Sistemul IT al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a dat nenumarate rateuri de la inceputul acestui an. La jumatatea lunii martie, site-ul ANAF nu a functionat o saptamana, motiv pentru care ministrul Finantelor si-a cerut scuze public. Din cauza ca este foarte vechi, sistemul informatic al ANAF se poate defecta definitiv, un adevarat dezastru pentru Romania, intrucat prin intermediul lui se colecteaza banii pentru pensii, salariile bugetarilor si pentru toate cheltuielile publice. Tocmai de aceea, s-a decis inlocuirea acestui sistem IT arhaic. Potrivit unui proiect de Hotarare postat pe pagina Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza sistemul informatic al ANAF ar urma sa fie realizat prin parteneriat public privat, investitia fiind de maximum 150 de milioane de euro.
Conform notei de fundamentare, este vorba de trei proiecte: Platforma informatica a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS); Sistem informatic pentru administrare fiscala la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Centru multifunctional pentru educatie si sanatate.
Proiectul privind platforma informatica a CNAS are in vedere proiectarea, implementarea, migrarea de date si operarea acestui sistem precum si interconectarea sa cu celelalte platforme sau sisteme informatice publice. In cadrul proiectului se are in vedere implementarea noii platforme ce va include, dar nu se va limita la: subistemele de rezilienta si recuperare date in caz de incidente sau dezastre, subsistemul de stocare de date, comunicatii si securitate, pachetul de aplicatii, precum si subsistemul de baze de date. Operarea va fi realizata de catre societatea de proiect cu respectarea cerintelor stabilite prin contractul de parteneriat public-privat. Se estimeaza ca investitia in realizarea platformei informatice a CNAS este de maxim 100 milioane euro.
Proiectul privind platforma informatica a ANAF are in vedere implementarea, migrarea de date si operarea acestui sistem precum si interconectarea sa cu celelalte platforme sau sisteme informatice publice.
In cadrul proiectului se are in vedere implementarea noii platforme ce va include, dar nu se va limita la: subistemele de rezilienta si recuperare date in caz de incidente sau dezastre, subsistemul de stocare de date, comunicatii si securitate, pachetul de aplicatii, precum si subsistemul de baze de date. Operarea va fi realizata de catre societatea de proiect cu respectarea cerintelor stabilite prin contractul de parteneriat public-privat.
Proiectul privind centrul multifunctional pentru educatie si sanatate prevede construirea unei comunitati scolare care sa promoveze educatia permanenta, sanatatea si starea de bine care sa aiba ca beneficiari copii tipici si copii cu nevoi educationale speciale. Se vor asigura servicii educationale si programe de promovare a sanatatii mentale si de dezvoltare socio-emotionala, precum servicii de evaluare si interventie psihopedagogica, servicii de educatie parentala, servicii logopedice, servicii de kineto-terapie. Copiii inscrisi in programul de educatie primara vor beneficia de programe de mentorat, ca un instrument de consiliere in vederea descoperirii aptitudinilor vocationale. Centrul multifunctional va avea si valente sociale pentru comunitate, prin organizarea de evenimente periodice, destinate copiilor, parintilor sau specialistilor. Proiectul prevede constructia si operarea pentru cel putin 8 centre multifunctionale teritoriale.
Adrian Vaduva