Cifrele reci: ce s-a intamplat cu economia romaneasca in ultimele luni

Cifrele reci: ce s-a intamplat cu economia romaneasca in ultimele luni
marţi, 7 martie 2017 Economie

Anul 2016 a fost unul bun pentru economia romaneasca. Comparativ cu 2015, Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 4,7% pe seria bruta si 4,8% pe seria ajustata sezonier. La aceste rezultate au contribuit activitatile din sectoarele comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante dar si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii support, industria ca si impozitele nete pe produs, potrivit informatiilor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

PIB-ul estimat pentru anul 2016 a fost de 759,228 miliarde de lei preturi curente, in crestere — in termeni reali — cu 4,8% fata de anul 2015.

Comparativ cu trimestrul III 2016, Produsul Intern Brut in trimestrul IV 2016 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,3%. Fata de acelasi trimestru din anul 2015, PIB-ul a inregistrat o crestere cu 4,7% pe seria bruta si cu 4,8% pe seria ajustata sezonier.

„Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul IV 2016, nefiind inregistrate modificari fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 42 din 14 februarie 2017", potrivit sursei citate.

Produsul Intern Brut — date ajustate sezonier — estimat pentru trimestrul IV 2016 a fost de 194.339,8 milioane de lei preturi curente, in crestere — in termeni reali — cu 1,3% fata de trimestrul III 2016 si cu cu 4,8% fata de trimestrul IV 2015.

La cresterea Produsului Intern Brut, in anul 2016 fata de anul 2015, au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia agriculturii, silviculturii si pescuitului, contributii pozitive mai importante avand urmatoarele ramuri: comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+1,8%), cu o pondere de 18,1% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%; informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,6%), dar care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (14,2%); activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport (+0,6%), cu o pondere de 7,4% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 8,0%; industria (+0,4%), cu o pondere de 23,1% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 1,7%, si impozitele nete pe produs (+0,5%), cu o pondere de 10,5% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 4,3%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 7,4% contribuind cu 4,5% la cresterea PIB, si consumului final colectiv efectiv al administratiilor publice, cu o contributie de +0,4%, consecinta a cresterii cu 4,7% a volumului sau.

O contributie negativa importanta la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,8%), consecinta a cresterii cu 7,6% a volumului exporturilor de bunuri si servicii, corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 9,3%.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.