Costul orar al fortei de munca se afla pe un trend ascendent

Costul orar al fortei de munca se afla pe un trend ascendent
luni, 5 septembrie 2022 Economie

Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 11,67%, in trimestrul II din 2022, comparativ cu trimestrul II din 2021, iar fata de trimestrul anterior a fost mai mare cu 8,05%, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit sursei citate, in trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul I 2022, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (23,79%), industria extractiva (19,76%), invatamant (19,67%), respectiv intermedieri financiare si asigurari (16,92%).

Cele mai mici cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (4,88%), respectiv sanatate si asistenta sociala (2,78%). Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 8,05%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 7,95%.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.

Conform INS, cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in alte activitati de servicii (21,07%), tranzactii imobiliare (17,85%), informatii si comunicatii (16,75%), respectiv comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (15,04%).

Fata de perioada analizata, cele mai mici cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au observat in activitati de spectacole, culturale si recreative (8,60%), administratie publica (6,95%) si sanatate si asistenta sociala (2,59%).

Fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 11,71%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 10,85%.

INS mentioneaza ca indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care reflecta evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.