Guvernul Romaniei a aprobat un set de masuri menite sa imbunatateasca colectarea veniturilor bugetare si sa optimizeze utilizarea fondurilor alocate pentru cheltuielile din sectorul serviciilor publice. In plus, au fost adoptate masuri de sprijin pentru investitiile derulate de autoritatile publice centrale si locale, finantate din fonduri externe, a declarat ministrul Finantelor, Marcel Bolos, dupa sedinta de Guvern.
"Este un pachet de masuri extrem de complex care, pe de o parte, priveste mediul de afaceri si, pe de alta parte, priveste cheltuielile publice ale statului pentru o mai buna utilizare a fondurilor si sprijinirea cheltuielilor cu investitiile necesare in aceasta perioada de timp in care Romania acceseaza bugetele de investitii, pentru Planul National de Redresare si Rezilienta si Politica de Coeziune", a spus ministrul.
Facilitatile fiscale sunt impartite in doua categorii, dpa cum a anuntat Bolos.
"Pentru contribuabilii buni platnici care si-au achitat la timp impozitele si taxele, asa dupa cum deja se cunoaste din etapa de consultare publica, o bonificatie de 3% din impozitul pe profit datorat si platit sau, dupa caz, din impozitul pe veniturile microintreprinderilor va fi acordata in mod automat. Aceasta inseamna ca, prin decizie a ANAF, in mod automat va fi acordata bonificatia care va putea fi utilizata pentru plata impozitelor si taxelor in anul 2025 sau, dupa caz, pentru compensarea cu alte accesorii sau alte datorii fata de buget. Este un semn de respect pentru contribuabilii care si-au achitat la timp impozitele si taxele si, in acelasi timp, o initiativa care a fost aprobata de Guvern pentru a stimula conformarea voluntara, care este pasul cel mai firesc si cel mai normal pentru imbunatatirea colectarii creantelor bugetare", a mentionat Bolos.
Cea de-a doua categorie de masuri se adreseaza contribuabililor care au debite restante inregistrate pana la 31 august 2024. Pentru acestia, Guvernul a aprobat anularea accesoriilor, respectiv dobanzi, penalitati de intarziere si penalitati de nedeclarare, cu conditia ca debitele restante sa fie achitate pana la 25 noiembrie 2024.
"Pentru contribuabilii persoane juridice s-a aprobat anularea accesoriilor in procent de 100% din valoarea acestora, respectiv accesoriile insemnand dobanzi, penalitati de intarziere si penalitati de nedeclarare. Aici, dupa cum de asemenea se cunoaste din spatiul public, discutam de 330.000 de contribuabili persoane juridice cu un debit restant de 32,4 miliarde de lei, iar pentru contribuabilii persoane fizice avem de asemenea inregistrati cu debite restante la 31 august 2024 un numar de 848.000 de contribuabili cu o valoare de 39,2 miliarde lei. De mentionat ca aici sunt incluse atat sumele din sentintele penale pentru care nu se aplica acest regim de facilitati fiscale, pe de o parte, si de asemenea sunt incluse sumele care privesc raspunderea extinsa a administratorilor, in valoare de 24,7 miliarde lei. Deci, suma aceasta care priveste persoanele fizice este una extrem de consistenta pentru ceea ce inseamna datoriile fata de buget. Dupa cum de asemenea se cunoaste din spatiul public, avem, in functie de valoarea creantelor, facilitatile fiscale, respectiv daca aceste creante, respectiv datorii inregistrate la buget sunt pana in 5.000 lei, anularea accesoriilor este in procent de 100%, iar de asemenea, din obligatiile bugetare principale, avem anularea in procent de 50%. Daca debitul inregistrat este de peste 5.000 lei, atunci anularea obligatiilor principale este in procent de 25%", a precizat seful de la Finante.
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a subliniat ca masura vizeaza 848.000 de contribuabili persoane fizice, avand drept scop nu doar imbunatatirea colectarii debitelor restante la bugetul de stat, ci si sprijinirea mediului de afaceri, care se confrunta cu dificultati economice.
"A doua parte a masurilor este cea care vizeaza mai buna utilizare a fondurilor publice alocate pentru diversele servicii publice. Nu sunt incluse autoritatile publice locale (...). Deci, primariile, consiliile judetene in continuare isi pot implementa fara probleme investitiile si activitatile de asigurare a serviciilor publice in conditii de normalitate. Mai mult decat atat, pentru autoritatile publice locale, in sprijinul acestora si al proiectelor de investitii pe care le implementeaza a fost majorat plafonul de contractare din trezoreria statului de imprumuturi pentru implementarea proiectelor de investitii la suma de 2 miliarde lei si, de asemenea, a fost aprobata majorarea plafonului de trageri cu suma de 700 de milioane lei. Totodata, o categorie de imprumuturi speciale pe care le derulam cu autoritatile publice locale si prin intermediul imprumuturilor dintre trezoreria statului a fost majorata cu suma de 1,5 miliarde lei. De asemenea, partea de prefinantari din fondurile europene, respectiv acordarea prefinantarilor necesare pentru proiectele de investitii, a crescut la un procent de 30%. Cu alte cuvinte, este o masura de flexibilizare a utilizarii fondurilor europene si de facilitare a implementarii proiectelor de investitii", a subliniat seful Finantelor.
Ministrul Marcel Bolos a adaugat ca, din punct de vedere al cheltuielilor publice, au fost stabilite plafoane pentru cheltuielile materiale si de servicii ale autoritatilor si institutiilor publice ale statului, ca parte a masurilor de optimizare a utilizarii fondurilor publice.
"Aceste plafoane privesc media cheltuielilor inregistrate in perioada ianuarie-august 2024. De asemenea, doar pentru investitiile cu finantare din bugetul de stat, fara a include primariile si consiliile locale, respectiv consiliile judetene, la nivelul autoritatilor si institutiilor publice centrale avem plafonarea pentru componenta de investitii la nivelul mediei lunare a cheltuielilor din perioada ianuarie-august 2024. De asemenea, in perioada de pana la sfarsitul anului, angajamentele privind consultanta si expertiza, pregatire profesionala, furnituri de birou si toate aceste cheltuieli care tin de activitatea administrativa a autoritatilor, respectiv a institutiilor publice ale statului, nu mai pot fi efectuate astfel de angajamente. De asemenea, a fost aprobata plata in transe a cheltuielilor din sistemul judiciar pe o perioada de 5 ani si, de asemenea, avem un set de masuri pentru flexibilizarea alimentarii fondului de rezerva bugetara, astfel incat cheltuielile de functionare ale statului cu serviciile publice la nivel national sa poata fi asigurate in bune conditii", a explicat ministrul.
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, subliniat ca Ordonanta de Urgenta aprobata care reglementeaza masuri fiscal-bugetare privind gestionarea creantelor bugetare si deficitul bugetar, vizeaza doua obiective majore: o colectare mai eficienta a creantelor si o utilizare rationala a fondurilor publice. De asemenea, ordonanta sprijina investitiile in curs de implementare din fonduri europene.
Masurile de imbunatatire a colectarii creantelor ar putea aduce la buget 7,9 miliarde de lei, in timp ce optimizarea cheltuielilor publice ar genera economii de un miliard de lei, contribuind astfel la reducerea deficitului bugetar cu aproximativ 9 miliarde de lei, a subliniat ministrul in cadrul briefingului de presa.
"7,9 miliarde de lei este estimat din calculele facute impreuna cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala pe componenta de imbunatatire a colectarii creantelor bugetare si un miliard de lei pe componenta de cheltuieli. Deci, avem un total de aproximativ 9 miliarde lei pentru ceea ce inseamna influente pozitive asupra deficitului bugetar. Foarte important de precizat este ca monitorizarea aceasta atenta si prudenta a deficitului bugetar este un obiectiv foarte important pentru tara noastra, intrucat baza traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar in planul fiscal structural, ca punct de pornire, o constituie deficitul bugetar la finalul anului 2024", a incheiat Bolos.
Adriana Vaduva