Piata de capital din Romania in 2024: Crestere a tranzactiilor, dar scadere a valorii totale

Piata de capital din Romania in 2024: Crestere a tranzactiilor, dar scadere a valorii totale
miercuri, 25 decembrie 2024 Economie

In primele noua luni ale anului 2024, valoarea totala a tranzactiilor pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) a atins 25,47 miliarde lei, marcand o scadere de 4,8% fata de aceeasi perioada din 2023, potrivit Raportului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Cu toate acestea, numarul total al tranzactiilor a inregistrat o crestere semnificativa de 40% comparativ cu intervalul similar din anul precedent.

Indicii bursieri au avut, in general, evolutii pozitive pana la sfarsitul lunii septembrie 2024. Indicele BET, care reflecta performanta celor mai lichide companii listate pe piata reglementata a BVB, a crescut cu 14,6% fata de finalul anului 2023.

Din totalul tranzactiilor, piata reglementata a BVB a absorbit 97,4%, in timp ce SMT a reprezentat restul. Tranzactiile cu titluri de stat au insumat aproximativ 5 miliarde lei, marcand o crestere fata de anul anterior. Actiunile au continuat sa domine structura pietei, reprezentand 53,2% din valoarea totala tranzactionata pana la 30 septembrie 2024.

Capitalizarea bursiera si activitatea pe piata reglementata a BVB in crestere semnificativa

La finalul trimestrului al treilea din 2024, capitalizarea bursiera pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la 341,6 miliarde lei, marcand o crestere de aproximativ 24% comparativ cu aceeasi perioada din 2023.

Pe piata reglementata s-au realizat 121.426 de tranzactii cu instrumente financiare cu venit fix, inclusiv obligatiuni, EUR-BOND, EUR-TBILLS, EUR-TBONDS si titluri de stat, totalizand aproximativ 11 miliarde lei, cu 4,5 miliarde lei mai mult decat in perioada similara a anului precedent. Tranzactiile cu titluri de credit au inregistrat o crestere semnificativa fata de primele noua luni din 2023.

In aceasta perioada, pe piata reglementata administrata de BVB activau 27 de intermediari, dintre care 17 Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF), 3 institutii de credit locale si 7 entitati autorizate din alte state membre UE. SSIF-urile au fost cei mai activi jucatori, facilitand tranzactii in valoare totala de 29,58 miliarde lei, reprezentand circa 89% din valoarea totala intermediata.

Entitatile autorizate din alte state membre UE, in special firmele de investitii, au acumulat o cota de piata de 8,37% pe pietele la vedere.

La sfarsitul lunii septembrie 2024, activele in custodia SSIF-urilor insumau 39,73 miliarde lei, incluzand disponibilitatile si titlurile financiare ale clientilor. Numarul total de conturi active ale clientilor SSIF-urilor era de 117.000, fiind posibil ca un investitor sa detina simultan conturi la mai multi intermediari.

La 30 septembrie 2024, valoarea totala a activelor administrate de organismele de plasament colectiv (OPC) din Romania a ajuns la aproximativ 44,1 miliarde de lei, inregistrand o crestere de 2,8% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor oficiale.

In aceasta perioada, in Romania activau 16 administratori de fonduri: 6 erau autorizati exclusiv ca societati de administrare a investitiilor (SAI), 2 ca administratori de fonduri alternative de investitii (AFIA), iar 8 detineau dubla autorizatie.

La nivel national, erau inregistrate 92 de organisme de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM) si 37 de fonduri de investitii alternative (FIA), inclusiv 6 societati de investitii financiare (SIF) si Fondul Proprietatea. Serviciile de depozitare pentru cele 129 de OPC-uri erau asigurate de 4 institutii depozitare.

Dominanta grupurilor bancare si concentrarea pietei

Grupurile bancare continua sa joace un rol dominant pe piata administratorilor de fonduri, gestionand cea mai mare parte a activelor administrate de SAI-uri. In cazul pietei OPCVM, gradul ridicat de concentrare este evidentiat de indicele Herfindahl-Hirschman, care a inregistrat o valoare de 0,2213. De asemenea, primele trei SAI-uri administreaza 71,36% din activele OPCVM si 63,8% din activele FIA.

Evolutia activelor nete ale SIF-urilor

La sfarsitul trimestrului III din 2024, activele nete ale celor sase SIF-uri totalizau aproximativ 15,84 miliarde de lei, in crestere cu 17,7% fata de sfarsitul anului 2023, cand valoarea acestora era de 13,4 miliarde de lei. Cele mai mari active nete au fost raportate de SIF-urile Lion, Infinity si Ever.

Aceasta evolutie subliniaza tendinta pozitiva a pietei locale de plasamente colective, cu o crestere sustinuta atat in activele administrate, cat si in performanta Fondurilor.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.