Ministrul Finantelor, Adrian Caciu a anuntat infiintarea Bancii de Dezvoltare a Romaniei in luna iunie.
"In acest timp am reusit sa capitalizam si sa intarim bancile romanesti si nu vreau sa se inteleaga gresit, este nevoie ca pentru politicile publice sa ai market maker, daca vreti, care sa conduca programele si apoi, prin atractie vor veni si celelalte elemente ale sistemului bancar deopotriva sa ajute. Si in felul acesta cel putin a fost un efort mare de consolidare a CEC Bank, a Exim Bank, inchidere a fuziunii cu Banca Romaneasca si mai nou, constructia noii Banci de Dezvoltare a Romaniei, care in iunie va fi infiintata", a spus Adrian Caciu.
Ministrul Finantelor a declarat ca Romania, fara fonduri europene si fara instrumentele financiare europene nu are la momentul acesta capacitatea sa-si produca propriile resurse financiare necesare pentru dezvoltare. Ar avea o capacitate redusa doar pentru mentinere.
"Dar daca vrem o Romanie dezvoltata, o Romanie membru al OCDE, in curand, ne trebuie si trebuie sa facem eforturi ca toate resursele financiare puse la dispozitie de bugetul european sa ajunga si in Romania. Aici felicit FNGCIMM in primul rand pentru implicarea in zona implementarii InvestEu in Romania si eu cred ca suntem pe o cale si provocatoare, dar si buna, cea mai buna pentru viitorul Romaniei. As mai spune niste cifre de nivel. Romania isi poate permite ca in fiecare an sa dea instrumente financiare de peste 10 miliarde de euro. Problema la care trebuie sa lucram impreuna este cum realizam capitalizarea proprie a companiilor romanesti. Practic unde vreau sa ajung in momentul acesta este ca daca noi, fondurile de garantare, statul, bancile ne facem job-ul nostru, trebuie sa mai actionam printr-o serie de canale care pot sprijini antreprenorii sa aiba propriu capital. Si aici sunt cel putin doua canale: canalul fiscal si canalul financiar propriu. Canalul fiscal pe care il cunoasteti si care din punctul meu de vedere este unul foarte bun pentru ceea ce inseamna clasa de mijloc economica, pentru IMM-uri si care ar trebui imbunatatit in sensul pozitiv pe acele elemente de potential si care sa asigure trecerea in economia de productie. Daca vreti, pot sa traduc. Facilitatile pe care statul le acorda ca si credite fiscale trebuie indreptate catre zonele si catre companiile de servicii unde avem excedent comercial, dar si catre companiile care produc si proceseaza sau re-realizeaza valoarea adaugata, inclusiv companiile inovatoare, companiile implicate, digitalizare etc", a spus Adrian Caciu.
In ceea ce priveste canalul financiar propriu sau modul in care functioneaza fluxurile comerciale intre companii, ministrul Finantelor a afirmat ca trebuie gasite solutii pentru reducerea capitalului negativ din companii, astfel incat mult mai multe companii sa devina solvabile, bancabile si finantabile din perspectiva atat a instrumentelor bancare, dar mai ales cele statale.
Foto: pixabay.com
Adriana Vaduva