Implementarea pachetului de masuri fiscal-bugetare ar fi de natura sa accentueze corectia deficitului de cont curent, odata cu reducerea celui bugetar, cu repercusiuni favorabile inclusiv asupra costurilor de finantare a economiei si a comportamentului cursului de schimb al leului, potrivit Minutei sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei din 7 august 2023.
"Implementarea pachetului de masuri fiscal-bugetare aflate in discutie, dar neadoptate deocamdata, ar fi de natura sa accentueze corectia deficitului de cont curent, odata cu reducerea celui bugetar, cu repercusiuni favorabile inclusiv asupra costurilor de finantare a economiei si a comportamentului cursului de schimb al leului", conform sursei citate.
Totodata, programul de ajustare fiscala ar facilita revenirea ceva mai devreme a ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului tintei, prin slabirea si epuizarea mai rapida a presiunilor inflationiste ale factorilor fundamentali, contribuind astfel la asigurarea stabilitatii economiei, au aratat membrii Consiliului. In aceste conditii, a fost evidentiat gradul ridicat de incertitudine ce caracterizeaza actuala prognoza de inflatie, date fiind mai ales necunoscutele privind natura si dimensiunea masurilor ce vor fi adoptate, precum si implicatiile acestora.
In acelasi timp, s-a reiterat ca adoptarea unui pachet consistent de masuri fiscal-bugetare in vederea continuarii consolidarii bugetare constituie o cerinta inclusiv din perspectiva procedurii de deficit excesiv si a angajamentelor asumate, dar si a conditionalitatilor atasate altor acorduri incheiate cu CE, se arata in documentul citat.
In acest context, membrii Consiliului au subliniat din nou importanta atragerii si utilizarii eficiente a fondurilor europene, indeosebi a celor aferente programului Next Generation EU, ce sunt esentiale pentru realizarea reformelor structurale necesare si a tranzitiei energetice, precum si pentru sporirea potentialului de crestere si intarirea rezilientei economiei romanesti.
S-a convenit, de asemenea, ca o sursa de incertitudini si riscuri la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, ramane razboiul din Ucraina si sanctiunile asociate, date fiind si potentiale efecte mai severe exercitate asupra economiilor principalilor parteneri comerciali, afectate deja de inflatia ridicata si de conditiile financiare inasprite.
Potrivit Minutei, membrii Consiliului au apreciat in mod unanim ca, in ansamblul sau, contextul analizat justifica mentinerea neschimbata a ratei dobanzii de politica monetara, in vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta stationara de 2,5 % ą1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile.
S-a reiterat, totodata, importanta continuarii monitorizarii atente a evolutiilor mediului intern si international, care sa permita adecvarea instrumentelor de care dispune BNR in vederea indeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu.
Adriana Vaduva