Ai PFA? Vezi care este ultima zi de plata a contributiilor la stat

marţi, 21 iunie 2016

PFA-urile trebuie sa achite catre bugetul de stat contributii de asigurari sociale (CAS), contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS), dar si impozitul pe venit. Aceste plati se realizeaza trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Acestea sunt insa contributiile obligatorii, exista si unele contributii optionale, pentru care persoanele fizice autorizate pot sa opteze. Ca de exemplu, contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj, contributia pentru asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale, precum si contributia pentru concedii si indemnizatii (FNUASS).

PFA platesc un impozit de 16% din venitul net determinat in sistem real, in cazul persoanelor fizice autorizate care stabilesc venitul net anual utilizandu-se datele din contabilitatea in partida simpla sau un impozit de 16% din norma de venit, in cazul PFA impuse pe baza de norma de venit.

Nota: Codul fiscal stabileste ca venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) aferenta trimestrului II va fi efectuata de catre: intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla, persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, persoanele care realizeaza venituri din silvicultura si piscicultura si persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole pentru care nu au fost stabilite norme si se impun in sistem real.

Persoanele fizice autorizate datoreaza o contributie la sanatate de 5,5%, insa baza de calcul difera in functie de modul de impunere a PFA: in sistem real sau pe baza normei de venit.

In primul caz baza de calcul este reprezentata de venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale).

In cea de-a doua situatie adica impozitarea la norma de venit, baza de calcul este valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (care de la 1 mai este de 1.250 de lei), daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Plata contributiilor la sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual. Astfel, in baza declaratiei de venit estimat (Formular 220) sau a declaratiei de venit realizat (Formular 200), organul fiscal emite decizia de impunere pentru plati anticipate in care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata anticipat si termenele de plata.

Plata se efectueaza trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, astfel incat 27 iunie devine termenul-limita pentru plata CASS aferenta celui de-al doilea trimestru din anul in curs.

In cazul persoanelor fizice autorizate care nu depun declaratia privind venitul realizat (de exemplu, persoanele impuse la norma de venit), contributiile de asigurari sociale platite trimestrial reprezinta plata finala in contul contributiei anuale datorate.

CAS pe care PFA o datoreaza la sistemul de pensii este, anul acesta, de 10,5% sau de 26,3%, conform optiunii si se aplica asupra venitului net obtinut, si nu la o baza de calcul aleasa de contribuabil, asa cum s-a intamplat pana la finalul anului 2015. Totusi, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de cinci ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Cum castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este stabilit anul acesta la valoarea de 2.681 de lei, rezulta ca baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 938,35 lei, dar nici mai mare de 13.405 lei.

Persoana fizica autorizata poate opta, conform actualelor reglementari, intre aplicarea cotei individuale de 10,5% sau a cotei integrale de 26,3%, optiune care odata exercitata nu poate fi anulata in cursul anului respectiv, ci doar din anul urmator.

Citeste continuarea pe avocatnet.ro

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.