Din 1 ianuarie 2022, imprumuturile in franci elvetieni vor fi raportate la SARON si nu la LIBOR CHF asa cum se intampla in prezent. Anuntul a fost facut de Banca Nationala a Romaniei.
"Aducem in atentia publicului faptul ca, in data de 22 octombrie 2021, a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2021/1847 al Comisiei privind desemnarea unei inlocuiri statutare pentru anumite maturitati ale LIBOR CHF, intrucat acestea din urma nu vor mai fi calculate si publicate", conform sursei citate.
Odata cu aplicarea acestei regului, Comisia Europeana a stabilit care sunt ratele de inlocuire pentru LIBOR CHF cu scadenta la 1 luna, 3 luni, 6 luni si 12 luni, in cazul oricarui contract si al oricarui instrument financiar definit in Directiva 2014/65/UE.
"Ca atare, de la data de 1 ianuarie 2022, referintele la ratele LIBOR CHF cu maturitati la 1 luna, 3 luni, 6 luni si 12 luni, continute in contractele si toate instrumentele financiare cu scadente dupa 1 ianuarie 2022, care se raporteaza la LIBOR CHF, incheiate de catre institutiile de credit din Romania cu toti clientii acestora, vor fi inlocuite de drept, automat, cu ratele combinate SARON si ajustarile de marja corespunzatoare, prevazute in regulamentul de punere in aplicare al Comisiei, fara a fi necesara renegocierea contractelor", conform BNR.
Banca Nationala a Romaniei anunta la inceputul lunii aprilie, ca membrii Comisiei Europeane vor stabili unul sau mai multi indici de referinta pentru inlocuirea indicilor LIBOR in cadrul contractelor si al instrumentelor financiare, iar BNR va fi implicata activ in acest efort.
"Banca Nationala a Romaniei (BNR) este autoritatea nationala competenta in domeniul supravegherii indicilor de dobanda, utilizati ca indici de referinta de catre institutii de credit si institutii financiare nebancare in cadrul contractelor de credit, domeniu reglementat la nivel european prin Regulamentul (UE) 2016/1011 privind indicii utilizati ca indici de referinta in cadrul instrumentelor financiare si al contractelor financiare sau pentru a masura performantele fondurilor de investitii (Regulamentul Benchmark). Avand in vedere incetarea anuntata a publicarii indicilor de dobanda LIBOR (comunicat ICE ) pentru monedele: franc elvetian, euro, lira sterlina si yen japonez incepand cu ianuarie 2022 si pentru dolarul american de la jumatatea anului 2023, la nivel european au fost recent adoptate modificari asupra Regulamentului Benchmark, menite sa atenueze efectele disparitiei indicilor LIBOR. Astfel, Comisia Europeana va stabili unul sau mai multi indici de referinta, pentru inlocuirea indicilor LIBOR in cadrul contractelor si al instrumentelor financiare", potrivit sursei amintite.
Conform BNR, procesul de pregatire a tranzitiei catre un nou set de indici de referinta de inlocuire pentru LIBOR a fost deja demarat la nivel european, iar BNR va fi implicata activ in acest efort, alaturi de Comisia Europeana, alte banci centrale si autoritati nationale competente. La nivelul Comisiei Europene vor fi analizate diferite metode de calcul si marje de ajustare pentru a inlocui indicii LIBOR, in scopul identificarii variantei optime, avand in vedere particularitatile pietelor financiare, dar si cerintele legale existente vizand protectia consumatorilor de servicii financiare.
In document se mentioneaza ca, odata finalizat acest proces, Comisia Europeana va emite un act de punere in aplicare, care va fi uniform si direct aplicabil in toate statele membre UE. Astfel, orice indice LIBOR va fi inlocuit de drept, in mod automat, in cadrul oricarui contract, cu noul indice de referinta de inlocuire, fara a fi necesara renegocierea contractelor, daca partile la contract nu agreeaza in prealabil un alt indice de referinta.
Adrian Vaduva