Veronica Dutu despre planul fiscal al Romaniei si posibilele cresteri de taxe in 2025

Veronica Dutu despre planul fiscal al Romaniei si posibilele cresteri de taxe in 2025
duminică, 29 septembrie 2024 Diverse

Intr-o interventie recenta la postul B1TV, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, a vorbit despre planul fiscal pe care Guvernul Romaniei trebuie sa il trimita Comisiei Europene pana la data de 15 octombrie. Cu toate acestea, incertitudinile persista, iar guvernul nu a oferit detalii clare despre acest plan. Singura informatie oferita de Ministrul de Finante este ca ar putea exista cresteri de taxe in anul viitor.


Deficitul bugetar ar putea ajunge la 8%

"Din pacate, deficitul bugetar, dupa unii analisti economici, cred ca va ajunge undeva la 8% la sfarsitul anului," a declarat Veronica Dutu, subliniind gravitatea situatiei. In contextul unei recente rectificari bugetare care a adus un plus de 10,4 miliarde de lei la buget, Dutu a mentionat ca aceste venituri suplimentare sunt datorate in mare parte instrumentelor de digitalizare implementate de ANAF, precum e-factura si e-transport.

Digitalizarea, o solutie pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat

Dutu a subliniat importanta continuarii procesului de digitalizare in Romania, mentionand ca, daca aceasta strategie va fi aplicata eficient, "pe viitor cu siguranta vom avea bani mai multi de incasat la bugetul statului." Digitalizarea administratiei fiscale a demonstrat deja ca poate aduce rezultate, insa pentru a atinge un echilibru bugetar, sunt necesare si alte masuri economice.

Incertitudinile legate de planul fiscal si schimbarile politice

"Guvernul mai are doar doua saptamani, o perioada foarte scurta, pentru a prezenta acest plan privind viitoarele venituri la bugetul de stat si viitoarele cheltuieli," a adaugat expertul fiscal. Cu toate acestea, Dutu a mentionat ca alte state europene au obtinut prelungiri pentru prezentarea acestor planuri pana in ianuarie-februarie 2025, ceea ce ar fi o masura rezonabila si pentru Romania, mai ales avand in vedere alegerile care urmeaza.

"Mi se pare normal ca si Guvernul Romaniei sa fi facut o astfel de propunere si sa faca o analiza la anul viitor, dupa ce vom avea alegeri. Cu siguranta se va schimba Guvernul, cu siguranta se vor schimba multi ministrii, si nu stiu daca viziunea viitorului guvern va coincide cu a guvernului condus de domnul Marcel Ciolacu," a concluzionat Dutu, atragand atentia asupra incertitudinilor pe care le implica tranzitiile politice pentru stabilitatea fiscala a Romaniei.

In contextul balbaielilor politice legate de taxele si impozitele pentru anul viitor, Dutu a subliniat ingrijorarile antreprenorilor care se confrunta cu o lipsa de claritate privind planurile fiscale ale guvernului.

„Antreprenorii trebuie sa fie atenti foarte mult la opiniile specialistilor, la opiniile consultantilor fiscali si ai specialistilor din economie. De ce? Pentru ca anul acesta este un an electoral si cu siguranta adevarul noi nu-l stim in acest moment. Daca nu era un an electoral si nu exista aceasta presiune asupra partidelor politice, noi am fi avut o rectificare privind o marire practic de taxe si impozite in anul 2024," a declarat Veronica Dutu.

Aceasta a explicat ca, desi oficialii guvernamentali afirma ca taxele nu vor creste, exista posibilitatea ca o serie de masuri sa fie adoptate dupa alegerile din 2024. In acest context, Dutu recomanda antreprenorilor sa isi planifice bugetele pentru 2025 cu prudenta, anticipand eventuale cresteri de taxe.

„Din punct de vedere a antreprenorilor, noi trebuie sa ne bugetam aceasta marire de taxe, sa prindem in bugetul pentru anul 2025. Un procent, din punctul meu de vedere, cred ca se va merge pe o marire de TVA, de la 19 spre 22-24%, nu la toate produsele," a explicat expertul fiscal.

O alta provocare pentru antreprenori, potrivit Veronicai Dutu, este legata de facilitatile fiscale oferite anumitor sectoare economice, precum IT-ul, agricultura si industria alimentara, care ar putea fi eliminate incepand cu 2025. „Cu siguranta, Guvernul va reduce acele facilitati fiscale care sunt acum in vigoare," a spus Dutu.

Un alt subiect important abordat a fost plafonul pentru micro-intreprinderi. Dutu a mentionat ca exista discutii la nivel guvernamental si european privind reducerea acestui plafon, ceea ce ar putea afecta semnificativ numeroase afaceri mici din Romania. „Uniunea Europeana a venit cu o propunere de 50.000 de euro privind plafonul pentru micro-intreprinderi, dar Guvernul a propus 100.000 de euro. Mai exista si o alta varianta, acest plafon sa ramana la 500.000 de euro, dar sa se mareasca cota de impozitare. Deci sunt foarte multe discutii legate de taxele pe care le vom avea in anul 2025. Ideea e ca nu mai este timp legal sa cresti taxele in ultimile luni ale anului 2024. De ce? Pentru ca pentru a aplica codul fiscal trebuie sa ai macar sase luni de zile inainte de a mari taxele", a adaugat expertul fiscal.

Guvernul Romaniei si-a acordat o derogare de la aplicarea masurilor de reducere a deficitului bugetar, in ciuda legii responsabilitatii fiscal-bugetare care impune actiuni in acest sens atunci cand pragurile datoriei publice sunt depasite. Aceasta derogare ridica intrebari si frustrari in randul antreprenorilor, care nu beneficiaza de aceleasi "privilegii" in fata legii.

Veronica Dutu a exprimat aceasta frustrare in termeni directi: „Din pacate, noi antreprenorii trebuie sa respectam legea fiscala din Romania. Trebuie sa respectam, practic, bugetarea pe care am facut-o cu un an inainte. Sau stiti ca sunt companii care isi fac bugete pe 5 ani de zile, pe 10 ani de zile, privind dezvoltarea companiei."

De curand, Romania a obtinut un imprumut de la Statele Unite, in valoare de aproape un miliard de dolari, pentru achizitionarea de echipamente militare.

Veronica Dutu a explicat contextul in care Romania continua sa recurga la imprumuturi externe pentru a-si acoperi nevoile bugetare si pentru a asigura securitatea nationala: „Din pacate, Romania nu se poate dezvolta daca nu are bani din afara. Vedem ca bani la bugetul statului se strang in fiecare an din ce in ce mai putin raportat la cheltuieli."

In ciuda faptului ca veniturile bugetare au crescut in comparatie cu anii anteriori, Dutu subliniaza ca aceste fonduri suplimentare nu provin din cresterea economiei reale, ci din majorarea salariilor si taxelor: „Da, daca ne raportam la veniturile bugetare din anii anteriori, intr-adevar, sunt bani mai multi. Dar sunt bani mai multi de ce? Pentru ca au crescut salariile si au crescut taxele in acelasi timp."

Legat de decizia de a contracta un imprumut pentru achizitii militare, Dutu considera ca aceasta este justificata din perspectiva nevoilor de aparare ale Romaniei: „Romania se imprumuta din afara de ce? Ca are nevoie de bani. Pentru inzestrarea armatei este firesc, din punctul meu de vedere, sa ai o tara care se poate apara."

Cu toate acestea, expertul fiscal atrage atentia asupra poverii financiare pe care o vor resimti generatiile viitoare, care vor fi nevoite sa suporte consecintele acestor imprumuturi masive: „Romania probabil este imprumutata pe generatii multe, multe, multe in viitor. Copiii nostri, nepotii nostri vor plati aceste datorii."

Nu a fost ocolit nici subiectul cresterii taxelor pentru anul viitor, inclusiv modificarile ce ar putea afecta TVA-ul, taxele locale si impozitarea micro-intreprinderilor. In contextul presiunilor economice si deficitului bugetar, aceste schimbari devin din ce in ce mai probabile.

Veronica Dutu a explicat ca una dintre masurile posibile este cresterea TVA-ului pentru anumite categorii de bunuri: „Da, vorbeam de micro-intreprinderi de plafon. E posibil sa se aplice si impozitarea progresiva a salariilor, a veniturilor din salarii si nu numai, si venituri extrasalariale."

Aceasta posibila modificare a sistemului fiscal este discutata de mult timp si ar putea aduce schimbari semnificative in modul in care veniturile sunt impozitate in Romania. Dutu a detaliat posibilele masuri: „S-a batut moneda foarte mult timp pe aceasta impozitare progresiva si este posibil ca, daca nu din anul 2025, in anul 2026 sa ne asteptam la o impozitare progresiva privind veniturile persoanelor fizice in Romania."

Pe langa impozitarea progresiva, cresterea taxelor locale, inclusiv impozitul pe proprietate, masini si terenuri, este de asemenea o posibilitate pentru anul urmator. Aceste masuri ar putea fi parte dintr-o strategie fiscala menita sa aduca mai multe fonduri la bugetul de stat, in contextul deficitului bugetar ridicat.

S-a discutat despre provocarile economice care ii asteapta pe romani in anul 2025, aducand in prim-plan ingrijorarile legate de taxe, imprumuturi si cresterea costurilor pentru aceleasi servicii, fara o imbunatatire a calitatii acestora.

„In anul 2025, noi trebuie sa ne asteptam in primul rand ca vom plati mai mult pentru aceleasi servicii, fara sa primim o calitate in plus sau mai mult in plus," a declarat Dutu. In contextul noilor masuri economice si fiscale care urmeaza sa fie prezentate Uniunii Europene, Dutu a subliniat nevoia ca romanii sa fie mai atenti cu cheltuielile si sa adopte o atitudine precauta: „Trebuie sa fim atenti pe ce cheltuim banii, sa fim putin, asa cum zice romanul, cu frana de mana trasa in ceea ce priveste veniturile, cheltuirea veniturilor atat la nivelul companiilor cat si a persoanelor fizice."

Expertul fiscal a adus in discutie si faptul ca Guvernul ar trebui sa ia in considerare opinia contribuabililor in elaborarea planului fiscal: „Cred ca ar trebui sa ne intrebe in primul rand pe noi, cei care platim taxe, sa ne intrebe, ma, voi mai puteti? Voi mai puteti sa scoateti din buzunarul personal atat persoane fizice cat si companii bani sa platim, sa platim, sa platim fara sa primim echivalentul inapoi?"

De asemenea, Veronica Dutu a subliniat importanta investitiilor pentru reducerea deficitului bugetar, dar si incertitudinea legata de momentul in care aceste investitii vor aduce rezultate palpabile: „Este bine ca deficitul bugetar se bazeaza in jur de 80% pe investitii. Deci noi speram ca Romania sa o duca bine intr-o zi in viitor. Nu stim care va fi acea zi."

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.