
Premierul Marcel Ciolacu a anuntat recent ca nu se vor opera majorari ale TVA si nici modificari ale cotei unice, ceea ce reprezinta o veste buna pentru contribuabili si pentru mediul de afaceri din Romania. Intr-o interventie recenta la RFI, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO al UnionContExpert, a explicat ce presupun declaratiile prim-ministrului si cum ne-ar putea afecta aceste masuri pe termen mediu si lung.
„Din fericire, este o veste buna din partea domnului premier ca nu se va mari nici TVA-ul, nu se va umbla nici la cota unica, dar ne intrebam cum va reusi guvernul sa faca rost de bani, de venituri suplimentare la bugetul statului, avand in vedere ca tinta de deficit bugetar este de 7%," a precizat Veronica Dutu.
In acest context, expertul a subliniat importanta identificarii unor surse alternative de venit la bugetul de stat, pentru ca economia Romaniei sa poata face fata provocarilor fiscale actuale si sa evite o presiune suplimentara asupra cetatenilor.
Un punct important abordat in discutia de la RFI a fost si posibila impozitare a pensiilor speciale, masura pe care premierul Ciolacu a sugerat-o recent prin exemplul impozitarii cu 16% a unei pensii speciale in valoare de 30.000 lei. „Da, m-a dus aici cu gandul la o eventuala impozitare progresiva a veniturilor din Romania, pentru ca asa cum a spus si domnul premier, la noi exista cea mai mare impozitare pe salariile mici," a continuat Veronica Dutu.
Potrivit femeii de afaceri, actualul sistem fiscal din Romania impune aceeasi cota de impozitare, de 10%, indiferent de nivelul veniturilor salariale, ceea ce creeaza o disproportie in sarcina fiscala, mai ales pentru cei cu venituri reduse. „Deci indiferent cat castigi in Romania, indiferent ca esti cu salariul minim pe economie sau esti cu zeci de mii de euro, tot impozitul de 10% il platesti. Acum ce sa spun si eu, daca esti inteligent, destept si castigi mai mult, trebuie sa platesti mai mult? In alte tari europene intr-adevar cine castiga mai mult plateste mai mult," a adaugat Dutu, atragand atentia asupra posibilitatii introducerii unui sistem progresiv de impozitare.
Veronica Dutu a ridicat intrebarea esentiala: cum va reusi guvernul sa asigure veniturile necesare fara majorarea unor impozite esentiale precum TVA si cota unica, sugerand ca presiunea fiscala ar putea sa fie transferata in alte zone ale economiei daca nu vor fi identificate solutii clare si viabile de venituri suplimentare la buget.
Intrebata daca reducerea impozitului pentru salariile mici ar putea incuraja antreprenorii sa ofere mai degraba salarii mici pentru a beneficia de impozite reduse, Veronica Dutu a fost ferma: „Din punctul meu de vedere, nu. Pentru ca antreprenorul trebuie sa respecte legea. Daca un salariat primeste 6.000 de lei net, acesti bani trebuie sa fie pe contractul de munca. Antreprenorul din Romania nu trebuie sa se abata de la lege, sub nicio forma."
Expertul a subliniat ca o astfel de masura nu ar trebui sa fie interpretata ca o oportunitate pentru evitarea obligatiilor legale, ci ca o initiativa menita sa sprijine angajatii cu venituri reduse si sa stimuleze ocuparea fortei de munca intr-o maniera echitabila si legala.
CEO UnionContExpert a atras atentia si asupra controversatei probleme a pensiilor speciale si a dificultatilor intampinate in eventuala lor impozitare.
„Aceste pensii speciale se calculeaza in urma unor legi. Ar trebui sa abrogi legile respective, sa dai altele si sa impozitezi aceste pensii. Pentru ca domnii care primesc pensiile astea nu le primesc ilegal in momentul de fata, nu? Sunt legiferate. Este imoral, da, daca vreti discutam despre moralitate. Eu am spus un lucru tehnic. Nu sunt pe masura contributivitatii," a declarat Veronica Dutu.
Mai mult decat atat, ea subliniaza ca problema pensiilor speciale afecteaza direct bugetul Romaniei si implicit cetatenii, deoarece situatia este strans legata de Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). „Ideea e ca pe noi ne afecteaza la buzunar. Pentru ca este vorba de PNRR si in PNRR exista acolo un jalon privind pensiile speciale. Daca nu indeplinim acest jalon al pensiilor speciale, nu mai primim niste miliarde de euro. Sunt cateva sute de milioane de euro pe care le pierdem doar din acest motiv. Ingrozitor," avertizeaza expertul fiscal.
Conform Veronicai Dutu, neindeplinirea obiectivelor asumate in PNRR poate conduce la pierderi semnificative pentru economia Romaniei. „In acest moment exista in pericol, deci noi mai avem de incasat din PNRR vreo 20 de miliarde de euro. Din cauza faptului ca nu sunt indeplinite jaloanele respective, riscam sa pierdem 10 miliarde de euro. Deci jumatate din bani sa nu ii primim. De ce? Pentru ca si perioada de implementare este foarte scurta, este 31 august 2026, deci acum si anul viitor. Si noi trebuie sa construim proiecte fabuloase la nivel de natiune, de tara, in asa fel incat sa reusim sa atragem acesti bani," a explicat Veronica Dutu.
Expertul fiscal a abordat si provocarile introducerii unui sistem de impozitare progresiva pentru veniturile din salarii in Romania, considerand aceasta schimbare plauzibila, dar complicata logistic.
„Da, trebuie reformat, trebuie sa existe o reforma, intr-adevar, privind altfel de impozitare a veniturilor romanilor. Ar trebui sa existe si o impozitare globala, pentru ca romanii nu obtin doar venituri din salarii; sunt venituri din dividende, din chirii, din actiuni pe bursa, din investitii in criptomonede, drepturi de autor. Stim ca investitiile in criptomonede deocamdata sunt scutite de impozit pana in iulie 2025, pentru a aduce banii in tara si a-i face albi, sa zic asa," a precizat Veronica Dutu.
Ea a subliniat complexitatea implementarii unui astfel de sistem: „Deci este o mare problema aceasta impozitare, trebuie schimbat de fapt tot sistemul de impozitare, trebuie schimbat Codul Fiscal, iar pe langa toate astea trebuie schimbate declaratiile in baza carora noi depunem taxele la ANAF, trebuie schimbate aplicatiile contabile, aplicatiile de salarizare care calculeaza astfel de taxe, trebuie schimbata si declaratia unica, pentru ca stim ca in declaratia unica sunt doar anumite tipuri de venituri acolo declarate."
Expertul sugereaza, insa, ca implementarea unui astfel de sistem ar putea aduce beneficii semnificative contribuabililor, daca s-ar permite deducerea cheltuielilor personale, dupa modelul american: „Daca se face totusi impozitarea asta globala si progresiva, ar trebui sa avem deduceri cu adevarat utile si pentru cetatean. In America, poti sa-ti deduci foarte multe cheltuieli personale, iar la sfarsitul anului se face o regularizare si se calculeaza daca mai e de platit impozit sau e de recuperat. Astfel, oamenii ar cere factura pentru toate cheltuielile care ar putea sa fie deduse din impozit."
Dutu sustine ca acest sistem ar avea avantajul de a combate evaziunea fiscala, incurajand romanii sa solicite facturi pentru toate achizitiile, fapt care ar aduce mai multa transparenta si echitate fiscala in societate.
Femeia de afaceri a analizat si subiectul majorarii plafonului de deducere fiscala pentru pensiile facultative si asigurarile private de sanatate, evidentiind beneficiile acestei masuri, dar si surpriza ca aceasta nu a fost inclusa deja in ultimele modificari fiscale.
„Da, aceasta modificare a codului fiscal, eu credeam ca intra in vigoare odata cu ordonanta Trenulet. Deci cand a aparut ordonanta Trenulet, m-am uitat special sa vedem daca s-a modificat acest plafoncare acum este de 400 de euro pe an, deci poti sa dai 400 de euro pe an la fiecare salariat in parte. Acesti bani sunt fara taxe, cu conditia sa se inscrie in plafonul acela de 33% din salariul brut si sa nu depaseasca o anumita suma," a explicat Veronica Dutu.
Expertul fiscal subliniaza ca si salariatii beneficiaza de acest plafon: „In acelasi timp si salariatul poate sa contribuie tot cu 400 de euro pe an si uitati ca are intr-adevar o deducere de la calculul impozitului pe venit."
Conform proiectului actual, plafonul ar urma sa fie majorat semnificativ, atingand suma de 1200 de euro anual, ceea ce reprezinta o masura importanta pentru stimularea economisirii si a investitiilor personale ale romanilor. „Acest plafon, conform acestui proiect de lege, ar trebui sa fie de 1200 de euro pe an, care este totusi o suma si sa contribuie, de fapt, la pensiile viitoare ale romanilor si poate sa investeasca si banii acestia in sistemul de sanatate. In felul acesta s-ar dezvolta pe orizontal niste servicii de sanatate," a completat Dutu.
Astfel, Veronica Dutu considera ca o astfel de masura ar putea avea un efect pozitiv nu doar asupra economiilor personale, dar si asupra dezvoltarii sistemului de sanatate privat, incurajand investitiile si contribuind la cresterea generala a calitatii vietii cetatenilor.
In ceea ce priveste provocarile majore pe care le intampina persoanele fizice autorizate si micile SRL-uri in contextul schimbarilor frecvente si complexe din legislatia fiscala, solutia este simpla.
„Solutia este foarte simpla, sa apelezi la un consultant fiscal cu experienta care sa-i consilieze in contextul acestor schimbari. Numai lucrand cu un consultant fiscal cu experienta poti sa-ti protejezi eficient firma," a subliniat Veronica Dutu.
Pentru identificarea unui consultant fiscal potrivit, Dutu recomanda o abordare pragmatica: „Prima data l-am cautat in mass media sa vad unde apare si ce este cu persoana respectiva. Daca nu este recomandare de la un prieten sau de la un cunoscut sau de la un om cu care faci business, in primul rand il cauti in presa sau in mediul online. Deci, in esenta, e vorba de ce anume iti inspira increderea tie."
Expertul subliniaza ca in alte tari exista mecanisme clare pentru evaluarea consultantilor fiscali si expertilor contabili. „In Franta, de exemplu, exista un scoring pentru expertii contabili si consultanti, lucru care la noi inca lipseste, dar care ar fi extrem de util," explica Dutu.
Ea a atras atentia ca in Romania exista presiunea asupra contabililor de a cunoaste absolut toate modificarile legislative: „Toata lumea spune ca contabilul companiei trebuie sa le stie pe toate. Viata unui consultant fiscal este sa citeasca in fiecare zi ce se intampla in Romania, sa urmareasca toate modificarile si, mai ales, sa stie ce se pregateste in viitor."
Veronica Dutu a accentuat importanta anticiparii schimbarilor fiscale si integrarea acestora in strategia financiara a companiilor: „Pentru ca daca nu esti pregatit, cum a fost anul acesta, cand s-au eliminat niste facilitati fiscale, apar probleme. Antreprenorii trebuiau cumva sa prinda in buget aceste eventuale modificari inca de la inceput. Adica antreprenorii cumva trebuiau sa includa in buget o eventuala crestere de taxe si, chiar daca nu s-ar fi produs, ar fi avut prevazuta suma respectiva pe care ar fi putut sa o redirectioneze spre alte cheltuieli."
Veronica Dutu a comentat proiectul legislativ menit sa sprijine companiile care isi platesc impozitele trimestrial si la termen.
„Da, sunt cateva proiecte de legi care sunt in favoarea antreprenorilor si sunt in favoarea companiilor si tin neaparat sa le aduc aminte ca poate, poate o sa fie votate in Parlament in a doua sesiune. Si anume, unul dintre proiectele de lege vorbeste despre acordarea unei bonificatii de 3% la impozitul pe profit sau la impozitul pe venit daca iti platesti taxele la timp," a declarat Veronica Dutu.
Ea a explicat ca aceasta bonificatie nu ar fi acordata sub forma de bani cash, ci ar trebui reinvestita direct in companie: „Numai ca aceasta bonificatie nu o primesti sub forma de bani, aceasta bonificatie trebuie investita in companie. Adica acesti 3% trebuie investiti in companie, in bunuri necesare activitatii firmei, cum ar fi laptopuri, licente software sau utilaje, in functie de specificul companiei."
Astfel, Dutu considera ca proiectul este unul pozitiv, incurajand firmele sa isi gestioneze prudent si eficient resursele financiare, reinvestind beneficiile obtinute din respectarea obligatiilor fiscale in dezvoltarea proprie, contribuind astfel indirect si la dezvoltarea economiei nationale.
Veronica Dutu a subliniat necesitatea unui tratament echitabil intre stat si antreprenori in contextul in care exista mari intarzieri cand statul roman returneaza banii catre contribuabili.
„Da, statul se obliga pe stat. Ar trebui sa fie, cum sa zic, o lege pe care noi sa o aplicam. Codul fiscal ar trebui sa includa clar ca, daca statul intarzie sa plateasca, sa ne ofere dobanzi si majorari de intarziere, exact cum facem noi cand intarziem. Adica sa fie un tratament echitabil. Ar fi extraordinar," a declarat Veronica Dutu.
Expertul fiscal a subliniat ca antreprenorii intampina probleme majore, in special in cazul sumelor aferente concediilor medicale: „Sunt foarte multi antreprenori care au bani blocati la stat de ani de zile din cauza concediilor medicale ale angajatilor. Intr-adevar, statul a facut un efort in perioada pandemiei, cand s-au platit aceste sume mai repede. Dar dupa aceea, in anii urmatori, banii au fost platiti cu dificultate si in sume foarte mici. Noi trebuie sa facem numeroase demersuri pentru a recupera acesti bani."
Ea a amintit si o practica utila din trecut, care ar putea fi reintrodusa pentru a sprijini antreprenorii: „Acum cativa ani, datoriile catre stat declarate prin declaratia 112 puteau fi compensate cu sumele pe care le aveai de primit de la stat pentru concediile medicale. De exemplu, daca aveai de platit 40.000 lei la stat, dar statul iti datora 10.000 lei, plateai doar diferenta de 30.000 lei. Daca s-ar reintroduce aceasta metoda, ar ajuta foarte mult firmele, care acum au multi bani blocati, fara a primi vreo dobanda pentru acestia."
Dutu sustine ca introducerea unui sistem echitabil, in care si statul sa fie penalizat financiar pentru intarzieri, ar aduce beneficii reale mediului antreprenorial si ar stimula o relatie mai corecta intre contribuabili si autoritatile fiscale.
Expertul financiar a atras atentia asupraobligatiei firmelor mici de a depune declaratia 406 SAF-T la ANAF, si mai ales asupra sanctiunilor mari prevazute in caz de nerespectare.
„Da, vreau sa zic doar de amenzi, ca pe SAF-T amenzile sunt foarte mari, sunt de la 1.000 pana la zeci de mii de lei. SAF-T, care este declaratia informativa 406, presupune raportarea electronica detaliata a situatiei fiscale si contabile. Este o obligatie introdusa recent si pentru firmele mici, incepand de anul acesta," explica Veronica Dutu.
Ea atrage atentia asupra importantei respectarii termenelor si regulilor de raportare: „Amenzile sunt de la 1.000 lei in sus si pot ajunge pana la 5.000 de lei pentru neindeplinirea acestei obligatii. Daca aceasta declaratie nu este depusa corect sau la timp, iar problemele persista pe parcursul intregului an, companiile risca sa cumuleze amenzi extrem de mari. Vorbim despre sanctiuni care, adunate, pot afecta grav stabilitatea financiara a unei companii mici."