Inspectorii fiscal-antifrauda din cadrul DGAF au desfasurat, intre 24 si 31 octombrie, o serie de controale care au rezultat in aplicarea a 37 de sanctiuni contraventionale cu un total de 1,3 milioane de lei pentru nereguli in vanzarea produselor ce necesita accizare, dupa cum a raportat ANAF.
Conform declaratiilor furnizate, DGAF a initiat o campanie de verificare numita "Nargile", tintind companiile ce gestioneaza produse accizabile armonizate sub categoria "Alte tutunuri de fumat", in particular tutunul folosit pentru narghilea, intr-un efort de a asigura conformitatea cu legislatia fiscala in vigoare.
"In cadrul operatiunii "Nargile", in perioada 24 - 31 octombrie 2023, inspectorii din cadrul DGAF au demarat 80 de controale antifrauda la nivel national, cu scopul reducerii evaziunii fiscale si a comertului ilicit in domeniul comercializarii produselor accizabile din categoria "alte tutunuri de fumat" (amestec pentru fumat in narghilele).", informeaza ANAF.
In cadrul unei recente operatiuni de inspectie, cadrele antifrauda fiscala au descoperit multiple incalcari ale reglementarilor privind comercializarea produselor supuse accizelor. Ca raspuns la aceste nereguli, autoritatile au emis 37 de amenzi contraventionale, care insumate ating valoarea de 1,3 milioane de lei, evidentiind astfel o mana ferma in aplicarea legii fiscale.
Potrivit sursei citate: "In majoritatea locatiilor au fost identificate diverse amestecuri pentru fumat in narghilele, fara a fi marcate sau marcate cu timbre de provenienta ale unor tarii din UE sau non EU, respectiv in ambalaje fara specificatii privind provenienta. In acest sens au fost confiscate peste 12 kg de produse accizabile supuse marcarii, iar pentru 19 locatii s-a dispus suspendarea activitatii de comercializare a produselor accizabile pe o perioada de o luna.
In urma inspectiilor realizate, autoritatile fiscale au identificat la 16 dintre entitatile comerciale verificate stocuri semnificative de amestecuri pentru fumat in narghilele, totalizand 445 kilograme, suspectate a fi supuse accizarii si depasind cota permisa de lege. Probele prelevate din aceste cantitati sunt acum supuse analizelor pentru a determina obligatiile fiscale specifice, referitoare la accize si TVA, ce trebuie sa fie achitate catre stat. In cazul in care verificarile vor releva abateri de la lege, autoritatile competente vor fi informate pentru a incepe urmarirea penala.
Directia Generala Antifrauda Fiscala atentioneaza toti operatorii economici sa verifice cu strictete conformitatea produselor accizabile pe care le pun in vanzare, in ceea ce priveste ambalarea, etichetarea si marcare fiscala, astfel incat sa corespunda normelor in vigoare in Romania.
Actiunile DGAF de verificare, in cadrul operatiunii "conform sursei citate.
Adriana Vaduva