
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a deschis sesiunea de depunere a cererilor pentru acordarea sprijinului financiar de urgenta destinat crescatorilor de ovine si caprine afectati de fenomene climatice nefavorabile. Potentialii beneficiari pot solicita acest ajutor pana la data de 21 martie 2025, potrivit anuntului oficial al agentiei.
Aceasta schema de sprijin se aplica la nivel national si vizeaza compensarea pierderilor economice cauzate de seceta pedologica din perioada septembrie 2023 – august 2024. Fondurile alocate insumeaza 238,8 milioane de lei (aproximativ 48 de milioane de euro), calculate la un curs de schimb de 4,9749 lei/euro.
Din totalul sumei, 107,5 milioane de lei (21,6 milioane de euro) provin din finantare externa nerambursabila prin Fondul European de Garantare Agricola, iar restul de 131,5 milioane de lei (26,4 milioane de euro) sunt alocate de la bugetul de stat.
Solicitantii trebuie sa depuna cererile la centrele judetene sau locale ale APIA, respectiv la centrul APIA din Bucuresti, in functie de locul unde au depus cererea de plata pentru anul 2024, de sediul social/domiciliu sau de locatia exploatatiei cu cel mai mare efectiv de animale inregistrat la ANSVSA.
Centrele APIA pun la dispozitia fermierilor cereri pretiparite pentru accesarea sprijinului financiar de urgenta, inclusiv documentele transmise electronic de utilizatorii Sistemului National de Identificare si Inregistrare a Animalelor (SNIIA).
Beneficiarii trebuie sa ridice personal cererile, sa verifice si sa completeze coordonatele bancare sau detaliile pentru trezorerie, sa isi asume corectitudinea datelor si sa semneze documentele. Copiile depuse trebuie sa fie marcate cu mentiunea „conform cu originalul", datate si semnate de solicitant.
Ajutorul financiar de urgenta este stabilit la 248 lei pentru fiecare cap de tineret femel ovin sau caprin si este acordat pentru efective cuprinse intre 50 si 300 de capete pe exploatatie cu cod ANSVSA. In cazul solicitantilor care detin peste 300 de capete, sprijinul se calculeaza doar pentru acest plafon maxim, cu conditia ca exploatatia sa aiba cel putin 50 de capete eligibile.
Platile vor fi efectuate pana la 30 aprilie 2025, cu posibilitatea de extindere a termenului doar pentru conturile invalide, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2025.
Foto: piabay.com
Adriana Vaduva