ANAF dezminte zvonurile despre e-Factura si riscul intreruperii furnizarii de energie si gaze

ANAF dezminte zvonurile despre e-Factura si riscul intreruperii furnizarii de energie si gaze
miercuri, 18 decembrie 2024 Taxe si impozite

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) infirma categoric informatiile aparute recent in spatiul public, conform carora lansarea sistemului e-Factura, incepand cu 1 ianuarie 2025, ar putea afecta alimentarea cu energie si gaze naturale pentru milioane de romani.

ANAF clarifica faptul ca persoanele fizice nu sunt obligate sa descarce facturi prin sistemul e-Factura si nici sa utilizeze Spatiul Privat Virtual (SPV) pentru a accesa aceste documente. Implementarea sistemului e-Factura vizeaza doar operatorii economici emitatori, care sunt responsabili pentru gestionarea si transmiterea facturilor.

"Potrivit art. 101 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, in relatia B2C, furnizorii/prestatorii sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Concret, furnizorii vor transmite in continuare facturile emise catre destinatari, in cadrul unei relatii B2C, in conformitate cu prevederile art. 319 din Codul fiscal, respectiv pe suport hartie sau orice alt suport, inclusiv electronic, avand, totodata, obligatia de a transmite respectivele facturi si in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura", subliniaza ANAF.

Potrivit informatiilor furnizate de ANAF, obligatia operatorilor economici de a transmite facturile prin sistemul e-Factura are strict un rol de raportare catre autoritati. Acest proces nu presupune transmiterea facturilor catre clienti prin intermediul platformei, astfel ca persoanele fizice nu vor fi afectate de aceasta masura.

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.