
Romania se afla intr-o situatie critica privind atragerea fondurilor din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Potrivit Veronicai Dutu, expert fiscal si financiar, CEO al UnionContExpert, statul roman nu a reusit sa implementeze reformele necesare, iar acest lucru pune in pericol miliarde de euro destinate dezvoltarii tarii.
Fonduri europene nefolosite din cauza lipsei de reforme
„Suntem in situatia de a pierde, adica e posibil sa pierdem in jur de 8 miliarde de euro din acest PNRR din cauza faptului ca statul nu a facut reformele necesare si daca mai stam putin, nici nu mai avem timpul necesar sa implementam acele programe", a explicat Veronica Dutu.
Reforma companiilor de stat este unul dintre jaloanele esentiale pentru deblocarea finantarii, insa Romania nu a indeplinit inca cerintele stabilite. „Era si un jalon in PNRR de care Romania inca n-a trecut din cauza faptului ca nu s-au facut reformele pentru companiile de stat. Inca mai sunt acolo sefi probabil pusi politic care nu dau randament la locul de munca. Cã noi în privat... Noi in privat, dacă nu dam randament la locul de munca, suntem pusi pe liber.", a adaugat expertul.
17 legi fiscale in asteptare: Ce modificari importante pot ajunge in Parlament?
In timp ce mediul de afaceri din Romania se confrunta cu probleme de cash flow, in Parlament se discuta modificarea a 17 legi fiscale, multe dintre ele fiind asteptate cu nerabdare de antreprenori. Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO al UnionContExpert, a explicat intr-o interventie la TVR+ cum aceste schimbari ar putea aduce un suport real pentru companii.
Legi in favoarea antreprenorilor, dar blocate
„Din pacate, sunt in jur de 17 legi care au trecut de Senat, iar noi, antreprenorii romani, asteptam sa fie implementate, pentru ca marea majoritate sunt in favoarea noastra", a declarat Veronica Dutu.
Una dintre cele mai asteptate modificari vizeaza recuperarea banilor de la Casa de Sanatate pentru concediile medicale. „Stim ca acum multi ani, o companie, daca avea de recuperat bani de la Casa de Sanatate pe concedii medicale, atunci putea sa compenseze datoriile la bugetul statului cu acesti bani. De multi ani aceasta lege nu se mai aplica, dar ea a trecut de Senat", a explicat expertul fiscal.
Problemele de cash flow se adancesc
In lipsa acestei reglementari, multe companii sunt nevoite sa astepte ani de zile pentru recuperarea banilor. „Dureaza ani de zile pana cand companiile recupereaza acesti bani pe concedii medicale. La clientii nostri, sunt cazuri in care banii nu au fost incasati de ani de zile", a precizat Veronica Dutu.
Desi in perioada pandemiei aceste plati au fost facute, de trei ani statul a cam uitat sa-si respecte obligatiile. Intarzierea returnarii acestor bani afecteaza grav fluxul de numerar al firmelor, mai ales in contextul cresterii taxelor si a unei economii instabile.
Pentru ca aceste schimbari sa devina realitate, legile trebuie sa treaca de Camera Deputatilor, sa fie votate si apoi promulgate de Presedintele Romaniei. Intarzierea acestui proces afecteaza nu doar firmele, ci si angajatii, punand presiune suplimentara pe mediul economic.
Reforma fiscala intarziata: antreprenorii asteapta schimbari esentiale in legislatia muncii si a concediilor medicale
Legislatia fiscala din Romania continua sa fie un subiect sensibil pentru antreprenori si angajati, in special in ceea ce priveste recuperarea sumelor pentru concediile medicale si impozitarea contractelor part-time. Desi in Parlament sunt in discutie numeroase modificari legislative, implementarea acestora este intarziata, iar mediul de afaceri resimte efectele blocajelor administrative.
Recuperarea banilor din concedii medicale, un proces anevoios pentru companii
Unul dintre cele mai mari obstacole fiscale pentru companii este imposibilitatea de a compensa datoriile catre stat cu sumele pe care trebuie sa le recupereze pentru concediile medicale ale angajatilor. Potrivit CEO UnionContExpert problema persista de ani de zile.
"Stim ca acum multi ani, o companie, daca avea de recuperat bani de la Casa de Sanatate pe concedii medicale, putea sa compenseze datoriile la bugetul statului cu acesti bani. De multi ani aceasta lege nu se mai aplica, dar ea a trecut de Senat. Asteptam sa ajunga si in Parlament, sa fie votata si apoi promulgata de domnul presedinte, dar nu s-a intamplat. Sa speram ca anul acesta, din cauza faptului ca multe companii din Romania au probleme cu cash flow-ul, vom putea aplica aceasta legislatie", a explicat Veronica Dutu.
In prezent, companiile asteapta ani de zile pentru a-si recupera aceste sume, afectand grav lichiditatile si capacitatea de investitii. "Sunt clienti care nu au incasat banii de ani de zile. S-au facut plati in perioada pandemiei, dar de trei ani statul a cam uitat sa dea banii pe concediile medicale", a precizat expertul.
Contractele part-time: o povara fiscala pentru angajatori
Un alt subiect fierbinte este impozitarea contractelor part-time. In prezent, angajatorii platesc contributii la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numarul real de ore lucrate de angajat. Aceasta masura a fost introdusa pentru a combate practica raportarii unor contracte part-time fictive, insa afecteaza negativ angajatorii care au nevoie reala de astfel de contracte.
"In acest moment, chiar daca ai contract cu doua ore, chiar daca ai contract cu opt ore, platesti taxele la minimul pe economie, cu conditia ca salariatul respectiv sa nu aiba si alte contracte de munca, astfel incat adunate sa faca opt ore. Daca ai doar un contract de munca cu doua ore, angajatorul plateste contributiile la salariul minim pe economie", a explicat Veronica Dutu.
Aceasta situatie descurajeaza angajarea legala a part-time-urilor si pune o presiune suplimentara pe antreprenori. In Parlament exista o initiativa legislativa care propune ca taxele sa fie platite exact pentru numarul real de ore lucrate, insa adoptarea ei este incerta. "Daca omul munceste doua ore pe zi si salariul lui este de X lei, sa aiba taxe doar pentru acele doua ore pe zi. Ar fi o initiativa foarte buna daca ar trece de Parlament", a subliniat expertul fiscal.
Controlul concediilor medicale: promisiuni fara masuri concrete
Desi in trecut premierul Marcel Ciolacu a anuntat intentia de a verifica acordarea concediilor medicale pentru a preveni abuzurile, nu s-au luat masuri concrete. "Nu s-a intamplat nimic. A fost doar la nivel de initiativa, asa, repede-repede sa se faca niste lucruri. Nu s-au facut. Adica nu s-a studiat aceasta problema sa vada daca intr-adevar oamenii respectivi sunt in concedii medicale sau au luat concediile medicale", a precizat Veronica Dutu.
In prezent, antreprenorii sunt obligati sa plateasca salariile angajatilor aflati in concedii medicale, dar recuperarea acestor sume de la stat este un proces lung si birocratic.
Statul, obligat sa plateasca penalitati pentru intarzieri
O alta schimbare importanta ar fi introducerea unor penalitati pentru stat in cazul in care intarzie plata sumelor datorate companiilor. In prezent, daca o firma nu isi achita obligatiile la buget, plateste automat penalitati si dobanzi de intarziere. Insa atunci cand statul intarzie platile catre firme, acestea nu au nicio protectie.
„Sunt niste legi prin care statul sa fie obligat sa plateasca mai rapid banii catre companiile care au de recuperat si, in asa fel, sa fie taxat si statul. Noi, daca nu platim ca antreprenori bani la bugetul statului, platim penalitati si amenzi. Tot la fel si statul sa plateasca penalitati si amenzi din cauza faptului ca nu-si plateste banii la timp pe facturi catre contribuabili", a explicat Veronica Dutu.
Modificari fiscale in Romania: Diurnele mai mari si penalizarile pentru declaratiile intarziate
Parlamentul Romaniei analizeaza mai multe modificari fiscale care ar putea aduce beneficii importante pentru angajati si companii. Printre acestea, majorarea diurnelor si flexibilizarea penalizarilor pentru declaratiile intarziate sunt doua aspecte esentiale care vor influenta direct mediul de afaceri.
Diurnele vor creste de la 3 salarii brute la 4 salarii brute
„Da, diurna intr-adevar in acest moment este limitata la 3 salarii brute de incadrare si sunt niste coeficienti, sa fie maxim 2,5% din diurna acordata salariatilor care sunt bugetari, dar acum se discuta sa se mareasca acest plafon la 4 salarii brute, ceea ce ar fi in avantajul salariatului", a explicat expertul fiscal.
Aceasta modificare ar permite angajatilor din diverse domenii sa beneficieze de indemnizatii netaxabile mai mari, ceea ce ar putea creste atractivitatea unor locuri de munca care implica deplasari frecvente, cum ar fi transportul si constructiile.
Penalizarile pentru declaratiile intarziate vor fi reduse
O alta schimbare importanta vizeaza penalizarile aplicate companiilor care nu isi depun la timp declaratiile fiscale. In prezent, firmele pot fi sanctionate chiar si daca intarzierea nu este cauzata de ele, ci de modificarile frecvente ale sistemului ANAF.
„Daca o companie nu isi depune declaratiile la timp, nu din vina companiei, ci din cauza faptului ca s-a schimbat versiunea declaratiei, atunci sa nu fie penalizata. De exemplu, declaratia 112 privind salariatii se modifica de sapte ori pe luna, mai ales acum cu modificarile privind salariul minim, salariul in constructii, salariul in agricultura. Acum iar sunt modificari cu CAEN-ul, care depinde de acea contributie", a explicat Veronica Dutu.
Pentru a evita astfel de situatii, se propune introducerea unei perioade de gratie de 15 zile in care firmele sa poata depune declaratiile fara sa fie penalizate. Aceasta masura ar reduce presiunea birocratica asupra mediului privat si ar permite o mai buna conformare fiscala.
O initiativa legislativa care ar putea transforma radical sectorul imobiliar din Romania este in pregatire:se ia in considerare scutirea de impozitul pe profit de 16% pentru grupurile de investitii imobiliare, cu o conditie esentiala: distribuirea de dividende in valoare de cel putin 90% din profit, dupa constituirea rezervei legale.
„Aceasta initiativa ar fi foarte buna pentru dezvoltarea real estate, pentru dezvoltarea tarii si pentru accesul mult mai facil al tinerilor la a-si cumpara locuinta", a declarat Veronica Dutu. Potrivit acesteia, masura ar putea stimula investitiile in domeniul imobiliar si ar contribui la cresterea accesibilitatii locuintelor, in special pentru tineri, prin crearea unui mediu fiscal mai prietenos pentru investitori.
Se schimba pragul pentru mijloacele fixe: Valoarea minima va fi dublata la 5000 de lei
O alta modificare legislativa ar putea influenta semnificativ contabilitatea si gestionarea activelor in companii: valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe urmeaza sa fie majorata.
„Da, acest catalog al mijloacelor fixe si valoarea mijloacelor fixe nu a fost modificat de multi ani. Stim ca toate preturile au crescut. Valoarea aceasta de 2500 de lei pentru a incadra un bun al companiei intr-un mijloc fix, din punctul meu de vedere, este foarte mica, daca te gandesti ca un laptop bun este cel putin 1000 de euro", a explicat Veronica Dutu.
Dublarea pragului: De la 2500 la 5000 de lei
In prezent, bunurile achizitionate de companii sunt incadrate ca mijloace fixe doar daca depasesc pragul de 2500 de lei, ceea ce determina obligativitatea amortizarii lor contabile pe o perioada de timp. Cresterea acestui prag la 5000 de lei ar putea simplifica procesele contabile pentru multe firme.
„Se prevede sa se ridice aceasta valoare, sa fie ceva mai mare, la 5000 de lei, de fapt, sa se dubleze. Si bunurile care intra sub aceasta valoare sa fie trecute ca si obiecte de inventar", a declarat expertul fiscal.
Aceasta schimbare ar putea reduce numarul de active ce necesita amortizare contabila si ar permite companiilor sa inregistreze mai simplu bunurile cu o valoare sub 5000 de lei, fara obligatia de a le gestiona pe termen lung ca mijloace fixe.
Mai multa flexibilitate pentru companii
Un alt aspect important al acestei modificari este libertatea oferita firmelor de a alege cum isi clasifica bunurile, in functie de procedurile contabile interne.
„Daca ai proceduri contabile in companie, sa le poti reinterpreta ca fiind mijloace fixe de natura obiectelor de inventar. Sa aiba posibilitatea compania sa aleaga", a adaugat Veronica Dutu.
Plafonul pentru asigurarile de pensii si sanatate ramane neschimbat: O oportunitate ratata pentru angajati
O modificare importanta a legislatiei fiscale, asteptata de mediul de afaceri si de angajati, nu a fost adoptata in timp util, lasand plafonul actual pentru contributiile voluntare la pensii si sanatate la un nivel considerat insuficient.
„Eu chiar ma asteptam de la 1 ianuarie sa intre in vigoare aceasta lege, sa fie votata de Parlament. In acest moment, companiile au un plafon de 400 de euro pe an pentru asigurarile la pensii si asigurarile la sanatate. Acest plafon trebuia sa creasca de trei ori, sa ajunga la 1200 de euro. Dar, din pacate, nu s-a votat, nu s-a prins in acea ordonanta trenulet", a explicat Veronica Dutu.
Un beneficiu important pentru angajati, dar amanat
Masura ar fi permis angajatilor sa economiseasca mai eficient pentru pensie si sanatate, avand in vedere ca sumele acordate de angajatori in acest scop sunt scutite de taxe.
„In acest fel, salariatii pot pune bani deoparte. Atentie, sunt taxe zero, deci companiile nu platesc taxe in plus pentru acesti 1200 de euro pe an, cu conditia sa se incadreze in plafonul acela de 33% din salariul brut", a subliniat expertul fiscal.
Aceasta facilitate fiscala reprezinta o oportunitate atat pentru angajati, care isi pot suplimenta economiile pentru pensie fara costuri suplimentare, cat si pentru companii, care pot oferi beneficii atractive fara o povara fiscala suplimentara.
Concedieri in sectorul public: Eficienta sau risc pentru administratie?
Anuntul premierului privind reducerea cu 13% a numarului de functionari publici ridica intrebari serioase despre eficienta administratiei si impactul asupra serviciilor oferite populatiei. Veronica Dutu a subliniat ca problema reala nu este doar reducerea personalului, ci si capacitatea celor ramasi de a face fata sarcinilor zilnice.
„Cum sa va zic, nu cred ca e asa o mare bucurie ca pleaca niste oameni acasa. Important este ce fac cei care raman. Daca intr-adevar oamenii care raman in sistemul de stat fac fata acelor obligatii zilnice pe care le au de facut la serviciu", a declarat Veronica Dutu.
O analiza necesara sau un risc pentru administratie?
Reducerea aparatului de stat este adesea vazuta ca o masura de eficientizare a cheltuielilor publice. Totusi, expertul fiscal avertizeaza ca acest lucru trebuie facut cu atentie, pentru a nu afecta calitatea serviciilor publice.
„Probabil s-a facut o analiza foarte serioasa si s-a ajuns la acest numar de bugetari care trebuie sa plece acasa. Ne intrebam: cei care raman acolo au timpul necesar sa-si faca treaba in asa fel incat sa nu mai ajungem in situatii de criza? Sa se faca cozi la ANAF, de exemplu", a explicat Veronica Dutu.
De-a lungul anilor, reducerea personalului din administratie nu a fost intotdeauna corelata cu o crestere a eficientei, ci, dimpotriva, a dus in unele cazuri la blocaje birocratice.
Impactul asupra fondurilor europene
O alta provocare majora este legata de capacitatea administratiei de a gestiona proiectele cu finantare europeana, esentiale pentru dezvoltarea infrastructurii si economiei.
„In ceea ce priveste implementarea proiectelor europene, ca sa implementezi astfel de proiecte, iti trebuie profesionisti extraordinar de buni, care stiu meserie. Dar daca ii dai afara si in loc de 10 ramai cu 5, cei 5 reusesc sa-si faca treaba pentru cei 10?", a subliniat expertul fiscal.
Absorbtia fondurilor europene este un domeniu in care Romania a avut dificultati in trecut, iar o reducere a personalului calificat ar putea agrava situatia.
O paralela cu sectorul privat
Pentru a ilustra provocarile reducerii de personal, Veronica Dutu face o comparatie cu mediul privat, unde fiecare post este esential pentru buna functionare a companiei.
„Ca si intr-o companie, nu? Intr-o companie ai omul si postul. Nu ai cum sa dai de munca unui om ca si cand ar munci doi oameni", a explicat aceasta.