Romanii, din ce in ce mai indatorati: Semnificatiile unui fenomen economic ingrijorator

Romanii, din ce in ce mai indatorati: Semnificatiile unui fenomen economic ingrijorator
joi, 13 februarie 2025 Diverse

Intr-o analiza recenta prezentata la B1TV, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO la UnionContExpert, a explicat motivele pentru care romanii s-au imprumutat masiv in anul 2024 si ce semnificatie au aceste date economice.


Crestere alarmanta a creditelor de consum

"In anul 2024, romanii s-au imprumutat foarte mult si anume au luat credite de consum in valoare de 47 de miliarde de lei. La sfarsitul anului 2024, valoarea acestor imprumuturi era de 77 miliarde de lei, mai mare cu 19% fata de creditele similare luate in perioada de boom economic 2005-2008", a declarat Veronica Dutu.

Acest fenomen economic poate fi interpretat ca un semnal de alarma, avand in vedere ca imprumuturile masive pot sugera o presiune financiara tot mai mare asupra populatiei. In acelasi timp, acest lucru arata o tendinta de consum pe fondul unor dobanzi atractive oferite de institutiile financiare.

Motivele cresterii imprumuturilor

Potrivit expertului fiscal, principalele motive pentru care romanii au recurs la credite de consum sunt urmatoarele:

Inflatia ridicata: "Anul trecut a fost o inflatie destul de mare, ceea ce a dus la cresterea costului vietii si a preturilor de bunuri si servicii de consum, determinand multi romani sa se imprumute", a explicat Veronica Dutu.

Ratele dobanzilor atractive: Institutiile financiare au continuat sa ofere produse de creditare avantajoase, atragand astfel consumatorii.

Renovarile imobiliare: "Exista un trend foarte mare in domeniul imobiliar de renovare a caselor", a adaugat expertul.

Maririle salariale: Cresterile de salarii, atat in sectorul bugetar, cat si in mediul privat, au contribuit la increderea populatiei de a se indatora.

Controalele antifrauda devin mai stricte: Antreprenorii care nu predau documentele risca inchisoarea

Autoritatile fiscale din Romania intensifica masurile de combatere a evaziunii fiscale, iar noile reglementari pun o presiune mai mare pe antreprenori. Intr-o interventie la B1TV, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO la UnionContExpert, a explicat noile modificari aduse de Ordinul ANAF 128 si consecintele pentru companiile care nu respecta solicitarile de verificare fiscala.

Ce prevede noul Ordin ANAF 128?

"Guvernul continua aceste activitati de combatere a evaziunii fiscale si pe 10 februarie, acum doua zile, a aparut un ordin ANAF si anume Ordinul 128, prin care s-a introdus un nou tip de document pe care inspectorii antifrauda il pot trimite companiilor. Acest document este o somatie de prezentare a documentelor fiscale", a explicat Veronica Dutu.

Aceasta schimbare aduce o modificare semnificativa in procesul de verificare, intrucat, spre deosebire de invitatia anterioara, aceasta somatie are implicatii juridice mult mai serioase.

Risc de inchisoare pentru antreprenorii care nu prezinta documentele fiscale

"Daca companiile nu prezinta aceste documente financiar-contabile pentru verificare, atunci, din pacate, administratorii pot face inchisoare pana la sase ani", a subliniat expertul fiscal.

Aceasta este o schimbare radicala fata de situatia anterioara, in care antreprenorii care nu se conformau primeau doar o amenda contraventionala. "Pana acum, companiile primeau o invitatie, dar de cele mai multe ori aceasta invitatie era ignorata. Si amenda, daca nu se prezentau documentele financiar-contabile la control, era intre 6.000 de lei si 27.000 de lei", a mai explicat Veronica Dutu.

Ce inseamna aceste masuri pentru antreprenori?

Noile reglementari transmit un mesaj clar: statul nu mai tolereaza intarzierile sau refuzurile in furnizarea documentelor fiscale. In acest context, companiile trebuie sa se asigure ca au o evidenta contabila corecta si actualizata, pentru a evita riscuri majore.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.