Trendul crescator al pietei asigurarilor din Romania inceput in 2016 a continuat si in 2017. Societatile de asigurare autorizate si reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) au subscris prime brute in valoare de 9,7 miliarde lei, in 2017 cu 3,5% mai mult comparativ cu anul precedent, conform informatiilor oferite de ASF.
„O schimbare in tendintele manifestate pe parcursul anilor anteriori este consolidarea segmentului de asigurari de viata, care a inregistrat anul trecut o apreciere semnificativa, de 21% comparativ cu anul 2016. Daca in perioada 2012 - 2014 activitatea de asigurari de viata era in scadere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, incepand cu anul 2015 acest segment si-a reluat cresterea, iar in 2017 evolutia sectorului de asigurari s-a datorat segmentului asigurarilor de viata", potrivit sursei citate.
Conform ASF, primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale (AG) s-au ridicat, anul trecut, la valoarea de circa 7,7 miliarde lei. Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cele mai mari ponderi le detin clasele A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7).
In anul 2017, ponderea acestor trei clase a fost de 88% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale: A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, cu un volum al primelor brute subscrise de 3,82 miliarde lei, reprezentand 50% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale; A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al primelor brute subscrise de 1,89 miliarde lei, reprezentand 25% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, a inregistrat in anul 2017 o crestere cu 8% fata de 2016; A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7), cu un volum al primelor brute subscrise de circa un miliard de lei, reprezentand 13% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale.
Potrivit datelor ASF, primele brute subscrise de catre societatile de asigurari de viata au inregistrat o crestere de 21% in anul 2017 comparativ cu anul precedent, atingand valoarea de circa 2,02 miliarde lei. Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata, cele mai mari ponderi le detin clasele C1 - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare si respectiv C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii si care impreuna cumuleaza 96% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata.
In anul 2017, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute p0latite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 4,21 miliarde lei, astfel: 4,05 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurari generale (96%), inregistrand o crestere cu 12,6% fata de perioada similara a anului 2016 (3,6 miliarde lei); 158,4 milioane lei sunt sume platite pentru indemnizatii brute, aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu circa 2,8% comparativ cu anul 2016 (154,06 milioane lei).
Conform Directivei Solvabilitate II, cerintele de capital pentru societatile de asigurare sunt mai ridicate, fiind bazate efectiv pe riscurile asumate de acestea (atat din perspectiva investitionala, cat si din cea a subscrierilor). Fondurile proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate se aflau la finalul anului 2017 la o valoare de 5,15 miliarde lei, in crestere cu 12% comparativ cu anul 2016.
Ratele SCR (Solvency Capital Requirement) si MCR (Minimum Capital Requirement) la nivelul pietei au fost supraunitare la sfarsitul anului 2017, pentru prima data dupa implementarea cerintelor regimului Solvabilitate II. De asemenea, atat rata SCR, cat si rata MCR la nivelul pietei au inregistrat cresteri la sfarsitul lui 2017 comparativ cu finele anului 2016. Rata SCR la nivelul pietei a inregistrat o crestere cu 6%, iar rata MCR la nivelul pietei a inregistrat o crestere cu 12%.
Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in anul 2017 a atins valoarea de 3,7 miliarde lei, restul pana la totalul clasei A10 (3,82 miliarde lei) reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor. Rata combinata calculata pentru clasa A10 (RCA) a fost in 2017 de 99,46%.
De asemenea, ASF precizeaza ca sucursalele au cumulat in anul 2017 prime brute subscrise in valoare de 755,6 milioane lei, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Conform documentului, in urma centralizarii raportarilor transmise de brokerii de asigurare si/sau reasigurare, la data de 31 decembrie 2017, valoarea primelor intermediate pentru asigurarile generale si asigurarile de viata era de 6,15 miliarde de lei, in scadere cu 0,86% fata de aceeasi perioada a anului 2016.
In anul 2017, brokerii de asigurare si/sau reasigurare au intermediat 63,41% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare (9,7 miliarde lei), ceea ce reprezinta o scadere cu 2,77 puncte procentuale fata de gradul de intermediere inregistrat in perioada similara a anului 2016.
Foto: pixabay.com
Adrian Vaduva