MF propune cresterea la 20 bani a subventiei la acciza pentru combustibil

MF propune cresterea la 20 bani a subventiei la acciza pentru combustibil
vineri, 12 iulie 2024 Economie

Ministerul Finantelor a anuntat recent, printr-un proiect de act normativ publicat pentru consultare publica, intentia de a creste valoarea subventiei acordate transportatorilor pentru fiecare litru de motorina consumat. Propunerea este de a majora aceasta subventie de la 13 bani la 20 de bani pe litru, o masura care vizeaza sprijinirea sectorului de transport in contextul fluctuatiilor de pret la combustibili.

"In vederea respectarii nivelului minim din Directiva 2003/96/CE privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice si a electricitatii, astfel cum este specificat la art. 7 alin. (2) din aceasta directiva, se propune ca valoarea ajutorului de stat acordat pentru compensarea cresterii accizei la motorina sa fie de 20 de bani pe litrul de motorina achizitionata.

(...) Masura identificata si propusa consta in majorarea sumei restituite de la 13 bani pe litru la 20 bani pe litru de motorina achizitionata", se mentioneaza in Nota de fundamentare a proiectului.

Ministerul Finantelor sustine ca Guvernul Romaniei a aprobat in luna februarie o schema de ajutor de stat destinata compensarii efectelor cresterii preturilor la combustibil. Schema, dotata cu un buget de 180 de milioane de lei, este conceputa sa sprijine aproximativ 4.000 de operatori economici licentiati in Romania. Acestia sunt activi in domeniile transportului rutier de marfuri, fie in cont propriu, fie contra cost, precum si in transportul de persoane, facilitand astfel gestionarea costurilor operationale crescute in sector.

"Din calculele noastre a reiesit ca putem suporta aceasta crestere fara sa depasim bugetul aprobat initial de 180 de milioane lei, ca parte din planul nostru de a veni in intampinarea operatorilor de transport rutier, ajutandu-i sa-si mentina activitatea. Indirect, este o masura temporara de ajutor pentru intreg mediul de afaceri. In contextul in care, in imaginea de ansamblu, operatorii de transporturi asigura interconectarea intre sectoare economice cum sunt productia, comertul, agricultura si turismul. Fie ca este vorba de transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor sau persoanelor, este un domeniu care asigura functionarea eficienta a intregii economii", a transmis ministrul Marcel Bolos.

Ministerul Finantelor a comunicat ca, in contextul unei scheme de ajutor de stat, acciza pe care transportatorii o platesc pentru motorina va fi redusa. Astfel, pana la data de 30 iunie 2024, acciza va fi de 1.650,95 lei pentru fiecare 1.000 de litri, iar din 1 iulie 2024 pana la sfarsitul anului, acciza va creste la 1.983,85 lei per 1.000 de litri.

Operatorii economici eligibili pentru a beneficia de compensatia pentru cresterea accizei la motorina trebuie sa indeplineasca simultan mai multe conditii: sa detina o licenta comunitara eliberata in Romania, sa posede cel putin un vehicul eligibil, sa nu fie declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala sau sa nu fie in inactivitate temporara inregistrata la registrul comertului. De asemenea, nu trebuie sa primeasca alte compensatii pentru activitatea de transport efectuata cu vehiculele eligibile, cu exceptia celor care efectueaza transport public local de persoane, si sa nu existe decizii de recuperare a ajutorului de stat emise impotriva lor sau, daca exista astfel de decizii, acestea trebuie sa fie executate conform legii. In plus, vehiculele eligibile trebuie sa fie alimentate de la statiile de distributie ale operatorilor economici inregistrati ca comercianti en detail de produse energetice, folosind sisteme de gestiune a alimentarilor sau din rezervoarele proprii, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Operatorii economici au posibilitatea de a depune o cerere pentru compensarea cresterii accizei la motorina la Autoritatea Rutiera Romana. Aceasta cerere trebuie sa fie depusa pentru un trimestru calendaristic, in termen de 30 de zile de la sfarsitul trimestrului pentru care se cere ajutorul de stat.

Mai mult, operatorii pot solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile pe care le detin in trimestrul pentru care cer compensarea. Solicitarea se face pe baza unei cereri de compensare distincte pentru fiecare trimestru in parte.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.