Companiile petroliere au dat asigurari, din nou, ca nu exista riscul unei cresteri importante a preturilor sau al scaderii stocurilor de carburanti, potrivit datelor publicate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Conducerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) - presedintele, Horia Constantinescu si directorul general, Paul Anghel - a avut o intalnire de lucru, la sediul Autoritatii, cu reprezentantii companiilor petroliere care au raspuns invitatiei ANPC, respectiv Rompetrol, OMV Petrom, MOL si Gazprom.
In cadrul discutiei, au fost analizate rezultatele controalelor intreprinse, in ultima perioada, de comisarii ANPC, in lanturile de benzinarii din toata tara, si s-a convenit ca vor avea loc periodic astfel de intalniri pentru a se putea preintampina orice posibila situatie neobisnuita pe piata.
In acest context, operatorii economici prezenti au dat inca o data asigurari ca nu exista nicio posibilitate, cel putin intr-o perioada predictibila, de diminuare a stocurilor de carburanti sau de modificare importanta a pretului, ceea ce nu justifica niciun fel de ingrijorare din partea consumatorilor.
Totodata, au fost propuse cateva linii concrete de remediere a deficientelor constatate in timpul verificarilor. Acestea si multe altele vor fi incluse intr-un ghid de bune practici, care va fi elaborat de un grup de lucru format din cate un reprezentant al fiecarui furnizor de carburanti, cu concursul ANPC, astfel incat serviciile si produsele, din acest domeniu, oferite consumatorilor, sa fie de cea mai buna calitate.
Discutia s-a purtat pe doua paliere: furnizarea de carburant si magazinul cu bunuri de larg consum din incinta statiilor, concluziile urmand sa se regaseasca printre masurile prevazute in ghidul de bune practici.
In ceea ce priveste furnizarea de carburant, dat fiind ca, pentru consumator sunt importante atat pretul si calitatea combustibilului, cat si durabilitatea motorului, operatorii economici sa manifeste atentie sporita in ceea ce priveste informarea consumatorului, in incinta statiei si nu numai, dar si recipientelor in care se livreaza combustibili clientilor, astfel incat procesul comercial sa fie unul sigur, dat fiind potentialul inflamabil deosebit al produselor.
In ceea ce priveste magazinele din incinta statiilor de carburant, s-a convenit ca este necesara reinnoirea agregatelor si sistemelor de expunere a marfurilor, dar si o mai atenta supraveghere periodica a stocurilor de produse, astfel incat sa nu mai existe pericolul aflarii la comercializare a unora cu data durabilitatii minimale depasita.
De asemenea se va acorda o atentie deosebita aspectelor legate de mentinerea curateniei in spatiile de vanzare si de depozitare, astfel incat sa fie aliniate la normele prevazute de lege.
In acest moment, in toate lanturile de benzinarii, se lucreaza la planul de remedierea a tuturor deficientelor constatate, sub coordonarea echipelor de comisari ANPC, in beneficiul consumatorilor.
Foto: pixabay.com