BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,5%

BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,5%
vineri, 4 octombrie 2024 Economie

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,5% pe an, conform BNR.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, de asemenea, sa mentina rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,5% pe an, precum si rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 5,5% pe an. Totodata, au fost pastrate nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Conform sursei citate, rata anuala a inflatiei s-a marit in iulie la 5,42%, de la 4,94% in luna iunie, si a scazut in august la 5,10%. Avansul fata de finele semestrului I este rezultanta accelerarii cresterii preturilor alimentelor si energiei, pe fondul secetei severe si al majorarii tarifelor de distributie pentru gaze naturale, ce a devansat ca impact noile scaderi de dinamica consemnate de preturile administrate si de pretul combustibililor, sub influenta unor efecte de baza si a descresterii cotatiei titeiului.

In acelasi timp, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat si-a intrerupt trendul descendent, urcand in august la 5,8%, de la 5,7% in iunie. Evolutia este atribuibila unui efect statistic nefavorabil manifestat pe segmentul alimentelor procesate si majorarii cotatiilor unor marfuri agroalimentare, precum si costurilor salariale crescute, transferate cel putin partial, asupra unor preturi de consum, inclusiv pe fondul asteptarilor inflationiste pe termen scurt inca inalte si al cererii solide de bunuri. Actiunea acestor factori a fost in mare parte contrabalansata de efectele de baza dezinflationiste de la nivelul subcomponentelor non-alimentare si de scaderea dinamicii preturilor importurilor.

Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC - indicator al inflatiei pentru statele membre UE) s-a situat in august 2024 la 5,3%, nivel similar celui din iunie 2024. Rata medie anuala a inflatiei IPC s a redus insa la 6,5% in august, de la 7,2% in iunie 2024. La randul ei, rata medie anuala a inflatiei calculata pe baza IAPC a scazut in august la 6,7%, de la 7,3% in iunie 2024.

BNR mentioneaza ca activitatea economica si-a incetinit cresterea in trimestrul II, la 0,1%, de la 0,5% in precedentele trei luni (variatie trimestriala), astfel incat excedentul de cerere agregata a continuat probabil sa se restranga in acest interval, contrar previziunilor.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, avansul PIB s-a marit totusi in trimestrul II 2024, la 0,8%, de la 0,5% in trimestrul precedent, in principal ca urmare a saltului consemnat de dinamica anuala a consumului gospodariilor populatiei. In acelasi timp, cresterea formarii brute de capital fix a ramas robusta, desi a continuat sa incetineasca in raport cu trimestrul anterior.

In schimb, evolutia exportului net si-a marit substantial influenta contractionista, in conditiile in care volumul importurilor de bunuri si servicii si-a accelerat cresterea, in timp ce volumul exporturilor si-a prelungit declinul in termeni anuali. Drept urmare, deficitul balantei comerciale si cel de cont curent au inregistrat o ampla crestere de dinamica, ce a fost accentuata in cazul celui din urma de inrautatirea considerabila a soldului balantei veniturilor secundare, sub influenta evolutiei fondurilor europene de natura contului curent.

Cele mai recente date si analize indica o crestere mai modesta a economiei in trimestrul III decat cea previzionata anterior, dar in accelerare fata de trimestrul precedent, implicand si o crestere a dinamicii anuale a PIB in acest interval, in conditiile unor evolutii mixte la nivelul principalelor componente ale cererii agregate si al sectoarelor majore.

Astfel, in luna iulie 2024, dinamica anuala a vanzarilor cu amanuntul s-a mentinut la un nivel ridicat, scazand doar usor fata de media trimestrului II, iar cea a vanzarilor auto-moto a continuat sa se mareasca, in timp ce serviciile prestate populatiei si-au accentuat contractia in raport cu perioada similara a anului trecut. Totodata, productia industriala si-a stopat declinul in termeni anuali, pentru ca volumul lucrarilor de constructii sa se comprime din nou fata de aceeasi perioada din 2023, dupa o relativa redresare pe ansamblul trimestrului II.

In acelasi timp, variatia anuala a exporturilor de bunuri si servicii si-a redus intrucatva decalajul negativ fata de cea a importurilor, consemnand in iulie o crestere relativ mai pronuntata, soldata cu reintrarea ei consistenta in teritoriul pozitiv. Pe acest fond, cresterea in termeni anuali a deficitului comercial, precum si cea a deficitului de cont curent s-au temperat in raport cu media trimestrului precedent, ramanand insa deosebit de alerte.

Pe piata muncii, efectivul salariatilor din economie s-a majorat doar usor in iunie-iulie, iar rata somajului BIM si-a reluat cresterea in debutul trimestrului III, ajungand la 5,5% in august, de la 5,1% in iunie. In acelasi timp, sondajele de specialitate indica pe ansamblul trimestrului III un declin pronuntat al intentiilor de angajare pe orizontul foarte scurt de timp, precum si o scadere a deficitului de forta de munca raportat de companii. Dinamica anuala de doua cifre a salariului brut nominal s-a marit insa in iulie, la 17,3%, dupa o mica descrestere inregistrata in trimestrul II, iar cea a costului unitar cu forta de munca din industrie a ramas de asemenea ridicata in prima luna din trimestrul III, reducandu-se marginal fata de media trimestrului precedent.

Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare au scazut din nou in august sub impulsul reducerii de catre BNR a ratei dobanzii-cheie si a ratelor dobanzilor la facilitatile permanente, iar apoi au ramas constante. Randamentele pe termen lung ale titlurilor de stat si-au accentuat descresterea in prima decada a lui august, similar randamentelor din economiile avansate si din regiune - in contextul asteptarilor revizuite ale investitorilor privind traiectoria ratei dobanzii Fed -, pentru ca ulterior sa consemneze o crestere semnificativa, ce s-a corectat insa relativ abrupt spre finele trimestrului III.

In aceasta conjunctura, dupa ajustarea descendenta consemnata in iulie, cursul de schimb leu/euro a revenit in august si a tins sa se mentina pana la finele trimestrului III la valorile mai ridicate prevalente in trimestrul II, inclusiv pe fondul reamplificarii spre finele intervalului a volatilitatii pe piata financiara internationala, sub impactul acutizarii tensiunilor din Orientul Mijlociu, se mai arata in comunicatul bancii centrale.

Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat a continuat sa se mareasca in primele doua luni din trimestrul III, pana la 7,7% in august, de la 6,7% in iunie, in principal ca urmare a accelerarii cresterii imprumuturilor in lei ale populatiei, prioritar pe seama celor pentru consum. Ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat si-a accentuat ascensiunea, ajungand la 69,7% in august, de la 69,1% in iunie.

Potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei va scadea pana la finele anului curent pe o traiectorie fluctuanta si mai ridicata decat cea evidentiata in prognoza pe termen mediu din luna august 2024.

Descresterea va fi antrenata prioritar de efecte de baza si de decelerarea cresterii preturilor importurilor, in timp ce in sens opus vor continua sa actioneze conditiile meteorologice nefavorabile din acest an si majorarea cotatiilor unor marfuri, in principal prin efectele exercitate asupra dinamicilor preturilor alimentelor si energiei.

Foto: bnr.ro

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.