Veronica Dutu avertizeaza: lipsa fondurilor din Startup Nation afecteaza economia

Veronica Dutu avertizeaza: lipsa fondurilor din Startup Nation afecteaza economia
sâmbătă, 29 martie 2025 Diverse

Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO la UnionContExpert, a tras un semnal de alarma la B1TV privind situatia incerta a mii de antreprenori care inca nu si-au primit finantarile promise prin programul Startup Nation editia 2022.

„Da, astfel de intarzieri sa stiti ca nu este pentru prima data cand se intampla. De cele mai multe ori, statul ori a blocat aceste proiecte, neavand banii pentru partea de cofinantare. Impactul este negativ asupra economiei romanesti," a declarat Veronica Dutu.


Aceasta a subliniat ca efectele acestor blocaje sunt mult mai ample decat par la prima vedere. „Anul acesta noi avem nevoie de o crestere economica de cel putin 2,5% pentru a ne incadra in acea tinta de deficit bugetar de 7%. Daca statul nu va gasi fondurile necesare pentru aceste companii, riscam sa pierdem o contributie esentiala la bugetul de stat. Companiile mici aduc generare de venituri si influenteaza pozitiv economia nationala."

Veronica Dutu a aratat ca multi dintre acesti antreprenori au apelat la credite bancare pentru a sustine proiectele castigate. „Marea majoritate a antreprenorilor au luat bani de la banca, au platit dobanzi substantiale pentru a-si putea tine business-ul pe linia de plutire. Nu vorbim de o dezvoltare si de o scalare a cifrei de afaceri," a explicat ea.

Expertul a comentat posibilitatea ca antreprenorii din programul Startup Nation 2022 sa dea in judecata Ministerul pentru intarzierile majore privind finantare.

„Din punctul meu de vedere, da, dai in judecata ministerul, dar business-ul tau se duce de rapa, pentru ca neavand bani, nu mai poti sa-l aduci si atata timp cat business-ul tau s-a dus in cap, este foarte greu sa-l ridici si sa-l duci si sa-i aduci o plus valoare asa cum l-ai gandit de la inceputul lui. Pentru ca in momentul in care faci un business, ai un buget, ai o linie de business si tu ai si o viziune cum poti dezvolta business-ul respectiv. Daca banii nu vin la timp, acest proiect de viitor nu se mai intrampla," a declarat Veronica Dutu.

Expertul avertizeaza ca, desi demersul juridic poate fi justificat, in realitate antreprenorii se lovesc de o pierdere directa de timp si de resurse. Procesul, chiar daca poate aduce daune morale sau materiale, nu rezolva criza de lichiditati actuala cu care se confrunta companiile mici.

CEO UnionContExpert, a vorbit la B1TV despre intarzierile majore care afecteaza programul de digitalizare a IMM-urilor finantat din PNRR si riscul real de esec pentru o parte semnificativa a proiectelor.

„Da, vedeti dumneavoastra, acest PNRR, noi tot am sperat ca va aduce bani foarte multi in economia nationala. Este o problema cu rambursarea banilor. De ce? Pentru ca sunt cateva jaloane pe care Romania nu le-a indeplinit. Stim ca este vorba de jalonul privind pensiile speciale, de reorganizarea companiilor de stat privind numirea directorilor inse aceste functii si din aceasta cauza Romania risca sa piarda cam 300 de milioane de euro pe acest program PNRR," a declarat Veronica Dutu.

Aceasta atrage atentia ca, desi fondurile europene din PNRR reprezinta o oportunitate majora pentru modernizarea economiei si a infrastructurii digitale, pierderile potentiale sunt cauzate de neimpreunirea unor conditii clare asumate de statul roman.

„Sa speram ca acesti directori de la companiile de stat vor fi revocati. Ideea este sa gaseasca si oamenii capabili sa poata sa obtina aceste posturi si sa indeplineasca obiectivele conform fisei de post," a adaugat expertul.

Situatia actuala a programului de digitalizare a IMM-urilor ramane incerta, cu riscul ca jumatate dintre proiecte sa nu fie implementate cu succes, din cauza problemelor sistemice nerezolvate la nivel de stat.

Dutu a evidentiat si datoriile semnificative ale statului nu doar catre companii private, ci si inca din programele publice majore precum PNDL si Anghel Saligny, dar si fata de furnizorii de energie.

„Da, sunt probleme si aici, asa cum ati spus dumneavoastra, deficitul bugetar pe primele trei luni de zile s-a ridicat undeva la 30 de miliarde de lei. A depasit 1,58% pe primele doua luni si este ceva mai mare decat s-a prognozat. Daca facem un calcul si impartim 7 la 12, ar trebui ca deficitul bugetar sa fie mult mai mic daca ne referim la fiecare luna in parte," a explicat Veronica Dutu.

Expertul a subliniat ca deficitul a fost manipulat temporar prin amanarea unor plati care trebuiau efectuate la finalul anului trecut: „Acest deficit bugetar este datorat si faptului ca statul a mutat cumva platile care trebuiau sa fie facute in noiembrie si decembrie 2024, le-a mutat in primele luni ale anului 2025, intr-un efort de a reduce impactul asupra deficitului bugetar pentru anul 2024."

Veronica Dutu a mentionat si prognozele mai sumbre venite din partea agentiilor de rating, care subliniaza dificultatea Romaniei de a se incadra in tinta anuntata: „Ati vazut ce deficit bugetar mare am avut la sfarsitul anului 2024 si speram ca anul acesta sa ne incadram in acel deficit bugetar de 7%, asa cum ati spus si dumneavoastra. Agentia care a facut un rating de tara, FITCH, a estimat deficitul bugetar la 7,7% la sfarsitul anului si a revizuit in jos si aceasta crestere economica de 2,5%."

Dutu a abordat siimpactul instabilitatii politice inca de la inceputul anului 2025, subliniind cum atmosfera pre-electorala influenteaza negativ mediul economic din Romania.

„Da, vedeti, dumneavoastra, ca si aceasta instabilitate politica are implicatii directe in economie. Chiar zilele astea m-am vazut cu foarte multi antreprenori la conferinte de antreprenoriat, conferinte de business si sa stiti ca exista asa un semnal de alarma in toata economia nationala," a spus Veronica Dutu.

Potrivit acesteia, antreprenorii sunt prudenti cu investitiile, iar comportamentul general este de conservare a resurselor financiare. „Adica lumea pur si simplu sta cu frana de mana trasa, cu banii, cumva sa protejeze banii, ca in cazul in care o sa se intample ceva rau, sa aiba cumva un buffer pentru cateva luni de zile sa iasa la liman cu investitiile si cu companiile."

Veronica Dutu a mai remarcat ca nu doar mediul autohton este afectat, ci si investitorii externi: „Investitiile straine stim ca sunt foarte slabe in Romania anul acesta si, asa cum am mai spus, si companiile nu sunt pregatite sa faca acele investitii mari care sunt in planul de afaceri, in planul de business."

Femeia de a comentat anuntul guvernului privind lansarea editiei Startup Nation 2025, un program care promite un buget record de 440 de milioane de euro.

„Da, sa speram ca acesti bani imb vor regasi si in economia nationala. Acest program de Startup Nation este foarte bine venit pentru tinerii din Romania. De ce? Pentru ca sunt foarte multi tineri care au idei de afaceri bune, care au idei de afaceri inovatoare in tehnologie si neavand bani pentru a incepe business-ul, apeleaza la aceste fonduri," a declarat Veronica Dutu.

Ea a subliniat ca programul are potential real sa sprijine antreprenoriatul autohton, in special in randul tinerilor cu initiativa, dar a avertizat asupra riscurilor, daca nu sunt trase concluzii din problemele editiei precedente.

„Sa speram ca nu vor avea aceleasi probleme pe care le-au avut antreprenorii pe celelalte programe Startup Nation 2022," a adaugat ea.

Declaratiile Veronicai Dutu vin int'un moment in care inca persista nemultumiri majore din partea beneficiarilor Startup Nation 2022, multi dintre ei reclamand intarzieri de finantare si blocaje care au pus inca de la debut afacerile lor intr-o zona critica de incertitudine.

Cu toate acestea, editia din 2025 a programului este prezentata drept cea mai ambitioasa de pana acum, cu fonduri considerabile care ar putea contribui la stimularea mediului antreprenorial, daca implementarea va fi una corecta si eficienta.

Expertul fiscal a semnalat faptul ca programul guvernamental "Femeia Antreprenor" se confrunta cu blocaje semnificative in ceea ce priveste decontarile promise, din lipsa de buget pentru anul 2025.

„Da, am cateva cliente care au accesat bani pe acest proiect, Femeia Antreprenor. Si la fel, cum am spus si la inceput, au luat bani de la banca, au platit dobanzi foarte mari din liniile de credit, in asa fel incat sa poata sa implementeze programul si la un moment dat sa ia banii de la stat," a explicat Veronica Dutu.

Programul, destinat sustinerii si stimularii spiritului antreprenorial feminin, devine astfel o povara financiara pentru beneficiarele care, din lipsa finantarii promise, se vad nevoite sa suporte singure costurile de implementare.

CEO UnionContExpert, a punctatblocajele care afecteaza si programulguvernamental Construct Plus, destinat sprijinirii sectorului constructiilor.

Programul, cu un buget anuntat de 150 de milioane de euro, a avut sesiunea de inscriere incheiata inca din luna mai a anului trecut. Cu toate acestea, evaluarea dosarelor depuse nu a fost finalizata nici pana in prezent, ceea ce genereaza frustrare si blocaje pentru beneficiari.

„Da, este un program in derulare, este un program foarte bun, dar vedem tot asa un program doar pe hartie, datorita faptului ca nu sunt fonduri pentru acest program," a declarat Veronica Dutu.

Veronica Dutu, expert oferit si cateva ce sfaturi antreprenorilor aflati la inceput de drum, dar si celor care intentioneaza sa lanseze o afacere in contextul actual economic marcat de incertitudine.

„Sfatul meu... este foarte bine sa ne facem o companie, sa ne dezvoltam ideea de business pe care o avem, ca cine stie, poate din aceste companii noi vom avea un nou unicorn in Romania," a spus Veronica Dutu.

Totodata, ea a subliniat ca initiativele antreprenoriale trebuie sprijinite concret de stat, iar fondurile europene reprezinta una dintre cele mai solide surse de finantare pentru tinerii antreprenori: „Dar in acelasi timp tinerii trebuie sa fie sustinuti in ideile lor de business si de afaceri si sa apeleze in continuare la aceste proiecte europene. Pentru ca doar asa vor reusi sa-si dezvolte business-ul."

Veronica Dutu a transmis si un apel direct catre autoritati: „Guvernantii sa aiba mai multe responsabilitate. Da, exact, sa aiba mai multe responsabilitate si sa dea catre acesti tineri fondurile promise."

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.