Vesti bune pentru apicultorii romani din partea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Astfel, APIA a platit peste 59,21 milioane de lei catre 7.083 apicultori si 14 forme asociative legal constituite, sumele reprezentand sprijinul financiar alocat prin Programul National Apicol (PNA) pentru anul 2021.
"Prin Hotararea de Guvern nr.339/2020 privind aprobarea PNA pentru perioada 2020-2022, s-a stabilit ca valoarea sprijinului financiar alocat pentru anul 2021 este de 59.215 mii lei, 50% reprezentand contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale. Aceasta suma a fost integral platita unui numar de 7.083 apicultori declarati eligibili si 14 forme asociative legal constituite", au anuntat reprezentantii APIA.
Conform sursei amintite anterior, masurile/actiunile cuprinse in Program pentru care s-a platit sprijin financiar in anul 2021 au fost defalcate pe cinci sectoare principale, respectiv pe asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori, combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei, rationalizarea transhumantei/stuparitului pastoral, masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol din Uniune si pe imbunatatirea calitatii produselor in vederea unei mai bune valorificari a produselor pe piata.
Astfel, pe asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori, au fost finantate: consultanta in apicultura; promovarea apiculturii si a produselor apicole; organizarea de cursuri de perfectionare in apicultura; achizitia de catre formele asociative de echipament pentru procesarea mierii; achizitia de catre formele asociative de echipament pentru ambalarea mierii.
Pe masura de combatere a agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei, apicultorii au fost sprijiniti financiar pentru achizitionarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, iar pe masura de rationalizare a transhumantei / stuparitului pastoral pentru: achizitionarea de cutii in vederea inlocuirii cutiilor uzate in urma deplasarii in pastoral; achizitionarea de accesorii apicole (colector polen, colector propolis, uscator polen, incalzitor miere, topitor de ceara, maturator); achizitionarea de unelte apicole si echipamente de protectie- echipament apicol de protectie (afumator, dalta apicola, furculita pentru descapacit, cutit pentru descapacit, sita filtrare miere); achizitionarea de mijloace de transport apicol fara autopropulsie-remorci/pavilioane apicole si mijloace fara autopropulsie de incarcare-descarcare a stupilor in pastoral.
De asemenea, in cadrul masurii de asistenta pentru repopularea septelului apicol din Uniune s-au alocat fonduri pentru: achizitionarea de matci si/sau familii de albine; achizitionarea de produse proteice solide pentru familii de albine de catre stupinele de elita si de multiplicare; achizitionarea de accesorii apicole de catre stupinele de elita si de multiplicare.
Pe ultimul segment din PNA, respectiv imbunatatirea calitatii produselor in vederea unei mai bune valorificari a produselor pe piata, au fost decontate analizele fizico-chimice/reziduuri care sa ateste calitatea mierii.
Potrivit datelor APIA, in cadrul PNA 2021 au fost depuse un numar de 7.165 cereri de plata din care: 7.150 cereri depuse de catre apicultori si 15 cereri depuse de catre Formele asociative apicole legal constituite. Din totalul cererilor de plata depuse au fost aprobate un numar de 7.097 de cereri.
Programul National Apicol pentru perioada 2020 - 2022 are drept scop imbunatatirea productiei si comercializarii produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.
Foto: pixabay.com
Adrian Vaduva