiscal a discutat despre recentele dezbateri legate de fermele de boti din Romania si a exprimat ingrijorari cu privire la modul in care acest subiect atrage atentia publicului, distragand atentia de la problemele economice reale si de la politicile de guvernare esentiale pentru romani.

„Din punctul meu de vedere, autoritatile statului trebuie sa se ocupe cu identificarea astfel de fraude care exista la noi in Romania. Noi romanii ne dam doar cu parerea, oamenii de rand isi dau doar cu parerea, dar organismele statului sunt obligate sa faca clarificare pe acest subiect," a declarat Dutu, subliniind responsabilitatea institutiilor precum Directoratul National de Securitate Cibernetica de a investiga si de a informa publicul in legatura cu existenta acestor ferme.

Pentru Dutu, aceasta tema, desi relevanta in contextul cibernetic, este un exemplu de „subiect aruncat" in spatiul public in timpul campaniilor electorale, astfel incat atentia populatiei sa fie indreptata catre un subiect senzationalist, mai degraba decat spre problemele economice si sociale acute ale tarii. „Astfel de subiecte sunt aruncate de obicei in campanii electorale, cum a spus si dumneavoastra, ca sa se duca atentia poporului roman spre subiecte care se arata la televizor, in loc sa vada realitatea adevarata in care traiesc romanii. Si nu este o realitate destul de roz, din pacate."

Prin aceste declaratii, Dutu atrage atentia asupra nevoii de a prioritiza discutiile despre planurile de guvernare si problemele economice stringente care afecteaza vietile cetatenilor, indemnand la o analiza clara a masurilor care pot ajuta economia sa creasca si sa ofere romanilor o perspectiva mai optimista pentru viitor.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.