
Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, a vorbit la B1TV despre recentele controale initiate de ANAF si a atras atentia asupra unei practici inca des intalnite in companiile romanesti: angajarea mascata prin colaborari cu PFA sau SRL.
„Din pacate, recent la Iasi a fost descoperita o firma din domeniul IT care a ales sa lucreze salariatii cu factura, deci salariatii, o parte din ei, erau colaboratori si in felul acesta a produs o frauda de aproximativ 1 milion de lei", a declarat Veronica Dutu. Expertul fiscal avertizeaza ca aceasta forma de colaborare este riscanta, ilegala si interzisa expres prin Codul Fiscal.
Activitate independenta – criterii clare, dar greu de respectat
Veronica Dutu a explicat ca activitatea independenta este reglementata prin sapte criterii, iar pentru a fi incadrata ca atare, o persoana fizica trebuie sa indeplineasca cel putin patru dintre ele. Acestea includ:
- libertatea de a alege locul si modul de desfasurare a activitatii,
- posibilitatea de a lucra pentru mai multi clienti,
- asumarea riscurilor de catre persoana fizica,
- utilizarea patrimoniului propriu,
- desfasurarea activitatii prin capacitatea intelectuala,
- apartenenta la un corp profesional,
- libertatea de a colabora cu angajati sau alti colaboratori.
„Este foarte complicat de demonstrat ca o persoana fizica indeplineste cel putin patru din aceste criterii. Riscul este foarte mare si poate declansa chiar falimentul companiei", a punctat Dutu.
Consecintele – de la amenzi, la raspunderea personala a administratorului
„ANAF-ul se poate duce cu cinci ani in urma sa faca astfel de controale. Amenzile sunt de 200.000 de lei maxim, dar la aceste amenzi se pot adauga penalitatile si dobanzile, se adauga contributiile pentru salariu", a explicat expertul.
Mai grav, sumele achitate persoanei fizice prin factura sunt considerate venit net. „La acest venit trebuie sa adaugam taxele salariale, care stim ca sunt in jur de 45% din brut. Mai mult decat atat, aceasta nerespectare a legii poate atrage dupa sine si raspunderea administratorului pentru ca a ales aceasta forma de eludare a taxelor."
Solutia – conformare si consultanta de specialitate
Femeia de afaceri a subliniat ca evitarea acestor riscuri vine din respectarea legislatiei si apelarea la profesionisti: „Recomand respectarea legii, consultarea unui consultant fiscal care sa dea solutii pentru optimizare fiscala corecta in raport cu legislatia fiscala si recomand folosirea la maxim a beneficiilor extrasalariale si alte forme de optimizare fiscala corect aplicate."
Un avertisment clar pentru antreprenorii care aleg solutii aparent convenabile, dar care pot genera costuri uriase si riscuri majore pentru companie.