Fitch confirma ratingul Romaniei la BBB-/F3

Fitch confirma ratingul Romaniei la BBB-/F3
miercuri, 13 septembrie 2023 Economie

Fitch, agentia de rating, a confirmat ratingul Romaniei pentru datoria guvernamentala la BBB-/F3, atat pentru termenul lung, cat si pentru cel scurt in valuta, si a mentinut perspectiva stabila, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Finantelor. Decizia de a mentine ratingul suveran si perspectiva stabila este sustinuta de apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana si de fluxurile de capital provenite de la UE, care sprijina investitiile si stabilitatea macroeconomica a tarii. De asemenea, aceasta este motivata de evolutia pozitiva a PIB-ului pe cap de locuitor si a indicatorilor de guvernare si dezvoltare umana, care se situeaza la niveluri superioare fata de tarile din aceeasi categorie de rating (BBB), conform evaluarii agentiei.

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a comentat ca anuntul facut de Fitch reprezinta o recunoastere a eforturilor constante ale Romaniei pentru a controla deficitul bugetar, a sustine mediul de afaceri si a promova o crestere economica durabila. Increderea acordata de agentiile de rating ofera un cadru solid pentru dezvoltarea si implementarea unor politici fiscale responsabile si a proiectelor de infrastructura menite sa sustina cresterea pe termen lung. Prioritatile Ministerului Finantelor raman implementarea masurilor de consolidare fiscal-bugetara si a celor necesare pentru asigurarea unei cresteri economice durabile in Romania.

Potrivit Fitch, Romania este prevazuta sa inregistreze o crestere economica de 2,9% in 2023 si de 3,2% in 2024, avand in vedere resursele financiare importante din cadrul Cadru Financiar Multianual 2021-2027 si din Mecanismul de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Factorii cheie care ar putea contribui la imbunatatirea ratingului sau a perspectivei tarii includ continuarea reducerii deficitului bugetar si o scadere sustinuta a datoriei publice in raport cu Produsul Intern Brut pe termen mediu, precum si imbunatatirea structurala a contului curent prin reducerea indatorarii externe si a riscurilor legate de finantarea externa. In schimb, persistenta unor deficite bugetare mari si deteriorarea semnificativa a rezervelor de lichiditate externa ar putea duce la o degradare a ratingului tarii, in special daca acestea ar genera o crestere semnificativa a datoriei publice raportata la PIB pe termen mediu.

Foto: pixabay.com

Adiana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.