
Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO al UnionContExpert, a discutat recent la B1TV despre controalele anuntate de Ministerul Finantelor care vizeaza peste 22.000 de persoane cu venituri din inchirieri pe platforme precum Booking si Airbnb.
„Exista din anul 2024 o directiva europeana, anume directiva DAC 7, prin care platformele online gen Airbnb, Booking si alte platforme unde persoanele fizice si juridice vand produse, sunt obligate sa declare la ANAF toate tranzactiile efectuate. In aceasta situatie este vorba de persoanele fizice care au dat spre inchiriere proprietati pe aceste platforme si care, din pacate, nu au platit taxe la bugetul statului pentru veniturile respective," a explicat Veronica Dutu.
Ea a precizat clar care sunt obligatiile fiscale aferente acestor venituri: „Pentru astfel de venituri se platesc 10% impozit pe venit si 10% contributia la sanatate, plafonata la un anumit numar de salarii minime pe economie, existand si o deducere de 20%."
Veronica Dutu a transmis recomandarea ANAF catre persoanele vizate: „Toate persoanele fizice care au avut astfel de tranzactii sunt obligate sa depuna declaratia unica pana pe 25 mai 2025, sa-si declare veniturile si sa plateasca taxele in mod benevol, conformandu-se voluntar."
Ea a avertizat ca, in cazul in care aceste persoane nu vor depune declaratiile pana la termen si nu vor achita taxele datorate, „ANAF-ul va trimite instiintari pentru plata acestor taxe si va aplica amenzi. In prezent, este vorba despre o conformare benevola privind incasarile obtinute din platformele Airbnb si Booking. Da, si am inteles ca sunt cateva sute de situatii in care sunt bani de peste 100.000 de lei incasati de o singura persoana fizica Iar pentru aceasta suma, totusi, 100.000 de lei este o suma mare in Romania. Pentru aceste sume nu s-au platit taxe la bugetul de stat."
CEO UnionContExpert a vorbit si despre colaborarea Ministerului de Finante cu institutii de prestigiu precum Microsoft, Banca Mondiala, BNR, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Academia de Studii Economice din Bucuresti pentru a imbunatati colectarea taxei pe valoarea adaugata (TVA).
„Da, Ministerul de Finante impreuna cu Guvernul Romaniei fac eforturi foarte mari in a reduce acest gap de TVA. Exista doar niste informatii la nivelul anului 2022. Aceste informari sunt facute de Comisia Europeana, conform carora in Romania gap-ul de TVA este mai mare de 30%, undeva de 34%. De fapt, avem cel mai mare gap de TVA din Uniunea Europeana. Va dau doar un singur exemplu: in Suedia gap-ul de TVA este 1%. Cum se poate ca in tarile nordice, cum ar fi Finlanda, sa fie doar 1,3%, iar noi ne comparam cu Malta, unde gap-ul este de 24%?", a subliniat Veronica Dutu.
Ea a continuat explicand structura acestui deficit fiscal major: „Comisia Europeana a calculat ca structura gap-ului de TVA include evaziunea (aproximativ 15%), insolventele (circa 30%), frauda tip carusel (35%) si mai ramane un procent de 20% necunoscut inca. Acest gap de TVA rezulta atat din neincasarea TVA-ului, cat si din nedeclararea lui. Companiile care intra in insolventa nu-si mai platesc datoriile la stat, iar statul pierde astfel acesti bani. Din pacate, si companii de stat au datorii mari la buget."
Veronica Dutu mentioneaza ca proiectul este inca in testare, iar din 2026 am putea avea o imagine clara asupra situatiei reale: „Speram ca incepand cu anul 2026 sa avem o situatie clara privind structura gap-ului de TVA. In acest moment, Ministerul de Finante ar trebui sa dispuna de suficiente date, datorita sistemelor electronice e-TVA, e-Transport, e-Factura, e-Sigiliu si SAF-T, astfel incat ANAF sa-si indrepte controalele exclusiv catre firmele cu risc fiscal ridicat."
Ea subliniaza importanta ca firmele corecte sa nu fie perturbate inutil: „In momentul in care vine controlul ANAF, intreg departamentul financiar-contabil este dat peste cap, oamenii fiind sub presiune psihica si neavand timp pentru activitatile curente. Ar fi ideal ca ANAF sa tinteasca strict firmele cu incertitudini fiscale, astfel incat cele corecte sa isi continue activitatea fara a fi perturbate inutil."
Astfel, Veronica Dutu sustine ca demersurile actuale ale Ministerului de Finante, in parteneriat cu entitati de top precum Microsoft si mediul academic, sunt cruciale pentru modernizarea administratiei fiscale si pentru o colectare mai eficienta si echitabila a taxelor.
Dutu a comentat si subiectul modificarilor aduse programului Rabla si subventiilor pentru achizitionarea de autoturisme noi, inclusiv cele electrice.
„Da, este un proiect. Este foarte bine ca e lansat in mediul online, in dezbatere publica. Programul Rabla o sa fie la nivelul anului 2024 si anume subventia o sa fie doar de 5.000 de euro. Deci nu o sa fie de 10.000 de euro cat a fost in 2023 sau 2022. O sa ramana in proiect undeva la 5.000 de euro," a explicat Veronica Dutu.
Aceasta a adaugat ca noua varianta exclude complet autoturismele diesel: „Sunt eliminate masinile care sunt pe diesel. Si sunt obligate companiile sa nu poata sa vanda masinile acestea cel putin 3 ani de zile sau pe perioada contractului de leasing. Aceasta este o masura foarte buna."
In plus, Veronica Dutu a detaliat noile plafoane pentru diferite categorii de vehicule incluse in program: „Mai sunt niste plafoane, 7.000 de lei sa se acorde pentru o motocicleta, 10.000 de lei pentru achizitii de autovehicul nou cu ardere interna si 25.500 de lei pentru cele electrice."
Ce trebuie sa facem ca romanii care vor sa beneficieze sa-si iau o masina prin Rabla?
„Trebuie sa depuna la fondul de mediu acel dosar si este foarte bine ca in Romania este varianta sa se schimbe acest parc auto, dar ideea este sa se indrepte catre masinile electrice, ca in felul acesta noi tinem cu mediul inconjurator si vom avea un... un mediu inconjurator din ce in ce mai bun si o viata mai sanatoasa", a aratat Dutu.
Expert fiscal a explicat si conditiile si avantajele fiscale pe care le au angajatorii atunci cand acorda cadouri angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie.
„De 8 Martie, angajatorii pot sa acorde doamnelor si domnisoarelor din companii o suma de 300 de lei. Aceasta suma este neimpozabila, adica nu se plateste impozit pe venit, nu platim contributia la pensii si contributia la sanatate. Este un cadou binevenit pentru doamnele din toata Romania," a declarat Veronica Dutu.
Femeia de afaceri s-a referit si la restructurarile ample desfasurate de guvern in sectorul bugetar, subliniind atat impactul imediat, cat si posibilele provocari pe termen lung.
„Da, in momentul acesta guvernul este intr-un mare proces de restructurare, in primul rand in ceea ce priveste salariatii care lucreaza in sistemul bugetar. Sunt multe disponibilizari, nu se mai fac angajari. Important este ca oamenii care raman acolo sa aiba timpul necesar sa-si implementeze proiectele, pentru ca degeaba dai oameni afara daca salariatul care ramane nu are timpul necesar sa-si faca treaba si sa vedem si reducerea deficitului," a declarat Veronica Dutu.
Experta atrage atentia asupra necesitatii unui echilibru in procesul de restructurare, astfel incat masurile de reducere a cheltuielilor sa nu afecteze capacitatea institutiilor publice de a-si indeplini atributiile eficient. Ea considera ca obiectivul principal trebuie sa fie nu doar economisirea de fonduri publice, ci si crearea conditiilor optime pentru ca salariatii ramasi sa poata lucra eficient si fara supraincarcare.