ASF a inregistrat peste 10.000 de petitii

ASF a inregistrat peste 10.000 de petitii
miercuri, 9 octombrie 2019 Economie

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a primit 10.133 de petitii in primul semestru al anului 2019. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul de petitii aproape s-a dublat.

Din numarul total de petitii primite in perioada amintita 93,13% reprezinta petitii aferente pietei asigurarilor-reasigurarilor, 5,70% sunt petitii privind piata pensiilor private, iar 1,17% sunt petitii referitoare la piata instrumentelor si investitiilor financiare, conform informatiilor publicate de ASF.

Pentru piata asigurarilor – reasigurarilor, ASF a primit 9.437 petitii in primele sase luni din 2019.

„Au fost inregistrate in mod unic pe petent, analizate si solutionate 7.748 petitii transmise de catre asigurati/pagubiti, petitii care intra in sfera de competenta a ASF. Celelalte petitii (1.689) au fost clasate sau conexate, in conformitate cu prevederile Ordonantei nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor si cu procedurile interne ale ASF", a anuntat ASF.

Din analiza datelor raportate de catre societatile de asigurare, a fost constatat faptul ca cele 7.748 petitii analizate si solutionate in mod unic pe petent reprezinta 1% din numarul total al dosarelor de daune avizate de catre asiguratori in semestrul I al anului 2019 si 0,05% din numarul total al contractelor de asigurare aflate in vigoare la 30 iunie 2019.

78,30% dintre petenti au reclamat nerespectarea prevederilor legislatiei in domeniu si a normelor ASF, respectiv a conditiilor contractuale in cazul asigurarilor facultative. Printre alte aspecte sesizate s-au numarat si neplata/plata partiala a despagubirilor/valorilor de rascumparare solicitate de catre asigurati/pagubiti (14,87%), respectiv solicitari de informatii despre sistemul bonus-malus (2,53%).

Legat de structura petitiilor in functie de clasa de asigurare, in primul semestru al anului 2019, cea mai mare pondere o detin petitiile inregistrate pe clasa asigurarilor generale, 98,84%, petitiile inregistrate pe clasa asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA si Carte Verde reprezentand 92,59% din total.

„Ponderea numarului petitiilor solutionate in favoarea petentilor in numarul total al petitiilor unice, analizate in semestrul I al anului 2019, a fost de 58,45%. Dintre acestea, 67,87% au fost finalizate prin plata, solicitarile avand legitimitate si cadru legal de solutionare. Restul petitiilor au avut ca obiect solicitari de natura procedurala, necuantificabile material (deschidere dosar de dauna, reconstatare, transmitere accept de plata catre unitati service etc.). Au fost solutionate nefavorabil sau constatate ca fiind neintemeiate 41,55% petitii, reprezentand spete asupra carora ASF nu are capacitatea de interventie in aplicarea legislatiei actuale si/sau pentru care ASF nu poate solicita asiguratorilor plata pretentiilor de despagubire formulate", conform sursei citate.

Structura petitiilor in functie de entitatea reclamata arata ca 95,39% din numarul petitiilor unice au fost indreptate impotriva societatilor de asigurare autorizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara; 0,85% impotriva asiguratorilor/intermediarilor din Spatiul Economic European care desfasoara activitate de asigurare in Romania in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, respectiv in baza dreptului de stabilire; 0,32% din numarul petitiilor unice au fost inregistrate impotriva intermediarilor principali autorizati de catre ASF; 0,38% au fost impotriva Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, respectiv a Fondului de Garantare a Asiguratilor; 3,06% din numarul petitiilor unice sunt solicitari diverse.

Din analiza petitiilor unice rezulta ca societatea de asigurare cu cel mai mare numar de petitii analizate in mod unic pe petent, in semestrul I al anului 2019, este Euroins Romania S.A., cu 48,36% din numarul total de petitii, urmata de City Insurance SA cu 27,7% si Asirom VIG SA cu 6,01%.

In semestrul I al anului 2019, pentru piata pensiilor private s-au inregistrat in total 578 petitii, fiind instrumentate/solutionate in mod unic pe petent 545 petitii. Celelalte petitii (33) au fost clasate sau conexate, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 si procedurilor interne ale ASF.

"Din totalul petitiilor unice solutionate, 86,06% s-au referit la Pilonul II, in timp ce petitiile transmise de catre participantii care au aderat la un fond de pensii facultative (Pilonul III) reprezinta doar 1,10% din total. Diferenta, de 12,84%, reprezinta petitii pentru care nu a fost selectat niciun tip de fond de pensii", mentioneaza ASF.

Au fost solutionate in favoarea petentilor 97,80% dintre petitii - la acestea s-au putut determina solutii favorabile, intemeiate legal, 12 petitii fiind solutionate nefavorabil sau constatate ca fiind neintemeiate.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.