In luna martie, pretul cartofilor a crescut cu 26,33% de la inceputul anului, iar topul scumpirilor continua cu legumele si conservele de legume, ale caror preturi au fost mai mari de 20,6% in martie fata de decembrie. Totodata si pretul citricelor si a altor fructe meridionale au urcat cu 10,28% in aceeasi perioada, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Comparativ cu februarie, in martie cel mai mult s-au scumpit citricele (plus 4,5%), cartofii (plus 4,41%) si legumele si conservele de legume (plus 2,84%).
In schimb, pretul oualor a scazut cu 5,22% de la inceputul anului pana acum. Alte reduceri au In schimb, pretul oualor a scazut cu 5,22% de la inceputul anului pana acum. Alte reduceri au inregistrat fasolea boabe si alte leguminoase care s-au ieftinit cu 0,2%.
Fata de luna februarie, produsele alimentare care s-au ieftinit cel mai mult sunt ouale (minus 5%), fructele proaspete (minus 2,1%) si carnea de porc (minus 0,11%).
In ansamblu, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,49% in martie fata de luna precedenta si cu 3,08% fata de ultima luna a anului trecut.
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, in martie cel mai mult s-au scumpit tutunul si tigarile, cu 1,55% fata de februarie si cu 4,22% fata de decembrie 2018, si combustibilii (plus 1,13% fata de februarie si plus 3,82% fata de decembrie 2018). Medicamentele se afla pe locul trei in topul scumpirilor din acest an, cu un plus la pret de 1,19%.
Pe de alta parte, detergentii s-au ieftinit in martie fata de februarie, preturile scazand cu 1,13%, iar de la inceputul anului nu au fost consemnate scaderi de pret in cazul marfurilor nealimentare.
Preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 0,54% in martie fata de februarie si cu 1,75% de la inceputul anului.
In cazul serviciilor, de la inceputul anului cele mai semnificative scumpiri au fost inregistrate pe segmentul igiena si cosmetica (plus 2,26%), in timp ce in martie fata de februarie cel mai mult s-au scumpit abonamentele la televiziune, preturile pe acest segment urcand cu 1,26%.
La polul opus este sectorul aerian care a cunoscut o scadere a tarifelor de 3,4% fata de februarie si de 7,39% fata de decembrie.
Serviciile s-au scumpit, in februarie, cu 0,4% fata de februarie si cu 1,52% fata de decembrie 2018.
Foto: pixabay.com
Adrian Vaduva