
In luna februarie 2025, salariul mediu net la nivel national a urcat la 5.351 de lei, in crestere cu 23 de lei (+0,4%) fata de ianuarie, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Castigul salarial mediu brut s-a situat la 8.932 de lei, inregistrand un avans de 22 de lei (+0,2%) in aceeasi perioada.
Cele mai mari venituri nete au fost raportate in sectorul serviciilor IT, cu un nivel de 11.619 lei, urmate de angajatii din industria tutunului (10.860 lei). La polul opus, cele mai mici castiguri s-au regasit in domeniul hotelier (3.263 lei) si in industria confectiilor (3.345 lei).
Comparativ cu februarie 2024, salariul mediu net a inregistrat o crestere de 9,7%. Cu toate acestea, indicele castigului salarial real – care reflecta puterea de cumparare dupa ajustarea cu inflatia – a fost de 99,5% fata de luna anterioara, indicand o usoara scadere a puterii reale de cumparare.
Raportat la nivelul din octombrie 1990, indicele castigului salarial real a atins 249,3%, in coborare cu 1,1 puncte procentuale fata de ianuarie 2025.
„In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori, in special in lunile luate ca baza de comparatie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an. Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei", conform informatiilor publicate de INS.
Salariile din industrie si servicii financiare, in crestere in februarie datorita primelor si performantei economice
Castigul salarial mediu net din luna februarie 2025 a reflectat un echilibru intre cresteri si scaderi, fiind influentat atat de stimulente financiare acordate angajatilor, cat si de dinamica productiei si a incasarilor, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
In sectoarele economice unde s-au inregistrat majorari salariale, acestea au fost determinate de plata unor prime ocazionale – cum ar fi al 13-lea salariu, prime de performanta sau sume din profitul net – dar si de drepturi in natura, ajutoare banesti sau venituri suplimentare din proiecte in derulare.
Cele mai mari cresteri ale salariului mediu net, la nivel de sectoare, s-au observat in fabricarea produselor din tutun (+33,9%) si in activitatile auxiliare pentru intermedieri financiare, asigurari si fonduri de pensii (+30,2%).
Au fost raportate cresteri semnificative, intre 6,5% si 12,5%, si in fabricarea calculatoarelor, asigurari si reasigurari, produse farmaceutice, tranzactii imobiliare, servicii tehnice si stiintifice, dar si in alte activitati industriale precum fabricarea produselor minerale nemetalice.
Cresteri moderate, intre 2,5% si 6%, s-au inregistrat in domenii precum cercetare-dezvoltare, tiparire, intretinere de echipamente, pielarie si marochinarie, constructii metalice, exploatare forestiera si transporturi pe apa.
Aceasta evolutie mixta a castigurilor salariale reflecta atat specificul sezonier al anumitor sectoare, cat si recompensarea angajatilor in functie de performanta si rezultate economice.
Scaderi salariale in industrie si servicii in februarie, dupa acordarea primelor din ianuarie
Castigul salarial mediu net a inregistrat scaderi in mai multe sectoare economice in luna februarie 2025, comparativ cu ianuarie, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS). Diminuarile au fost generate, in principal, de lipsa premiilor si a bonusurilor acordate anterior, precum si de productia mai redusa sau incasarile sub asteptari in anumite ramuri industriale.
In plus, in unele domenii, angajarea de personal cu salarii sub media sectorului a contribuit la reducerea valorii medii a castigului net.
Cele mai semnificative scaderi au fost raportate in industria metalurgica (-12,7%) si in extractia minereurilor metalifere (-11,5%). Declinuri cuprinse intre 4,5% si 8,5% s-au inregistrat in domenii precum productia si furnizarea de energie, industria cocsului si prelucrarea titeiului, extractia petrolului si gazelor naturale, extractia carbunelui si transporturile aeriene.
Scaderi mai moderate, de pana la 4%, au fost raportate in activitati de editare, gestionarea deseurilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, productia de echipamente electrice si chimice, transporturi terestre, activitati culturale, recreative si servicii auxiliare de transport.
In sectorul public, salariile au avut o evolutie mixta: in administratia publica s-a inregistrat o crestere usoara de 0,8%, in timp ce in sanatate si asistenta sociala (-1,8%) si in invatamant (-1,1%) s-au consemnat scaderi marginale fata de luna anterioara.
Foto: pixabay.com
Adriana Vaduva