Inceputul anului 2017 aduce schimbari importante din punct de vedere al regimului fiscal. Astfel, potrivit noului Cod Fiscal, se suspenda temporar si se elimina unele declaratii, se extind unele facilitati pentru investitori: stock option plan, profit reinvestit, cheltuieli deductibile si dispare Registrul Operatorilor Intracomunitari. Iata, pe scurt, cateva dintre noutatile fiscale ale lui 2017:
Profit reinvestit
Se elimina limitarea pana la 31 decembrie 2016 privind aplicarea scutirii de impozit a profitului reinvestit, urmand ca aceasta facilitate sa fie aplicata nelimitat.
Scutirea de impozit a profitului investit se va aplica si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, fara achizitia dreptului de proprietate asupra softului respectiv, achizitia de patente, de drepturi de proprietate intelectuala asupra designului si a altor inovatii legate de acel program informatic. Masura ar trebui sa stimuleze un proces mai rapid de implementare a tehnologiilor informatice.
Cheltuieli deductibile cu pregatirea profesionala
Cheltuielile cu pregatirea teoretica si/sau practica a elevilor in cadrul invatamantului profesional si tehnic vor fi deductibile integral, atat la calculul impozitului pe profit, cat si al venitului net anual supus impozitului pe venit. Scopul este dezvoltarea sistemului de invatamant profesional si tehnic.
Microintreprinderile si optiunea pentru impozit pe profit
Se va reduce limita capitalului social de la 25.000 euro la 10.000 euro, pentru care microintreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe profit.
Alte tipuri de venituri neimpozabile
Bursele, premiile si alte drepturi sub forma de cazare, masa, transport, echipamente de lucru/protectie si altele asemenea, primite de elevi pe parcursul invatamantului profesional si tehnic, vor fi venituri neimpozabile.
Formulare eliminate pentru unele categorii de venituri
Nu vor mai depune in anul urmator formularul 205 pentru anumite categorii de venituri.
Taxa pe Valoarea Adaugata
Se va introduce optional regimul special de TVA pentru agricultori, persoane fizice, intreprinderi individuale, sau intreprinderi familiale care efectueaza activitati/servicii agricole.
Cota standard de TVA va scadea, din 1 ianuarie 2017, de la 20% la 19%.
Fiscul si directiile de impozite pot popri un singur cont al debitorului
De la 1 ianuarie 2017, organele nu mai pot institui popriri pe toate conturile bancare ale debitorilor, cum se intampla pana acum.
Contributia pentru asigurarile de sanatate (CASS)
Contributia pentru sanatate se va aplica si la veniturile obtinute din investitii, din salarii şi activitati independente. Adica orice persoana care obtine in Romania venituri din chirii, depozite bancare, dividende, caştig de capital din investitii pe bursa sau alte venituri va datora contributia la sanatate individuala de 5,5%, care se va percepe pe langa cea retinuta la sursa de venituri din salarii sau activitati independente.
Foto: pixabay.com
Adrian Vaduva