Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a anuntat ca va finanta, prin Programul Operational Competitivitate, microgranturi si granturi pentru capital de lucru in valoare de 300 milioane euro, destinate IMM-urilor din domeniul agriculturii.
Pentru acordarea de microgranturi este alocata suma de 50 milioane euro, iar pentru granturi pentru capital de lucru este alocat un buget de 250 milioane euro. Granturile vor fi acordate de catre Ministerul Antreprenoriatului si Turismului (MAT).
MIPE a publicat in consultare publica proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri pentru acordarea de microgranturi si granturi pentru capital de lucru entitatilor din domeniul agroalimentar cu finantare din fonduri externe nerambursabile, initiat impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Antreprenoriatului si Turismului (MAT). Administratorul schemei de ajutor de stat va fi MAT in parteneriat cu agentiile pentru intreprinderi mici si mijlocii, atragere de investitii si promovare a exportului.
"Acordarea acestor ajutoare este propusa in contextul in care pandemia COVID-19 a afectat semnificativ sectorul agroalimentar. Acordarea finantarilor face parte din pachetul de masuri "Sprijin pentru Romania", adoptat de Guvernul Romaniei si vizeaza reducerea impactului semnificativ generat de cresterea preturilor la produsele de baza si derivatele acestora, precum si acordarea de sprijin pentru redresarea intreprinderilor din domeniul agriculturii, pisciculturii, acvaculturii si industriei alimentare, unele dintre cele mai afectate de efectele pandemiei COVID-19", conform sursei citate.
Potrivit proiectului de Ordonanta, vor putea beneficia de aceste ajutoare de stat: IMM -uri, microintreprinderi, persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II), societati cooperative agricole, cooperative agricole, grupuri si organizatii de producatori, intreprinderi familiale (IF), infiintate conform legislatiei in vigoare.
MIPE precizeaza in comunicat ca microgranturile vor fi in valoare de 5.000 euro, iar beneficiarii sunt: IMM -uri, microintreprinderi, persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si intreprinderi familiale (IF), infiintate conform legislatiei in vigoare.
Pe de alta parte, valoarea granturilor pentru capital de lucru va fi stabilita in functie de cifra de afaceri inregistrata in anul 2019, astfel: 5.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferenta anului 2019 cuprinsa intre 5.000 si 13.500 euro; 15% din cifra de afaceri, fara a depasi valoarea de 120.000 euro, pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferenta anului 2019 mai mare de 13.501 euro; maxim 120.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul in euro de peste 1 milion de euro.
Potrivit sursei citate, vor putea contracta granturi: IMM-urile, microintreprinderile, societatile agricole, cooperativele agricole, grupurile de producatori si organizatiile de producatori a caror activitate a fost afectata de efectele pandemiei de COVID -19.
Foto: pixabay.com