BNR a redus dobanda cheie la 6.5% pe an

BNR a redus dobanda cheie la 6.5% pe an
joi, 8 august 2024 Economie

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a anuntat o scadere a ratei dobanzii de politica monetara, stabilind-o la 6,5% pe an, efectiv din 8 august 2024. Aceasta decizie marcheaza o ajustare de la precedenta rata de 6,75% pe an, conform comunicatului emis de banca centrala. Aceasta miscare vine in contextul ajustarilor continue ale politicii monetare ale BNR pentru a raspunde dinamic conditiilor economice curente.

BNR a decis, de asemenea, sa ajusteze in jos ratele dobanzilor pentru facilitatile de creditare si depozit, efectiv din aceeasi data. Rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) a fost redusa la 7,50% pe an, de la un nivel anterior de 7,75%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit a fost scazuta la 5,50% pe an, de la 5,75%. In acelasi timp, BNR a decis sa mentina nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Aceste masuri sunt parte a strategiei BNR de a raspunde conditiilor de piata si de a sprijini stabilitatea financiara.

Potrivit sursei amintite, rata anuala a inflatiei s-a redus in iunie mai mult decat s-a anticipat, diminuandu-se cu 1,67 puncte procentuale (de la 6,61%), in principal ca efect al ieftinirii substantiale a energiei pe ansamblul trimestrului II, indeosebi a gazelor naturale, sub influenta modificarilor legislative aplicate incepand cu luna aprilie, precum si pe fondul continuarii scaderii dinamicii preturilor alimentelor.

In acelasi timp, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat si-a accelerat descresterea in trimestrul II, inclusiv in raport cu previziunile, coborand la 5,7% in iunie, de la 7,1% in martie 2024. Decelerarea a avut ca determinanti si in acest interval efecte de baza dezinflationiste si corectii descendente ale cotatiilor marfurilor. Influente suplimentare au decurs din scaderea dinamicii preturilor importurilor si din reintrarea pe un trend usor descrescator a asteptarilor inflationiste pe termen scurt. In sens opus au actionat moderat majorarile de costuri unitare cu forta de munca consemnate in primele luni ale anului curent, transferate, cel putin partial, asupra unor preturi de consum, inclusiv pe fondul unei cereri robuste de bunuri, se arata in comunicatul bancii centrale.

Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC - indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a scazut la 5,3% in iunie, de la 6,7% in martie 2024. Totodata, rata medie anuala a inflatiei IPC s a redus la 7,2% in iunie, de la 8,5% in martie 2024. La randul ei, rata medie anuala a inflatiei calculata pe baza IAPC a scazut in iunie 2024 la 7,3%, de la 8,3% in martie 2024. Activitatea economica a crescut cu 0,7% in trimestrul I 2024, mai putin decat s-a anticipat, astfel incat excedentul de cerere agregata a continuat probabil sa se restranga in acest interval, contrar asteptarilor.

Totodata, fata de aceeasi perioada a anului trecut, avansul PIB s-a redus semnificativ in trimestrul I 2024, la 0,5%, de la 3% in precedentele trei luni. Descresterea a fost determinata de aceasta data in principal de formarea bruta de capital fix, a carei dinamica anuala a inregistrat o scadere deosebit de ampla, de la nivelul de doua cifre foarte ridicat atins in trimestrul IV 2023, in timp ce consumul gospodariilor populatiei a continuat sa-si accelereze cresterea in termeni anuali, conform informatiilor publicate de BNR.

Astfel, evolutia exportului net si-a accentuat influenta contractionista in trimestrul I 2024, in conditiile majorarii usoare a ecartului dintre variatia pozitiva a volumului importurilor de bunuri si servicii si cea negativa a volumului exporturilor. Deficitul balantei comerciale si-a marit doar marginal dinamica anuala, iar cel de cont curent si-a redus-o considerabil fata de trimestrul precedent, inclusiv ca efect al accelerarii puternice a cresterii in termeni anuali a excedentului balantei veniturilor secundare, in principal pe seama intrarilor de fonduri europene de natura contului curent.

Cele mai recente date si analize indica o crestere ceva mai solida a economiei in termeni trimestriali in trimestrul II 2024 decat s-a previzionat anterior, implicand o crestere notabila a avansului PIB in raport cu perioada similara a anului trecut.

Astfel, in aprilie-mai, vanzarile cu amanuntul si cele auto-moto si-au accelerat cresterea in termeni anuali fata de trimestrul precedent, productia in industria prelucratoare s-a revigorat usor, iar dinamica volumului lucrarilor de constructii a urcat consistent in teritoriul pozitiv, dupa scaderea la o valoare negativa considerabila pe ansamblul primelor trei luni ale anului. Variatia anuala a importurilor de bunuri si servicii a continuat insa sa-si mareasca ecartul pozitiv fata de cea a exporturilor, crescand relativ mai pronuntat, astfel incat deficitul comercial, precum si cel de cont curent si-au accelerat puternic cresterea in primele doua luni din trimestrul II in raport cu aceeasi perioada a anului anterior.

Conform sursei amintite mai sus, „Pe piata muncii, efectivul salariatilor din economie s-a redus semnificativ in luna mai, dupa cresterea considerabila consemnata in aprilie, iar rata somajului BIM s-a marit gradual in intervalul aprilie-iunie, pana la 5,5 la suta - nivel inferior mediei de 5,6 la suta din a doua jumatate a anului trecut. In acelasi timp, sondajele de specialitate au indicat in iulie intentii mai moderate de angajare pe orizontul foarte scurt de timp decat in trimestrul precedent, precum si un deficit de forta de munca in scadere, fata de cel in crestere raportat de companii in primele doua trimestre din acest an. Dinamica anuala de doua cifre a salariului brut nominal si mai cu seama cea a costului unitar cu forta de munca din industrie au inregistrat o scadere pe ansamblul intervalului aprilie-mai, ramanand insa inalte.

Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare au scazut in prima decada a lunii iulie sub impulsul reducerii de catre BNR a ratei dobanzii-cheie si a ratelor dobanzilor la facilitatile permanente, iar apoi au ramas constante. Randamentele pe termen lung ale titlurilor de stat s‑au reinscris in debutul lunii si s-au mentinut ulterior pe o traiectorie general descrescatoare – relativ in linie cu evolutiile din economiile avansate si din regiune –, in contextul asteptarilor revizuite ale investitorilor privind traiectoria ratei dobanzii Fed, cu impact si asupra apetitului global pentru risc. In aceasta conjunctura, cursul de schimb leu/euro a cunoscut o corectie descendenta in prima parte a lunii iulie si a ramas apoi relativ stabil, pentru ca spre finele intervalului sa urce la valorile mai inalte prevalente in trimestrul II, pe fondul cresterii volatilitatii pe pietele financiare internationale, inclusiv ca urmare a escaladarii tensiunilor din Orientul Mijlociu."

Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat s-a marit la 6,7% in iunie, de la 5,7% in luna mai, in conditiile in care componenta in lei a continuat sa-si accelereze cresterea, in principal pe seama evolutiilor de pe segmentul societatilor nefinanciare, iar ritmul celei in valuta si-a prelungit traiectoria usor ascendenta, dar fluctuanta. Pe acest fond, ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat a crescut la 69,1% in iunie, de la 68,8% in mai.

Ultima reducere a ratei dobanzii a fost decisa de BNR, in luna iulie cand a coborat de la 7% pe an la 6,75%.

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.