Termenul de aplicare a Ordonantei de Urgenta 67/2023, care introduce masuri temporare de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare, a fost extins pana la 30 iunie 2025. Modificarea, aprobata prin Legea nr. 10/2024, aduce ajustari articolului 8 din acest act normativ, potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Masura, care vizeaza limitarea adaosurilor comerciale in procesarea, distributia si comercializarea produselor alimentare esentiale, a condus la scaderea preturilor pentru aceste produse, crescand astfel puterea de cumparare a consumatorilor. In perioada de aplicare a OUG 67/2023, indicii preturilor de consum au inregistrat o reducere, consolidand impactul pozitiv al acestei initiative, potrivit MADR.
Decizia de prelungire a termenului de aplicare a acestei OUG a fost luata ca urmare a faptului ca, in perioada de iarna, cheltuielile cu utilitatile cresc, situatie care determina o scadere a puterii de cumparare a populatiei, iar nevoia de a achizitiona produse agricole si alimentare la preturi scazute se mentine in ceea ce priveste produsele incluse in anexa la OUG nr. 67/2023. Astfel, modificarea actului normativ a vizat asigurarea accesului populatiei cu venituri mici la alimente de baza si, implicit, protejarea consumatorului final", au explicat reprezentantii ministerului.
Totodata, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat in cadrul sedintei de Guvern, ca termenele pentru implementarea masurilor prevazute de Ordonanta de Urgenta referitoare la mecanismul de licentiere pentru unele produse din Ucraina, precum si cele destinate combaterii cresterii excesive a preturilor la anumite produse agricole si alimentare, vor fi extinse.
Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), termenul de aplicare al OUG 84/2023 pentru produsele agricole din Ucraina va fi prelungit de la 31 decembrie 2024 pana la 31 iulie 2025. Masura are scopul de a asigura stabilitatea pietei produselor agricole din Romania, de a sprijini fermele care activeaza in sectoarele vegetal si zootehnic si de a proteja procesatorii locali.
"Masura a fost propusa intrucat mecanismul de licentiere prevazut de OUG nr. 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare si reactie coordonata in contextul implementarii sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, precum si modificarile si completarile ulterioare, a avut ca impact atenuarea si stabilizarea productiei interne a Romaniei si a pietei unor produse agroalimentare, respectiv: grau sau meslin, porumb, oleaginoase, faina de grau, zahar, oua, carne de pasare, cu efecte benefice pentru intreg lantul agroalimentar", se arata in conform sursei mentionate anterior.
Foto: pixabay.com
Adriana Vaduva