Scumpiri in lant in Romania: Impactul noilor taxe impuse de SUA asupra aluminiului si otelului

Scumpiri in lant in Romania: Impactul noilor taxe impuse de SUA asupra aluminiului si otelului
miercuri, 12 februarie 2025 Diverse

Decizia anuntata de fostul presedinte al Statelor Unite, Donald Trump, privind cresterea taxelor la importurile de aluminiu si otel cu 25% va avea efecte economice globale, inclusiv in Romania. Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, a explicat intr-o interventie la TVR+ cum aceasta masura va influenta economia romaneasca.


Industria auto si prelucratoare, primele afectate

„La importuri de aluminiu si otel s-au stabilit niste taxe de 25%. Aceste taxe se aplica pentru toate tarile care exporta in SUA. Efectele se vor vedea pe termen scurt in industria auto si in industria prelucratoare de masini, in industria grea in general", a declarat Veronica Dutu.

Intr-un context economic deja instabil, Romania risca sa resimta din plin aceste masuri protectioniste ale SUA. „La noi in tara, preturile cresc in fiecare zi, atat din cauza instabilitatii politice, cat si din cauza deficitului bugetar urias de aproape 9% cu care am inchis anul trecut", a adaugat expertul fiscal.

Scaderea competitivitatii si reducerea locurilor de munca

Cresterea taxelor asupra aluminiului si otelului va determina o scumpire in lant a produselor industriale, ceea ce va afecta competitivitatea exporturilor romanesti. „Preturile nu vor mai fi competitive pe piata externa, iar pe termen lung acest lucru poate duce si la reducerea locurilor de munca. Companiile vor avea costuri mai mari cu achizitia de materii prime, ceea ce le va determina sa reduca anvelopa salariala si sa faca restructurari", a explicat Dutu.

Cresterea costurilor de productie si administrare

In fata scumpirilor, companiile romanesti ar putea incerca sa isi diversifice sursele de aprovizionare, insa aceasta strategie vine cu alte provocari. „Companiile romanesti se pot orienta spre alte piete, dar acest lucru va genera costuri suplimentare de administrare si transport si va prelungi timpul de livrare a produselor", a avertizat expertul.

Scumpiri iminente si instabilitate economica: Romania, prinsa intre cresterea taxelor impuse de SUA si criza politica interna

Piata bursiera a reactionat puternic la doua evenimente majore care au impact direct asupra economiei Romaniei: anuntul fostului presedinte al Statelor Unite, Donald Trump, privind cresterea taxelor la importurile de aluminiu si otel, dar si demisia presedintelui Klaus Iohannis. Intr-un interviu acordat TVR+, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, a explicat cum aceste schimbari vor influenta economia romaneasca, de la costurile de productie pana la investitii si preturile finale pentru consumatori.

Efecte imediate: preturi mai mari si nesiguranta economica

"Din punctul meu de vedere, sunt doi factori care se combina pentru Romania: instabilitatea politica din tara, care se regaseste ca un factor economic negativ, dar si anuntul presedintelui Statelor Unite privind marirea taxelor pentru tarile din Uniunea Europeana si in afara Uniunii Europene", a explicat Veronica Dutu.

Impactul direct al acestor decizii va fi resimtit de consumatori prin scumpiri in lant. "Aceasta instabilitate politica nu va duce Romania spre o crestere economica, nu va duce Romania spre tintirea acelui deficit bugetar de 7% la sfarsitul anului", a adaugat expertul fiscal.

Bursa din Londra explodeaza, iar Bursa de Valori Bucuresti se prabuseste

Bursa de la Londra a inregistrat o crestere brusca a pretului la aluminiu, in timp ce Bursa de Valori Bucuresti a deschis ziua pe rosu. Aceasta tendinta este rezultatul unor factori globali, dar si locali. "Instabilitatea politica si demisia presedintelui vor duce la o instabilitate financiara internationala. Cei care vor sa investeasca in Romania probabil vor astepta alegerile, iar in acest timp, Romania se va imprumuta de pe pietele externe la dobanzi din ce in ce mai mari", avertizeaza Veronica Dutu.

Curtea Constitutionala, alegerile si impactul asupra economiei

Pe langa efectele economice imediate, criza politica din Romania risca sa afecteze stabilitatea pe termen lung. "Demisia domnului presedinte este un efect negativ pentru economie, pentru ca stim ca Curtea Constitutionala a anulat primul tur de alegeri prezidentiale. Este cumva o scanteie aprinsa pentru partidele politice de extrema dreapta", explica Veronica Dutu.

Aceasta subliniaza ca Romania trebuie sa ramana ancorata in structurile Uniunii Europene si NATO: "Cred ca partidele politice aflate acum la guvernare trebuie sa fie foarte ferme si sa sustina decizia Curtii Constitutionale pentru ca Romania sa continue pe drumul sau european si sa asigure stabilitatea economica."

Ce urmeaza pentru Romania?

Intr-un context global dificil si o criza politica interna, Romania trebuie sa isi mentina directia economica si sa implementeze politici care sa incurajeze investitiile. "Trebuie sa tinem Romania pe directia corecta, spre dezvoltare si un viitor in Uniunea Europeana", conchide expertul.

Pentru cetateni, asta inseamna o perioada de instabilitate economica, posibile cresteri de preturi si incertitudine in ceea ce priveste investitiile straine. Ramane de vazut cum va reactiona guvernul la aceasta situatie complexa si cum vor evolua pietele financiare in urmatoarele luni.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.