Potrivit unei noi reglementari adoptate recent de Guvern, tichetele de activitati casnice pot fi utilizate sau valorificate intr-un interval de 12 luni de la data achizitiei de catre beneficiari, respectiv de la data primirii de catre prestatorii casnici. Aceasta masura, anuntata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale pe pagina sa de Facebook, are scopul de a structura si reglementa utilizarea eficienta a acestor tichete.
Ministerul a precizat ca tichetele de activitati casnice care nu sunt valorificate in acest termen de 12 luni vor fi anulate automat de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Anularea se va efectua in platforma electronica in termen de 30 de zile de la expirarea perioadei de 12 luni, asigurand astfel gestionarea corespunzatoare a acestora.
"Masura este prevazuta intr-o hotarare de Guvern adoptata astazi (joi, n.r.), care urmareste eficientizarea sistemului de plata si de evidenta a activitatii prestatorului casnic. Actul normativ adoptat mai prevede ca in cazul in care beneficiarul casnic nu completeaza corect si veridic datele si informatiile pe tichetele de activitati casnice pe suport hartie, acesta trebuie sa acorde prestatorului casnic alte tichete, cele completate gresit fiind restituite agentiei pentru ocuparea fortei de munca in vederea anularii", conform sursei citate.
Angajatorii care doresc sa ofere tichete de activitati casnice ca bonus sau prima pentru angajati trebuie sa incheie un contract cu agentia pentru ocuparea fortei de munca locala, acolo unde isi au sediul, sediul social sau punctul de lucru, conform unei noi reglementari.
Orice persoana fizica care a implinit 16 ani si este interesata sa isi suplimenteze veniturile prin activitati casnice necalificate poate deveni prestator casnic. Acest lucru este posibil indiferent de statutul sau profesional - fie ca este somer, pensionar, elev, student sau angajat.
Lista activitatilor care pot fi remunerate cu tichete valorice include 34 de tipuri de servicii, precum ingrijirea locuintelor sau a gradinilor, ingrijirea animalelor de companie sau asistenta persoanelor dependente.
Pentru a participa la acest program, atat prestatorii cat si beneficiarii casnici trebuie sa se inregistreze pe platforma online dedicata, tichete.anofm.ro, stabilind astfel un cadru organizat pentru acest tip de activitati remunerative.
"Avantajul pe care il aduce inrolarea in platforma si prestarea activitatilor in baza tichetelor este faptul ca lucratorii casnici beneficiaza de asigurari de pensie si de sanatate, cu conditia preschimbarii a cel putin 85 de tichete de activitati casnice, respectiv 1.275 de lei/luna. Reglementarea activitatilor prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul roman prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR)", sustine MMSS.
Adriana Vaduva